Rok Povšič Svet24.si

FOTO: Rok je peš odšel od doma, nato pa se je za...

carmen istanbul (3) Svet24.si

Carmen Osovnikar pobegnila v Turčijo

alojz ihan pl3 Svet24.si

Alojz Ihan: Lahko se zgodi, da bo omikron ...

marko milosavljevic bobo Reporter.si

Pri medijski hobotnici SDS gre za zavestno ...

FFYh_3dXsAgvQ6p Necenzurirano

Kje je Borut Pahor? Igra se z lego kockami ...

Dorangel Vargas Facebook Odkrito.si

GROZLJIVA ZGODBA: Andski Hannibal Lecter

gajser mm Ekipa24.si

NOVA TRAGEDIJA v Avstriji! Športni svet ...

Šport

Mark Kastelic več kot dostojno zastopal barve Slovenije

Piše: R.K.

Čas objave:
20.06.2021 19:41

Slovenski dirkač v kartingu Mark Kastelic iz Ivančne Gorice se je udeležil prve dirke letošnjega prvenstva FIA Academy Trophy, ki je bila na sporedu v Wackerdsorfu v Nemčiji.

mark-kastelic
Mark Kastelic
A.Z.

Finalno dirko je v konkurenci 51 dirkačev končal na 16. mestu, kar je
najboljši rezultat slovenskega dirkača v tem tekmovanju. FIA Academy Trophy je letos sestavljena iz treh dirk, na dirkah pa nastopajo predstavniki držav, torej je Mark Kastelic dejansko kot reprezentant Slovenije odlično zastopal barve Slovenije. V izredno ostri konkurenci je zasedel 16. mesto in to po velikih težavah v prvem krogu finalne dirke. »Zelo sem zadovoljen, čeprav je bil začetek finalne dirke daleč od optimalnega. Pred menoj je trčilo nekaj dirkačev, ki so me pometli s steze in sem komaj lahko nadaljeval dirko in to z zadnjega mesta. A potem je šlo vse zelo dobro in sem prehiteval kolikor sem lahko. Zato sem s 16. mestom zelo zadovoljen, z nekaj boljšim izhodiščem in manj smole v prvem krogu pa bi se lahko uvrstil tudi med deset najhitrejših,« je po dirki povedal Mark Kastelic.

mark-kastelic
Mark Kastelic
A.Z.

V FIA Acadey Trophyju vsi dirkači, to pot se jih je zbralo 51, nastopajo z enakimi dirkalniki, okvirje priskrbi proizvajalec Tony Kart, motorje (ki jih pred vsako vožnjo dejansko izžrebajo) Vortex, za gume pa so zadolženi pri MG.

mark-kastelic
Mark Kastelic
A.Z.

Skozi celoten konec tedne je stopnjeval formo in bil na koncu med najhitrejšimi, kar je potrdil tudi vodja slovenske reprezentanc, tudi sam nekdanji kartist, Domen Jerančič: »Mark si je s tem nabral veliko izkušenj, posebej to velja za gume, saj v Italiji vozijo z gumami drugega proizvajalca. A njegovi časi so bili v finalu izredno konkurenčni, njegov preboj z zadnjega v prvem krogu na 16. mesto v cilju je bil fenomenalen. V nekaterih krogih je prehitel kar dva tekmeca naenkrat.« Dirka je bila dolga 21 krogov, kar je bilo pri visokih temperaturah izredno naporno, a dobra telesna kondicija se je Marku to pot poplačala.

Naslednja dirka za Marka Kastelic bo že prihodnji konec tedna v Sarnu v Italiji
v prvenstvu WSK Euro Series, dirkaški reprezentanti pa se bodo na drugi dirki
FIA Academy Trophy pomerili 15. avgusta v Adrii v Italii, na stezi, na kateri je
Mark Kastelic na dirki WSK Euro Series pred dobrim tednom dosegel drugo
mesto.