mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Šport

Na Češkem bodo poskušali izboljšati lansko uvrstitev Kristjana Hočevarja

Piše: R.K.

Čas objave:
03.08.2022 11:07

Od 4. do 7. avgusta bo na Češkem potekala mednarodna kolesarka dirka SAZKA TOUR (kategorija UCI 1.2), na kateri bo nastopilo 22 ekip, od tega 3 ekipe World Toura (Team BikeExchange – Jayco, Bora–Hansgrohe in Intermarché - Wanty - Gobert Matériaux), 6 ekip s Pro Team licenco in 13 kontinentalnih ekip, med njimi tudi Adria Mobil.

Dirko so prvič organizirali leta 2009 pod imenom Czech Cycling Tour, od leta 2015 pa zaradi kakovosti in močne mednarodne udeležbe spada v 1. kategorijo UCI Europe Tour. Najbolj znan kolesar, ki je na dirki zmagal, je Italijan Diego Ulissi, dvakratni zmagovalec Dirke po Sloveniji in osemkratni etapni zmagovalec Gira d'Italia. Najboljši je bil leta 2016. Edini slovenski kolesar, ki se je skupni razvrstitvi uspel uvrstiti na oder za zmagovalce, je Jan Tratnik, ki je bil še kot član poljskega moštva CCC Sprandi Polkowice leta 2017 tretji. Lansko izvedbo Sazke Tour je dobil Italijan Filippo Zana (Bardiani), najboljši Adriaš je bil Kristjan Hočevar na 16. mestu.

Na sporedu so štiri etape, v četrtek prva od Uničova do Prostejova (181,5 km, 1710 m višinske razlike), v petek druga Olomouc – Pustevny (189,3 km, 2910 m višinske razlike), v soboto tretja Moravska Trebova – Dlouhe strane (149,4 km, 2730 m višinske razlike) in v nedeljo zadnja, četrta, od Šumperka do Šternberka (179,9 km, 2720 m višinske razlike).

Športni direktor, Marko Kump, ki je na Češko odpeljal Kristijana Korena, Kristjana Hočevarja, Gala Glivarja, Aljaža Colnarja, Boštjana Murna, Tilna Finkšta in Davida Pera, je pred odhodom razmišljal: »Na dirki bodo v glavnem nastopili tisti, ki so kandidati za nastop na evropskem prvenstvu in tisti, ki so kandidati za nastop na Tour de l’Avenir za slovensko reprezentanco. Nekateri so bili tudi na višinskih pripravah. Po daljši odsotnosti se v ekipo vrača Kristjan Hočevar. Z Galom Glivarjem sta glede na zahtevnost etap, s precej gorskimi cilji in višinskimi metri, verjetno lahko najvišje na koncu dirke. Vse dni, v vseh etapah, bomo iskali priložnost za dober rezultat, poskušali bomo tudi izboljšati lansko 16. mesto Kristjana Hočevarja v skupni razvrstitvi.«

Aljaž Colnar, ki bo na Sazka Tour nastopil drugič pa pravi:«Dirka bo težka, močne ekipe so prijavljene. Nekaj tudi iz World Toura, tiste, ki se pripravljajo na Vuelto. Z Galom Glivarjem sva bila na višinskih pripravah v Planici, tako da bova zdaj testirala v kakšni formi sva. Več ali manj nam ta dirka predstavlja priprave na Tour de l’Avenir (dirka prihodnosti), ki za nas mlade kolesarje do 23 let predstavlja vrhunec sezone. Počutim se dobro, tako da bom poskušal doseči čim boljši rezultat.«