Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Šport Ljubljana

Luč sveta ugledala Častna starševska

Piše: Radio Krka

Čas objave:
07.01.2013 17:28

Z novim koledarskim letom je luč sveta ugledala Častna starševska, dokument v duhu fair playa, ki vsebuje smernice obnašanja staršev oziroma navijačev v in izven košarkarskih dvoran. Ambasadorja projekta sta Matjaž Smodiš in Slavko Duščak.

Ideja o postavljenih vrednotah ter smernicah obnašanja vseh akterjev košarkarske igre je zorela že kar nekaj časa. Novo koledarsko leto in novoletne zaobljube pa so lepa priložnost, da ideja zaživi in ugleda luč sveta. Tako so strokovne službe KZS po pogovorih s starši in nekaterimi strokovnjaki na področju fair-playa pripravile Častno starševsko, 12 smernic obnašanja staršev oziroma navijačev, ki bodo prav gotovo poskrbele, da bo vzdušje na treningih in tekmah še bolj športno.

"S Častno starševsko staršem in gledalcem nikakor ne želimo vsiljevati nikakršnih pravil obnašanja. Gre za smernice, kakšno naj bi bilo vzdušje na košarkarskih tekmah in treningih. Naša želja je, da vsi otroci košarko igrajo z veseljem in se ob košarki razvijajo v pozitivno naravnane odrasle osebe, ki bodo staršem in vsem košarkarskim delavcem hvaležne za vso pomoč. Tako, kot smo mi ponosni na svoje otroke, so tudi otroci ponosni na svoje starše in vse kar si želimo je, da tako tudi ostane", pove Rado Trifunović, inštruktor-trener na Košarkarski zvezi Slovenije, ki je med glavnimi avtorji zapisanih smernic.

Častna starševska
1. Svojega otroka ne silim v igranje košarke, saj jo igra po lastni volji in v svoje veselje. Igranje košarke so njegove sanje.
2. Z ravnanjem na tekmah in izven igrišča sem svojemu otroku vzor.
3. Svojega otroka učim, da ni pomembno le zmagati, ampak da so del življenja tudi porazi. Usmerjam ga, da je bistvo igre v prizadevnosti za doseganje cilja ekipe.
4. Svojega otroka ne žalim, ponižujem ali celo kaznujem zaradi napake ali poraza. Moje poslanstvo je, da ga usmerjam, spodbujam in pohvalim.
5. Svojemu otroku ne postavljam previsokih in nedosegljivih ciljev. Zavedam se, da je otrok.
6. Z otrokom se pogovarjam, ga poslušam, slišim in pohvalim, ko doseže cilje v igranju košarke.

7. Otroka ne primerjam z bolj izkušenimi ali močnejšimi igralci. Razumem tudi, da bo moj otrok v nekaterih tekmah lahko igral manj ali več kot drugi soigralci.
8. Spoštujem strokovno in človeško integriteto trenerja in drugih delavcev, ki sodelujejo na treningih in na tekmah.
9. Brez sodnikov ni igre. Zato jih je potrebno spoštovati in ne oporekati njihovim odločitvam. Njihova naloga je omogočiti igro in že sekundo po njihovi odločitvi se igra ponovno nadaljuje.
10. Ne podpiram verbalnega ali celo fizičnega nasilja na igrišču in izven igrišča.
11. Med tekmami podpiram svojega otroka in njegovo moštvo, hkrati pa spoštujem tudi nasprotno moštvo.
12. Fair play zmoremo vsi. Zato izpostavim in pohvalim vsako fair play potezo svojega otroka, njegovih soigralcev in nasprotnikov.

Akcijo sta z navdušenjem podprla tudi starša in košarkarja Matjaž Smodiš ter Slavko Duščak, ki sta tako postala ambasadorja Častne starševske in hkrati vzor obiskovalcem tekem mlajših starostnih kategorij. "Ker je fair play pomemben del športa, sta zelo pomembna dejavnika tudi korektno navijanje in obnašanje gledalcev. Tega mora biti v košarkarskih dvoranah še več in pri tem moramo biti še posebej velik vzor starši mladih košarkarjev", je jasen Matjaž Smodiš, enakega mnenja pa je tudi Slavko Duščak: "Sam sem velik zagovornik fair playa in ideja o Častni starševski je pohvale vredna. Starši moramo biti otrokom vzor in jih že od malih nog vzgajati v športnem duhu."

Častna starševska je objavljena na www.kzs.si/castnastarsevska, v košarkarskih dvoranah bodo viseli plakati, na tekmah, treningih in drugih košarkarskih dogodkih mlajših kategorij pa bodo navijači prejeli lično oblikovane letake. Da pa ne bi ostalo le pri smernicah obnašanja za starše, so v pripravi že smernice vrednot, ki naj bi jih spoštovali vsi igralci ter igralke, vse bližje realizaciji pa je tudi ideja o Častni sodniški in Častni trenerski.