Kino Bežigrad Svet24.si

FOTO: Razdejanje v ljubljanskem kinu, projekcije ...

Avtobus Svet24.si

Zaspala na avtobusu, rešiti so jo morali gasilci

jan2 Svet24.si

VIDEO: Jan Plestenjak priznal: »Imam punco, imel ...

terenci mercedes sloveska vojska pl Reporter.si

Ekskluzivno! Korupcija v Slovenski vojski: ...

franc puksic z Necenzurirano

Policija išče milijon, ki ga je župan Pukšič ...

Ana Lukner Roljič Njena.si

Dobrotnica Ana Lukner Roljič izgubila mamo

dragic doncic Ekipa24.si

Hahaha, pravi NOREC! Dragić je pred tekmo želel ...

Šport

Klara Lukan srebrna na 5000 m v Estoniji

Piše: STA

Čas objave:
11.07.2021 22:41

Klara Lukan je na evropskem atletskem prvenstvu do 23 let, ki se je končalo v estonskem Tallinnu, v teku na 5000 m s časom 15:44,00 osvojila srebrno medaljo za tretje slovenske stopničke na tem EP. Pred njo je bila le Italijanka Nadia Battocletti (15:37,40). Moška Štafeta 4 X 400 m je bila v zadnji disciplini prvenstva peta (3:07,22).

Zlato so v štafeti sprva osvojili Nizozemci (3:04,83), srebro Francozi (3:05,01), bron pa Italijani (3:06,07). A je bila Nizozemska pozneje diskvalificirana, prva je bila Francija pred Italijo, bron pa je pripadel Nemčiji (3:06,42), ki je bila v cilju le slabo sekundo pred slovensko četverico. Četrta je bila Turčija (3:06,57).

Jan Vukovič je bil osmi v finalu na 800 m (1:48,26), moška štafeta 4 X 400 m pa je v dopoldanskih kvalifikacijah dosegla šesti izid in s 3:06,65 postavila slovenski rekord do 23 let.

Za preboj v finale so tekli Lovro Mesec Košir, Gregor Grahovac, Jure Grkman in Filip Jakob Dežman, sicer tekač na 110 m ovire, kjer je bil dan prej v finalu sedmi. V finalu je nato namesto Demšarja nastopil Vukovič, ki je imel tako v dveh urah in pol dva teka, nastopil pa je v zadnji predaji.

Slovenija, ki je na preglednici kolajn delila 15. mesto, je dve odličji osvojila v soboto. Kristjan Čeh je ubranil naslov prvaka v metu diska. Slavil je z rekordom prvenstev, 67,48 m, in bil razred zase. Lia Apostolovski pa je bila bronasta in je v skoku v višino izenačila svoj izid sezone z 1,89 m.Pred Čehom so na teh tekmovanjih doslej zlato osvojili le trije Slovenci. Rožle Prezelj, sedaj trener Apostolovske, v skoku v višino leta 2001, Robert Renner v skoku s palico leta 2015 in Luka Janežič na 400 m, slednji na prvenstvu leta 2017.

Tretje slovensko odličje na prvenstvu v Tallinnu je osvojila Lukanova. Dvajsetletna študentka biotehnologije iz Šentjerneja bo nastopila tudi na olimpijskih igrah v Tokiu, pred dvema letoma pa je v Borasu na 5000 m že postala mladinska evropska prvakinja. Tokrat je bila zlata Battoclettijeva (15:37,40), tretja za Lukanovo pa je bila Nizozemka Diane Van Es (15:48,40).

"S svojim tekom sem izjemo zadovoljna, saj sem ga taktično izpeljala tako, kot sem si ga zastavila. Naredila sem vse, kar je v moji moči, da sem bila uspešna. Prepričana sem bila pred tekmo, da ne bo hiter tek, da ne bo šla nobena tekmovalka naprej. Tekla sem zadržano na drugem mestu v prvih dveh kilometrih in pol in varčevala z močmi za zaključek. Po polovici proge sem zamenjala ritem, ki je bil v začetku počasen. V finišu sem zaostala le za Italijanko, ki je v tej sezoni res hitra v zaključkih. Sem pa bila pripravljena, da me ne bi iz ozadja katera prehitela in sem obdržala drugo mesto," je povedala Lukanova.

Na nastop je čakala skoraj pol ure. "Kar 24 minut smo čakale na start, ker je zmanjkalo elektrike na stadionu. To me ni zmotilo in sem sproščeno čakala na start. Še malo pošalila sem se na ta račun. Do olimpijskih iger v Tokiu ne bom imela nobene tekme več, da se bom v miru pripravila na največje športno tekmovanje. Današnji nastop pa je bil dobra priprava na OI," je dodala Lukanova.