Ajda Mlakar Dobra karma

Lepotica na televiziji očitno še ni rekla zadnje...

naslovnica izmajlova2 Svet24.si

Pred tremi leti je njen poklic visel na nitki, ...

macesnova gorica kocevski rog jansa pahor bobo10 Reporter.si

Janša pod Macesnovo gorico: Resnica je živela ...

ležeča Svet24.si

Borut Pahor: To nas skrbi, saj gre natančno tako,...

Necenzurirano prenos Necenzurirano

"Planet TV ne sme končati v Orbanovih rokah"

14_1000x1000 Odkrito.si

Tako je videti zabava, ko Ceca postane babica!

Lea Sirk - obrez!!! Njena.si

Imena otrok teh znanih Slovencev se preberejo ...

Šport Novo mesto

Košarkarske treninge začeli tudi v Novem mestu

Piše: STA

Čas objave:
13.05.2020 08:48

Kljub zagonu vrhunskega in tekmovalnega športa v Sloveniji mnoge športne dvorane še samevajo. Od desetih košarkarskih klubov lige Nova KBM so treninge začeli le pri Cedeviti Olimpiji, Krki, Helios Suns in Zlatorogu. Ostali klubi še mirujejo, saj so njihove športne dvorane v sklopu šolskih objektov.

Aktualni državni in pokalni prvak Koper Primorska je bil prvi športni klub v Sloveniji, ki je zaradi naraščajočega števila okuženih z novim koronavirusom v sosednji Italiji zaprl dvorano za gledalce. Sporočilo o tem je klub objavil 27. februarja, prvo tekmo pred praznimi tribunami pa je odigral 1. marca.

Koprski Tigri so nastopali še dvanajst dni: 12. marca so bila prekinjena vsa košarkarska tekmovanja, 20. marca pa je Košarkarska zveza Slovenije sprejela odločitev, da so tekmovanja v vseh ligah in starostnih kategorijah za sezono 2019/2020 uradno zaključena.

"Prav zdaj smo dobili dovoljenje, da odpremo športno dvorano, tako da pričakujemo, da bi s treningi začeli prihodnji teden," je za STA povedal vodja članske ekipe Goran Jagodnik. "Imamo srečo, da naša dvorana ni v sklopu šole, hkrati imamo v dvorani Bonifika dovolj košev, tako da bomo lahko normalno trenirali. Zaenkrat bodo to v glavnem mladinci, saj večine članov ni več v Kopru."

Glede na to, da je slovensko državno prvenstvo že končano, v Kopru nestrpno pričakujejo odločitev evrolige, ki bo 24. maja sporočila, kako naprej in kaj narediti z letošnjo sezono. To bo vplivalo tudi na ligo Abo, ki je kvalifikacijsko sito za evroligo.

"Moje osebno mnenje je, da z ligo Aba nima smisla nadaljevati, saj so v državah razmere zelo različne. V Črni gori na primer so že pripravljeni na nadaljevanje, v Srbiji šele izvajajo testiranja po klubih, pri nas še nismo začeli vaditi," meni Jagodnik.

Trenirati so začeli v Novem mestu, Domžalah, Ljubljani in Laškem. Krka se je zbrala v ponedeljek v dvorani Livada, Helios Suns v nekdanji dvorani Komunalnega centra, Cedevita Olimpija v Stožicah, mladinci Zlatoroga pa v Treh lilijah.

Na vseh lokacijah velja stroga zdravstvena zaščita. Košarkarji morajo v dvorano priti že oblečeni v športno opremo, vsak mora imeti na obrazu masko, svojo žogo, ki jo mora pred vhodom v dvorano razkužiti, po treningu pa mora vsak takoj zapustiti dvorano. Vsi treningi potekajo brez kontakta.

