Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Šport Ljubljana

Ljubljančani do 15. naslova prvakov

Piše: Radio Krka/STA

Čas objave:
12.04.2016 06:04

Hokejisti Telemacha Olimpije so v odločilni peti tekmi finala državnega prvenstva premagali Sij Acroni Jesenice z 2:0 (0:0, 0:0, 2:0) in s skupnim izidom 3:2 v zmagah osvojili naslov državnih prvakov za sezono 2015/16.

Hokejsko državno prvenstvo se je danes končalo. Po neodločenem izidu 2:2 v zmagah po prvih štirih tekmah finala je o prvaku sezone 2015/16 odločala peta tekma. Na koncu so se v dvorani Tivoli veselili hokejisti Telemacha Olimpije.

V samostojni državi imajo nekaj več naslovov zeleno-beli iz Ljubljane, ki so od sezone 1991/92 zbrali 15 naslovov najboljšega. Jeseniški hokejisti jih imajo deset.

Prednost domačega terena so imeli v finalu Ljubljančani, a prejšnje dvoboje so zaznamovale predvsem dobre obrambe obeh vratarjev in malo golov, pa tudi po ena zmaga vsake od ekip v gosteh. Po uvodni zmagi Olimpije s 3:1 doma so na drugi tekmi z 1:0 slavili jeseniški hokejisti, 0:1 pa je bil, a šele po kazenskih strelih, tudi izid tretje tekme v Ljubljani. Jeseničani so takrat dobili priložnost za slavje pred domačimi navijači, toda s četrto tekmo še ni bilo konec sezone. Gostje so namreč prekinili kar 159 minut dolg strelski post, premagali tekmece s 3:0 in prestavili odločitev na danes.

Za odločilno tekmo so ljubitelji hokeja obeh navijaških barv dodobra napolnili dvorano Tivoli, ki tako polna v tej sezoni ni bila nikoli.

Pomembnost tekme je vsaj na začetku vplivala na kakovost dvoboja. Začetek je bil raztrgan, z malo priložnostmi in tudi ne preveč zahteven za oba vratarja, Žana Usa na jeseniški in Oliverja Roya na ljubljanski strani. Žiga Pešut, Matej Hočevar in Nardo Naagtzam so poskušali pri domačih, ki so imeli brez učinka prvi na tekmi "power-play", pri gostih, ki so bili ob svoji številčni prednosti bolj nevarni, pa Miha Brus in Urban Sodja. Sodniki, glavna sta bila tokrat Viki Trilar in Trpimir Piragić, so imeli kar nekaj dela, tudi zaradi drobnih provokacij in nekaj manjših medsebojnih obračunavanj.

Tudi nadaljevanje je bilo v podobnem slogu. Nobena ekipa ni želela preveč tvegati, tako da so bile priložnosti redke, obe ekipi pa sta se predvsem posvetili obrambi. Nekaj terenske premoči so imeli zeleno-beli, ki so nekaj več časa preživeli pred golom tekmeca, vendar ob nekaj polpriložnostih Us ni bil ogrožen. Tako kot ne Roy na drugi strani ledene ploskve.


Najlepšo priložnost v tem delu je imel Anže Ropret, ki se je v 32. minuti sam znašel pred golom Usa, toda s hrbtom obrnjen proti golu, tako da mu je vratar strel iz obrata obranil. Marjan Manfreda pa je minuto zatem z natančnim strelom preizkusil Roya, a je ostalo 0:0. Končnica druge tretjine je bila nato le bolj razgibana, a brez zadetkov je že postajala podobna tekmama številka 2 in 3.

V zadnjih 20 minutah rednega dela pa so gledalci le dočakali prvi zadetek. Zanj je poskrbel Jure Sotlar, ki je po prodoru po desni spretno pridrsal pred gol in dvignil plošček mimo Usa. Jeseničani so morali takrat vse moči usmeriti v napad, ob "power-playu" so neuspešno pritiskali, njihovim tekmecem pa se je počasi odpiralo vse več prostora v napadu.

Svoje prednosti igralca več zmaji sicer nato tudi niso izkoristili, a so lahko igrali nekoliko bolj sproščeno, Jeseničane pa je počasi že začela preganjati iztekajoča se ura na semaforju.

Končnico tekme je pokvaril grob nalet Tadeja Čimžarja nad Matejem Hočevarjem, po katerem je moral domači napadalec ob pomoči soigralcev zapustiti led, gostujoči pa je končal tekmo s petminutno in še disciplinsko kaznijo.

Zadnji obupni poskus Jeseničanov brez vratarja je v 56. minuti presekal Gregor Koblar in potrdil zmago s strelom na prazen gol, tako da so domači v sicer precej naelektrenem vzdušju, ko so na led iz navijaških vrst priletele tudi bakle, igralci pa so še malo obračunali s pestmi, dvoboj pripeljali do zmagoslavja.