Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

mir narava Svet24.si

Tedenski horoskop: V tišini lahko prisluhnete ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Šport Novo mesto

Prvi favoritinji diskvalificirani

Piše: STA

Čas objave:
23.02.2020 07:45

Prvi dan odprtega dvoranskega državnega prvenstva v atletiki v Novem mestu se je osrednji dogodek zgodil prav ob koncu tekmovanja, ko sta bili na 60 m zaradi prehitrih startov s tekme izločeni prvi favoritinji Maja Mihalinec in nato še Agata Zupin, zmagala je nato Joni Tomičić Prezelj (Olimpija) s 7,66 sekunde.

V skoku v višino je bil brez konkurence prvi šele 16-letni mlajši mladinec Sandro Jeršin Tomassini (Mass), ki se je zaustavil prvi 2,15 m in za pet cm zaostal za osebnim rekordom. Med atleti je na 60 m Nik Kočevar (Mass) s 6,82 za stotinko prehitel domačina Tilna Ovnička (Krka, 6,83).

V troskoku je Neja Filipič (Mass) s 13,46 m za 16 cm ugnala Sašo Babšek (Slovenska Bistrica, 13,30 m). Na 400 m sta bila najboljša Maja Pogorevc (Slovenj Gradec, 55,32) in Jure Grkman (Kamnik, 47,64), na 1500 m pa je prepričljivo zmagal Jan Kokalj (Kladivar, 3:51,57).

"Vesela sem zmage, ki pa mi ne prinaša takega veselja, kot bi ga sicer, ker sta bili prvi favoritinji diskvalificirani. A vseeno je zmaga, po poškodbi v poletni sezoni sem začela trenirati šele decembra. Ostajam pa pri teku na visokih ovirah in tako bom poleti tekla na 100 m ovire," je povedala Tomičič Prezljeva.

"Ne vem, kaj bi rekla. Starter je priznal, da ni videl s prostim očesom pobega Zupinove, njena startna reakcija pa je bila še hitrejša kot moja. A so obakrat naprave zaznale pobeg. Sama nisem čutila, da bi se pognala s startnih blokov pred pokom pištole. Pred DP sem dejala, da se bom na osnovi tega nastopa odločila, ali bom odšla v četrtek na svojo zadnjo tekmo te zimske sezone v Beograd, sedaj pa še ne vem, kaj bom sedaj storila," je vse skupaj strnila Mihalinčeva, najboljša slovenska atletinja lanskega leta.

Zupinova je bila diskvalificirana najprej že v predtekih, nato pa je drugi rdeč karton po vrsti dobila še v finalu. "Pritožila sem se po prvi diskvalifikaciji, ker je na tekmovališču zvonil telefon, ki tam sploh ne bi smel biti. So mi ugodil in sem bila lahko v naslednji v skupini ponovno v startnih blokih. V finalu pa so me znova diskvalificirali, pokazala sem posnetek, da nisem prehitro startala, a so mi rekli, da je blok zaznal tresljaje in s tem mojo prehitro reakcijo," pa je dodala Zupinova.

Na koncu je zmagala Joni Tomičič Prezelj. Že leto in pol živi v Zagrebu, kjer je tudi njen fant in nekdanji hrvaški atlet Filip Pravdica, trener je Dejan Vojnovič, registrirana pa je tako za ljubljansko Olimpijo kot za Dinamo Zagreb, da lahko uporablja tamkajšnje objekte.

Drugačno zgodbo pa piše Kočevar, v Nemčiji rojeni nadarjeni sprinter slovenskih korenin, ki je za stotinko osvojil državni naslov. Že od rojstva ima tudi slovensko državljanstvo in nastopa v zadnjem obdobju v dresu ljubljanskega Massa. Atletska zveza Slovenije je po besedah njegovega očeta že zaprosila, da bi lahko nastopal za Slovenijo, četudi je že nastopal za Nemčijo.

Mladi slovenski up Sandro Jeršin Tomassini januarja zaradi poškodbe pete prvič v karieri ni nastopil za slovensko člansko ekipo, ki je zmagala na troboju v Novem mestu. Maja lani pa je s komaj 15 leti preskočil neverjetnih 2,20 m v skoku v višino ter se prebil v sam svetovni vrh mladih, ki pa v tej kategoriji v svetovnem merilu ne tekmujejo. Takoj ko je lahko, je zmagal med člani na DP, a je večji del skakal sam, saj so ostali končali na 1,95 m ali nižje.

Pred svojo prvo dvoransko sezono 24-letna Filipičeva ni imela kakšnih posebnih pričakovanj. Na DP je imela kar štiri prestope, edina veljavna poskusa pa v prvi (13,00 m) in peti seriji (13,46 m).

V Olimpijskem centru v Češči vasi, se bo drugi dan tekmovanj začel danes ob 16. uri.