reševalci gasilci avstrija Svet24.si

49-letnik na stopnišču napadel 50-letnico, jo ...

Dejan Süč Svet24.si

Poslanec Svobode se je zmotil, zato je bil sprejet...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Šport Austin

Marquez najmlajši zmagovalec MotoGP

Piše: Radio Krka

Čas objave:
21.04.2013 22:06

Marc Marquez je zmagovalec motociklistične VN Amerik v razredu motoGP. 20-letni Španec je tako postal najmlajši dirkač, ki je slavil v elitnem razredu. Drugi je bil Marquezov rojak in moštveni kolega Dani Pedrosa, tretji pa še en Španec Jorge Lorenzo.

Neverjetni Marc Marquez se je že na svoji drugi dirki v razredu motoGP vpisal med nesmrtne in postal najmlajši zmagovalec dirke v elitnem razredu. Aktualni svetovni prvak razreda moto2 je potrdil dobro formo, ki jo je kazal na prostih treningih in kvalifikacijah ter zasluženo ugnal vso svetovno elito. Njegovega pohoda do zmage na VN Amerik nista mogla preprečiti niti njegova ter najboljša dirkača minule sezone Dani Pedrosa in Jorge Lorenzo.

S starta se je sicer najbolje pognal Pedrosa, ki se je izstrelil na čelo kolone. Nekoliko slabši start Marqueza in Lorenza je izkoristil Cal Crutchlow, ki se je presenetljivo zavihtel na drugo mesto. A Britanec se na tem položaju ni prav dolgo zadržal, saj ga je hitro prehitel Marquez, nato pa še Lorenzo in Stefan Bradl. Dirkača Honde sta si na vodilnih mestih počasi nabirala prednost pred Lorenzom, aktualni svetovni prvak pa je bežal ostalim zasledovalcem. Osem krogov pred koncem pa sprememba v vodstvu. Marquez je potrpežljivo čakal na svojo priložnost in je mojstrsko prehitel moštvenega kolega Pedroso. 21-letni novinec med motociklistično elito si je iz kroga v krog nabiral prednost in dva kroga pred koncem se je tudi (na papirju) prvi dirkač Honde Pedrosa sprijaznil s porazom ter posledično drugim mestom. Marquez je z zmago postal najmlajši dirkač v zgodovini elitnega razreda, ki mu je to uspelo. Za dobrih 80 dni je popravil rekord Američana Freddieja Spencerja. Na tretjem mestu je dirko v Austinu končal Lorenzo. Tik pod stopničkami je pristal Crutchlow, ki sta mu sledila Bradl in Valentino Rossi.

Moto2: prvenec Terola

V razredu moto2 je preizkušnjo najbolje začel prvi s kvalifikacij Scott Redding, ki je v prvem krogu uspel ubraniti vodstvo. Že v drugem krogu ga je na čelu kolone zamenjal Takaaki Nakagami in nato še Dominique Aegerter, a jima je Britanec takoj vrnil uslugo. V četrtem krogu je sledil šok za vse privržence Pola Espargaroja. Zmagovalec dirke v Katarju je namreč padel in s pomočjo varnostnikov odšepal s steze. 21-letni Španec je nato sam prišel v garažo moštva Tuenti HP, tako da poškodba najverjetneje ni hujše narave. Medtem je na dirkališču začel popuščati tudi drugi iz uvodne preizkušnje sezone Redding. Dirkača ekipe Marc VDS Racing so namreč prehiteli Nicolas Terol, Aegerter, Esteve Rabat in njegov moštveni kolega Mika Kallio. Vodstvo je prevzel Terol, ki prvega mesta do konca več ni izpustil iz rok, se pa je zato razplamtel zanimiv troboj za preostali dve mesti na zmagovalnem odru. Zgolj nekaj ovinkov pred ciljno črto sta rahlo trčila Kallio in Aegerter, ki je zapeljal iz idealne linije in se je moral sprijazniti s četrtim mestom. Da bo končal kot drugi, je še nekaj metrov pred koncem kazalo Kalliu, ki ga je nato za las prehitel Rabat. Terol je prišel do svoje prve zmage v razredu moto2, kljub petemu mestu je po padcu Espargaroja vodstvo v skupnem seštevku prevzel Redding.

Padec Iweme, ponovljen start in zmaga Rinsa

Dramatično dirko razreda moto3, ki jo je začinil ponoven start, je dobil Španec Alex Rins, ki je bil v izjemnem troboju uspešnejši od rojakov Mavericka Vinalesa in Luisa Saloma. Začetek druge letošnje preizkušnje ni obetal spektakularnega zaključka. Rins, Vinales in Salom so namreč hitro pobegnili tekmecem ter si iz kroga v krog nabirali večjo prednost. Devet krogov pred koncem je iz borbe za zmago izpadel tudi Salom, zgolj dobra dva kroga pa se je se zapletlo. Grdo je padel Jasper Iwema in na dirkališču v Austinu so začele vihrati rdeče zastave, kar je pomenilo, da je dirka prekinjena. Potem, ko sta si Rins in Vinales že čestitala, so vodilni možje dirke sporočili, da bo start ponovljen, dirka pa skrajšana na pet krogov. Dirkači so se na stezo podali z mest, ki so jih zasedali po 10. krogu. Ponovljen start je najbolje izkoristil pred tem že odpisani Salom. Slednji je vse do zadnjih zavojev odbijal vse napade Rinsa in Vinalesa, tik pred koncem pa jima je vendarle moral priznati premoč. Zmaga je tako pripadla Rinsu, drugi je bil Vinales, tretji Rins. Vse dirkače je po koncu preizkušnje razveselila tudi novica, da je Iwema pri zavesti in da so njegovi življenjski znaki dobri.

Izidi:
- razred moto2:
1. N. Terol (Špa/Mapfre Aspar Team)
2. E. Rabat (Špa/Tuenti HP 40) +3.125
3. M. Kallio (Fin/Marc VDS Racing) +3.175
4. D. Aegerter (Švi/echnomag carXpert) +4.873

5. S. Redding (VB/Marc VDS Racing) +5.597
6. J. Zarco (Fra/Came IodaRacing Project) +9.295
7. A. West (Avs/QMMF Racing Team) +9.440
8. M. Pasini (Ita/NGM Mobile Racing) +14.472
9. A. De Angelis (Smr/NGM Mobile Forward Racing) +16.051
10. T. Elias (Špa/Blusens Avintia) +19.696

- razred moto3:
1. A. Rins (Špa/Estrella Galicia 0,0) 11:26.535
2. M. Vinales (Špa/Team Calvo) +0.244
3. L. Salom (Špa/Red Bull KTM Ajo) +0.547
4. J. Folger (Nem/Mapfre Aspar Team Moto3) +1.230
5. M. Oliveira (Por/Mahindra Racing) +8.276
6. J. Miller (Avs/Caretta Technology – RTG) +8.603
7. Z. Khairuddin (Mal/Red Bull KTM Ajo) +10.147
8. A. Masbou (Fra/Ognetta-Rivacold) +12.037
9. B Binder (JAR/Ambrogio Racing) +12.263
10. J. Kornfeil (Češ/Redox RW Racing GP) +12.737