Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

jure-podjavoršek Njena.si

Mojster Jure: Žena in otroci so moje življenje

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Šport Dublin

Klara Lukan srebrna v krosu

Piše: STA

Čas objave:
12.12.2021 17:41

Atletinja Klara Lukan je osvojila srebrno medaljo med mlajšimi članicami na evropskem prvenstvu v krosu v Dublinu na Irskem. Za zmagovalko, Italijanko Nadio Battocletti, je zaostala štiri sekunde. Bron je s prav tako štirimi sekundami zaostanka osvojila Portugalka Mariana Machado.

Med mladinci je bil Vid Botolin (Kladivar) 47., minuto in 27 sekund za Dancem Axelom Vangom Christensenom, ki je osvojil zlato.

Med mladinkami je bila najboljša Britanka Megan Keith. Liza Šajn (Mass) je bila 53. (+0:52), Loti Rotar (Šmarnogorska naveza) 74. (+1:10), Veronika Sadek (Mass) 93. (+2:00), Lea Haler (Kladivar) 95. (+2:14), Hana Grobovšek (Kranj) pa predzadnja 98. (+2:39).

"Na tekmo sem šla zato, da osvojim medaljo. To mi je uspelo in sem izjemno zadovoljna. Do konca sem iztisnila moči iz sebe in na sami ciljni črti ugnala tudi Portugalko. Od starta do cilja sem tekla odločno in pogumno. V vodilni skupini sem bila ves čas in sem imela tekmice pod kontrolo. Osredotočena sem bila ves čas teka. Nekaj odsekov je bilo izjemno vlažnih in taktično se je bilo treba lotiti tega dela, da ne bi izgubljala veliko energije v blatu. Bili pa so super vremenski pogoji, okrog 13 stopinj Celzija, proga pa večinoma ravninska," je povedala Lukanova.

Naslednji vikend bo nastopila še na kros v Milanu za zaključek sezone, čez mesec dni jo že čakajo prva tekmovanja v dvorani. "Zelo sem napredovala v tej sezoni, osvojila sem dve medalji na EP, postavljala državne rekorde, stvari tečejo v pravo smer in sem motivirana za naprej. Tudi danes sem dokazala, da sodim med najboljše v Evropi. V naslednji sezoni se želim se uvrstiti na vsa večja članska tekmovanja, tudi svetovno prvenstvo v Eugenu," je napovedala Lukanova.


Enaindvajsetletna Šentjernejčanka je pred dvema letoma na evropskem prvenstvu v Lizboni osvojila srebrno medaljo med mladinkami, lani pa je bilo prvenstvo zaradi epidemije odpovedano.

Glavna njena glavna konkurentka Nadia Battocletti, ki je slovensko atletinjo prehitela v Lizboni in letos tudi na evropskem prvenstvu do 23 let v teku na 5000 metrov, kjer je Lukanova prav tako osvojila srebro. Battoclettijeva je bila tudi sedma na olimpijskih igrah v Tokiu, kjer je Lukanova odstopila.

Članica celjskega Kladivarja je letos postala najboljša slovenska atletinja med mlajšimi članicami. Konec oktobra je na ljubljanskem maratonu na 10 km popravila svoj slovenski rekord v cestnih tekih in bi bila celo četrta v današnji moški konkurenci.

To je bil zadnji od kopice rekordov, ki jih je postavila v tej sezoni. Letos srebrna na mladinskem EP na 5000 m v Estoniji. Svoj prvi članski nastop na veliki tekmi v dvorani je opravila marca letos in bila na EP v Torun 18. na 3000 m.

Skupno je bilo prijavljenih 613 tekačev iz 38 držav. Prvi zvezdnik prvenstva je bil Norvežan Jakob Ingebrigtsen, olimpijski prvak v teku na 1500 metrov, ki je prepričljivo slavil v članski kategoriji, čeprav je še mlajši član. Turek Aras Kaya je za njim zaostal 14 sekund. Med atletinjami je zmaga prav tako odšla na Norveško s Karolino Bjerkeli Groevdal.