900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Šport Engelberg

Jaka Hvala z uspehom kariere

Piše: Radio Krka

Čas objave:
15.12.2012 17:54

Avstrijec Andreas Kofler je zmagovalec prve od dveh tekem svetovnega pokala v smučarskih skokih v švicarskem Engelbergu, potem ko je v finalu zgolj za desetinko točke ugnal Poljaka Kamila Stocha. Najboljši Slovenec Jaka Hvala, ki je bil po polovici tekme celo na tretjem mestu, je na koncu s petim dosegel uspeh kariere.

Poleg Hvale, ki se je z današnjim uspehom ob vznožju gore Titlis tudi v skupni razvrstitvi svetovnega pokala prebil med najboljšo deseterico, sta v finalni seriji nastopila še Jurij Tepeš (259,1 točke), ki je prav tako končal med najboljšo deseterico na osmem mestu, ter Peter Prevc (251,3), ki je v finalu napadal s 27. mesta in po uspešnem skoku napredoval v "top 15" na končno 14. mesto.

Hvala je bil po prvi seriji celo na tretjem mestu. Podobno je bilo že v Kuusamu, kjer je po polovici tekme vodil, nato pa v finalu naredil napako in pristal na 24. mestu. Tokrat te ni ponovil in je s petim mestom prišel do uspeha kariere: "Ne, prav nič nisem razmišljal o Kuusamu. Pred finalnim skokom sem se zbral na svoj nastop, morda sem res čutil še celo nekaj več pritiska kot v Kuusamu, ampak sem vesel, da se mi je uspelo zbrati in narediti soliden skok."

"Uspel mi je super rezultat. Naredil sem dva dobra skoka, še posebej v prvi seriji, kjer sem imel tudi nekaj sreče z vetrom. Ravno takrat se je obrnil. Zelo sem vesel petega mesta in dobrih skokov na današnji tekmi," je uvodoma po uspehu kariere povedal slovenski junak Hvala in dodal: "Trenutno se ne počutim nič bolj obremenjen. Vedno se osredotočim le na svoj skok in se ne obremenjujem z drugimi. Je pa lepo, da se je tudi Jurij vrnil nazaj ter da nas je več, ki smo zmožni skočiti med najboljših deset."

"Glede na razmere v kvalifikacijah, danes te niti niso bile tako spremenljive. Zame se je tekma zelo dobro odvila, saj sem napravil veliko boljše skoke kot v zadnjem času. S tekmo sem zelo zadovoljen. Vsak finale je vrhunska uvrstitev in na finale sem tudi startal. Na koncu sem bil osmi, tako da se nimam kaj pritoževati, saj je to zelo dobra uvrstitev. Prvič po treh ničlah sem znova nekoliko začutil, kako se skače, tudi občutke sem dobil nazaj. Počasi prihajam zraven," pa je razmišljal Tepeš.

Na današnji tekmi je nastopil tudi Matjaž Pungertar, a je s 45. mestom ostal zunaj finala najboljše trideseterice, medtem ko sta že v petkovih kvalifikacijah brez nastopa na današnji osmi tekmi sezone ostala Jernej Damjan in Robert Kranjec. "Čestitam Jaki, Juriju in Petru. Škoda, da je Jaka v finalni seriji naredil drobno napako, Peter pa zelo grobo v prvi seriji. Kljub temu smo dosegli lep ekipni uspeh. Moramo biti potrpežljivi," je po tekmi razmišljal glavni trener slovenske reprezentance Goran Janus.

Janus je spregovoril tudi o menjavi velikosti skakalnic, ki so je deležni skakalci v zadnjem obdobju: "Preiti z manjše skakalnice na večjo ni težava. Nekoliko večji zalogaj je prehod na manjšo skakalnico, tam imamo nekoliko več težav, vendar se sam na to ne bi oziral," je poudaril Janus.

V ospredju je Kofler z najmanjšo možno razliko 0,1 točke po Sočiju zmagal še drugič zapored, skupno pa tokrat z devetega mesta po prvi seriji prišel do 12. zmage v karieri. S tem je Tirolec postal eden glavnih favoritov pred prihajajočo novoletno turnejo. "Danes sem prikazal dva odlična skoka, še posebej finalni je bil naravnost popoln. Kar ne morem verjeti, da sem z devetega mesta po prvi seriji na koncu pristal povsem na vrhu. Res sem vesel," je dejal 28-letni Kofler in priznal, da je do tako tesne zmage prišel tudi s kančkom športne sreče ter po odlični taktični potezi trenerja Alexandra Pointnerja, ki se je zaradi ugodnih vremenskih razmer odločil za znižanje naleta.

Stoch, vodilni po prvi seriji, se je na koncu moral zadovoljiti z drugim mestom, a ni bil prav nič razočaran: "Veseli me, da sem sestavil dva dobra skoka. To je dober obet pred nadaljevanjem sezone in novoletno turnejo."

V svetovnem pokalu je po šestih tekmah od skupno 28 v sezoni vodstvo zadržal Nemec Severin Freund (390 točk), ki je bil danes četrti, drugi je Avstrijec Gregor Schlierenzauer (348), na tretje mesto pa se je po današnji zmagi povzpel Kofler (316). Najboljši Slovenec je Hvala (158) na devetem mestu, v "top 15" je še Prevc (109), ki je 14. "Lepo, da mi je uspelo zadržati rumeno majico vodilnega, pa čeprav sem le za malo zgrešil zmagovalni oder. Danes sem dobro nastopil in lahko sem zadovoljen," je po tekmi dejal ta čas najboljši skakalec to zimo.

V nedeljo bo v tem švicarskem športnem središču na sporedu še ena tekma; prva serija se bo tako kot danes začela ob 13.45, ob 12.15 pa bodo najprej na sporedu kvalifikacije. Nedeljska preizkušnja bo zadnja pred že 61. novoletno turnejo štirih skakalnic, ki se bo 30. decembra začela v Oberstdorfu.