"V času karantene sem se posvetil družini, hkrati pa strmel, da sem opravil vsaj en trening na dan. Pogrešal sem košarko in spoznal, da vse stvari v življenju niso samoumevne. Čeprav treniramo brez kontakta, nam motivacije ne manjka in hvaležni smo, da lahko počnemo to, kar imamo najraje," je za spletno stran Cedevite Olimpije povedal Edo Murić.

V Domžalah so bili presenečeni nad odzivom na prvih treningih mladinskih selekcij. V enem dnevu se jih je udeležilo približno 120 otrok. Člani zaenkrat še ne trenirajo, saj jih večina ni več v klubu, direktor Matevž Zupančič pa se že pripravlja na novo sezono. Njegova primarna naloga je zagotoviti finančna sredstva, kar v kriznih časih ne bo lahko.

"Srečo imamo, da smo že do zdaj delovali v normalnih, zmernih okvirih in da smo gledali na vsak evro. Zagotovo bo v prihodnje težje pridobiti sponzorska sredstva za šport, vendar verjamem, da nam bodo lokalna podjetja, na katere smo bili vezani v preteklosti, priskočila na pomoč," je za STA povedal Zupančič.

V Novem mestu bi moralo biti to soboto nadvse svečano, saj klub obeležuje 20. obletnico prvega naslova državnih prvakov. Zaenkrat bodo jubilej ovekovečili prek družbenih omrežji, jeseni pa v klubu načrtujejo obširno praznovanje, na katerega bodo povabljeni vsi tedanji akterji: Ivan Sunara, Ivo Nakić, Matjaž Smodiš, Simon Petrov, Dragiša Drobnjak, Dejan Jevtović, ...

V ostalih košarkarskih dvoranah prvoligašev je zatišje, oziroma delujejo le klubske pisarne, v katerih odgovorni rešujejo pogodbe z igralci, ki so klube zapustili takoj, ko je bilo jasno, da se državno prvenstvo ne bo nadaljevalo. Pred njimi so številna odprta vprašanja. Odgovore o možnostih treniranja v šolskih telovadnicah bodo verjetno dobili relativno kmalu, kaj bo prinesla prihodnost oziroma naslednja sezona, pa jim trenutno nihče ne more odgovoriti.

Rogaška in Terme Olimia Podčetrtek sta na primer vezana na pokrovitelja iz panoge turizma, ki bo zagotovo med najbolj prizadetimi zaradi koronske krize. "Težko je reči kar koli o prihodnosti. Najprej se mora pobrati naš pokrovitelj, od katerega smo popolnoma odvisni, šele nato bomo lahko razmišljali o prihodnosti košarke," so sporočili iz Podčetrtka.

Druga zadeva, na katero opozarjajo klubi iz manjših sredin, je tekmovalni sistem v ligi Nova KBM. Večina meni, da pogoste tekme z istimi nasprotniki niso zanimive za gledalce, igralcem ne prinašajo bistvenega napredka, ne zadovoljijo pa niti pokrovitelje.

Rešitev je lahko sodelovanje v regionalnem tekmovanju, ki pa prav tako ima svoje finančne pasti in nevarnosti. Za naslednjo sezono se predvideva širitev prve lige Aba na štirinajst klubov, kar bi za seboj prineslo sprostitev dveh mest v ligi Aba 2.

Od slovenskih klubov so interes za igranje v elitni ligi Aba izrazili Koper Primorska, Cedevita Olimpija in Krka, ki so v njej nastopali že v tej sezoni in ki bodo verjetno imeli pravico tudi v naslednji, v ligi Aba 2 pa so na poizvedovanje STA pripravljeni igrati le pri Helios Suns.

V Rogaški Slatini so dejali, da je o tem še prezgodaj govoriti, saj se zavedajo, da bodo imeli na voljo nižja finančna sredstva kot v preteklosti, ostali klubi z delno izjemo Šentjurja, ki je svoje ambicije v tem tekmovanju že pokazal, ko je pred petimi leti postal državni prvak, pa o regionalnem tekmovanju ne razmišljajo.