volk Dobra karma

Je znak vaše duše volk ali riba? Odvisno, kdaj ...

nina-ivanič-kot-dragica-trošt Svet24.si

Nina Ivanič: na pripombe ob upodabljanju zlobnic ...

ER4IoVOXYAIEiN8 Reporter.si

Janša zatrjuje, da je 28. februarja letos ...

laboratorij, testiranje, koronavirus, berlin Svet24.si

Pomembne ugotovitve nemškega virologa, ki ...

20200303-00993114 Necenzurirano

Razkrivamo vladni trik za zvišanje ministrskih ...

Gaia Asta 1 Odkrito.si

Gaia Asta: »Stanje pri nas se bo umirilo v ...

Isaac Palma in žena Patricija Njena.si

Isaac Palma končno pokazal svojo hči

Šport Mellbourne

Kavčič po uspehu kariere padel v fizični šok

Piše: Radio Krka

Čas objave:
17.01.2013 11:59

Po uspehu kariere ja Blaž Kavčič po maratonskem boju na OP Avstralije padel v fizični šok. Nadaljevanje turnirja je še pod vprašajem.

Teniški igralec Blaž Kavčič, edini Slovenec, ki se mu je na odprtem prvenstvu Avstralije v Melbournu še tretjič zapored uspelo prebiti v 2. krog med posamezniki, je danes o hudem boju in petih nizih premagal domačina Jamesa Duckwortha. S tem se je Kavčič prvič v karieri prebil v 3. krog katerega od turnirjev velike četverice.

Kavčič je danes v 2. krogu meril moči z 20-letnim domačinom, 223. igralcem z lestvice ATP, ki si je nastop na glavnem delu OP Avstralije priigral prek kvalifikacij. Ljubljančan je med svojimi navijači poskrbel za kar nekaj sivih las, ko je v odločilnem petem nizu pri vodstvu s 5:3 zapravil igro na lasten servis, nato pa pri 6:5 in 40:0 na servis tekmeca še štiri zaključne žogice. Tekmeca sta v težkih razmerah - živo srebro se je povzpelo tudi do 39 stopinj Celzija - merila moči skoraj pet ur; odločilni peti niz je trajal kar slabo uro in pol.

Duckworth je imel vedno več težav s krči v mišicah in šepanjem, a je vseeno po izenačenju na 6:6 izenačil še na 8:8, ko je za zdravniški premor zaprosil tudi Kavčič. Nato pa je Ljubljančan pri 9:8 izkoristil šesto zaključno žogico in Avstralca po maratonskem dvoboju le spravil na kolena in zasluženo slavil zmago.

Kavčič je v Melbournu prišel do uspeha kariere in obenem postal šele drugi Slovenec, ki se mu je na turnirjih za grand slam uspelo prebiti med 32 najboljših. To je lani na odprtem prvenstvu ZDA v New Yorku uspelo le še Gregi Žemlji, ki pa je letos na OP Avstralije že končal nastope tako med posamezniki kot med dvojicami.

Slovenski teniški igralec pa je takoj po končanem dvoboju v garderobi od izčrpanosti doživel popoln fizični šok. Sledilo je takojšnje ukrepanje nekaj zdravnikov, ki so ustavili krče, mu dali injekcijo in ga uspavali. Trenutno je še vedno pod narkozo, tako da je nadaljevanje turnirja še vprašljivo. Kavčič, ki sta ga v garderobi na "bolniški postelji" obiskala tudi Grega Žemlja in trener Žiga Janškovec, se je prek Twitterja že oglasil. "Po dvoboju sem doživel fizični kolaps. A trenutno sem precej srečen ... Vendar nisem prepričan, ali je to le zaradi zmage ali zaradi morfija," je s smeškom na koncu zapisa sporočil Kavčič, organizatorji OP Avstralije pa so ga nemudoma popravili: "Blaža Kavčiča je naša zdravniška služba po dvoboju obravnavala zaradi hudih krčev v mišicah, vendar tenisač ni prejel morfija, kot je sam zapisal, temveč ustrezno sredstvo za sproščanje mišic."

"Z Blažem je vse v redu. Po prvem šoku je bil eno uro pod morfijem, da so preprečili šok po dvoboju. Celotno telo je imel v krčih. Zdaj se ga počasi spravlja v red. Upava, da bova lahko šla čez kakšno uro v hotel, da bova mirno preživela noč, kolikor se bo le dalo. Ampak mislim, da se bo stanje normaliziralo tekom jutrišnjega dne, da bo lahko v soboto normalno igral proti Tsongaju, " je za Planet TV dodal trener Blaž Trupej.

V naslednjem krogu se bo 25-letni Ljubljančan predvidoma pomeril s sedmim nosilcem uvodnega turnirja za veliki slam v sezoni, nekdanjim finalistom na peti celini Francozom Jo-Wilfriedom Tsongajem, ki je v 2. krogu gladko s 6:3, 7:6 (1) in 6:3 premagal Japonca Goja Soedo.

* Izid, OP Avstralije:
- 2. krog:
Blaž Kavčič (Slo) - James Duckworth (Avs) 3:6, 6:3, 6:4, 6:7 (3), 10:8.

(Foto: blazkavcic.com)