Bankomat Svet24.si

Ste ostali brez gotovine, vaša bančna kartica pa...

delavci Svet24.si

Slovenci delamo za manj, kot je evropsko ...

borut petek Necenzurirano

Nekdanji Janšev zaupnik je zdaj milijonar. Kdo ga...

grims cerkev-kriz mora bit-facebook Reporter.si

Kako Cerkev omogoča predvolilno kampanjo Branka ...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

la-parolaccia Odkrito.si

V tej restavraciji natakarji žalijo goste!!!

doncic Ekipa24.si

Prihajajo Luka 3! Dončić bo kmalu predstavil ...

Šport

Krka prvak lige NLB ABA 2

Piše: R.K.

Čas objave:
17.04.2023 08:39

Košarkarji Krke so kot prvi v zgodovini v svoji drugi sezoni v 2. ABA ligi še drugič osvojili ligo in si priborili ponovno igranje v AdmiralBet ABA ligi v prihodnji sezoni. V finalu zaključnega turnirja pred 2000 gledalci v Domžalah so po veliki drami in podaljšku premagali domači Helios s 83:82 (14:17, 24:18, 15:14, 25:29, 5:4), Krkin center Mate Vucić pa je bil razglašen za najboljšega igralca turnirja.

Liga NLB ABA 2, finale, 16.4.

Helios Suns – Krka 82:83 (17:14, 18:24, 14:15, 29:25, 4:5)

Krka: Stergar 4 (3 sk), Jančar Jarc, Cerkvenik 2 (2 prid.ž.), Stipčević 20 (3 sk, 2 as), Stavrov 2 (2 as), Vucić 14 (12 sk, 2 as, 2 prid.ž.), Jurković, Spasojević 4 (6 sk), Špan 19 (5 as), Škedelj 18 (10 sk, 2 prid.ž.)

Krkaši so začeli v standardni prvi petorki Rok Stipčević, Lein stergar, Miha Škedelj, Radosav Spasojević in Mate Vucić. Domači so povedli s 4:0, Krkaši pa so jih prvič ujeli v 10. minuti, ko so izenačili na 14. Luke je s trojko ob sireni poskrbel za vodstvo Heliosa po prvi četrtini s 17:14. Krkaši so odlično odprli drugo četrtino in z devetimi zaporednimi točkami povedli s 23:17, po trojki Jana Špana pa so sredi druge četrtine imeli dvomestno prednost (30:20). Domači so z minuto odmora ustavili nalet naših košarkarjev. Začeli so zmanjševati prednost in po osmih zaporednih točkah v 19. minuti prišli do vodstva s 35:34. Vucić z zadetima prostima metoma in Škedelj ob sireni za konec polčasa pa sta poskrbela, da so Krkaši odšli na premor s prednostjo treh točk (38:35).

V tretji četrtini sta bili moštvi ves čas skupaj, največja prednost Krkašev je bila za štiri točke. Pred zadnjo četrtino je bilo 53:49. Krkaši so bili v vodstvi tudi večino časa v zadnji četrtini. Po zadetih prostih metih Mihe Cerkvenika so imeli v 35. minuti ponovno deset točk prednosti (72:62), a so nato košarkarji Heliosa z devetimi zaporednimi točkami povsem izničili zaostanek. Dve minuti pred koncem je bilo 76:71 za Krkaše, Helios pa je nato z delnim izidom 7:0 17 sekunde pred koncem rednega dela prišel do vnovičnega vodstva (78:76). Napad Krkašev je najprej z neuspešnim metom za tri točke zaključil Stipčević, a je do žoge prišel Vucić, Stipčević pa je po prekršku nad njim uspešno zadel oba prosta meta za izenačenje na 78. Obe moštvi sta v treh sekundah do konca imeli še priložnost za zmago, a je ostalo izenačeno.

V podaljšku se je pozna pritisk pomembnosti tekme na obeh straneh. Krkaši so povedli s trojko Špana z 81:78, Vucić je dodal koš za 83:80. Zadnji koš na tekmi je dosegel Buljević minuto in pol pred koncem podaljška, potem pa smo videl nekaj neuspešnih napadov na obeh straneh. Zadnji napad za zmago je pripadel Heliosu, a se je pri polaganju Luka Stergar ravno toliko dotaknil žoge, da ta ni šla skozi obroč, in Krkaši začeli z velikim slavjem.

5x Krkin naj:

  • Najboljši strelec: Rok Stipčević 20
  • Največ skokov: Mate Vucić 12
  • Največ asistenc: Jan Špan 5
  • Največ pridobljenih žog: Miha Cerkvenik, Mate Vucić in Miha Škedelj 2
  • Najkoristnejša igralca (indeks učinkovitosti): Mate Vucić in Miha Škedelj 23

Izjavi po tekmi

Gašper Okorn, trener Krke: »Treba bo najprej prespati, da se bo dalo komentirati to tekmo. Vračamo se v ABA ligo, kamor spadamo, S tem smo izpolnili naš cilj. To je bila naša tiha želja, smo pa pokazali res veliko voljo, da to dosežemo. Mislil, da smo bili boljši tekmec. Ustvarili smo si že prednost, pa jo zapravili z nekimi neumnostmi. Ampak po mojem smo si zmago zaslužili. Čestitam igralcem, hvala ljudem, ki so nas prišli spodbujat, hvala mojemu štabu. Naredili smo odlično delo v pripravi na ta turnir. Veselim se povratka v 1. ABA ligo.«

Mate Vucić, najkoristnejši igralec turnirja: »Bila je zelo težka tekma. V nekem trenutku smo bili že izgubljeni, a smo k sreči izvlekli zmago. Verjetno se še ne zavedamo najbolje, kaj smo naredili. Za nami je težka sezona, polna poškodb, na koncu pa se nam je vse vrnilo in zasluženo smo zmagali.«