900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Saša Broz in hči Sara Zidarić Njena.si

Pravnukinja Josipa Broza Tita spremenila priimek

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Šport Baku

Judoistkam za konec slovenskih nastopov še en bron

Piše: Radio Krka/sta

Čas objave:
28.06.2015 13:42

Bron na evropskih igrah v Bakuju je osvojila tudi slovenska ženska reprezentanca v judu. Odločilno točko za zmago s 3:2 nad Madžarsko je priborila Ana Velenšek, pred tem sta bili za Slovenijo uspešni Tina Trstenjak in Petra Nareks, nastopili sta še Vlora Beđeti in Anka Pogačnik.

Za Slovenijo je bila to že peta medalja na krstnih igrah, kar štiri so priborili judoisti, eno je osvojil telovadec Sašo Bertoncelj.

V predtekmovanju je Slovenija najprej tesno s 3:2 ugnala Italijo, ki je kasneje v boju z Rusijo prav tako osvojila bron, v polfinalu pa je bila Slovenija proti Franciji brez možnosti, a so Slovenke tudi načrtno prihranile nekaj moči, ko je bila tekma izgubljena. V finalu so Francozinje premagale Nemke s 4:1. tudi v boju z Italijo je na koncu boj odločila Velenškova, ki bo zvečer tudi nosilka slovenske zastave na zaprtju.

V boju za bronasto odličje je tekmice načela Nareksova, ki ji je uspela tehnika za juko, Žalčanka pa je prednost rutinirano obdržala do konca. Blizu zmagi je bila tudi Beđetijeva, a je izgubila v podaljšku. Svoje je za novo vodstvo opravila Tina Trstenjak, ki je predčasno dobila dvoboj s Francisko Szabo. Anka Pogačnik je nato izgubila dvoboj z Anett Breittenbach.


Ob izredni podpori sotekmovalk, te so ena za drugo navijale na vseh tekmah, je bila Ana Velenšek, dobitnica brona v kategoriji do 78 kg pred težko nalogo. Peta z olimpijskih iger in nekdanja evropska prvakinja Abigel Joo je bila večji del tekme v prednosti, 45 sekund pred koncem pa je varovanki Marjana Fabjana in Urške Žolnir, ki se je še enkrat več dokazala kot tekmovalka z izjemnimi živci za končnico tekmovanj, uspel met za juko in Slovenka si te prednosti ni pustila več vzeti.

"Pritisk je bil res velik. Na koncu je to odločalo ali je medalja ali ne in razlika je velika. Tekmico poznam, sva iz iste kategorije, boriva se pogosto, zato je bila borba taktična. Morda sem bila malo bolj pripravljena na njene napake in to je šlo v mojo korist," je po tekmi povedala Velenškova, ki je pred tem zaradi prejete kazni izgubljala: "Vztrajala sem in kot včeraj sem vedela, da moram iti do konca. Posebej pomembno je to na ekipni tekmi, kjer še štiri tekmovalke dihajo za tebe."

Moška ekipa je izgubila uvodni nastop proti Ukrajini z 2:3. Zlato medaljo so osvojili Francozi, srebro Gruzijci in bron Ukrajinci ter Rusi.