900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

vladimir-tintor Njena.si

Zgodil se je preobrat, snema se 4. sezona Botrov

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Šport Novo mesto

Na mitingu na Portovalu izjemen Čeh, drama pri skoku Šutejeve

Piše: STA

Čas objave:
14.07.2021 21:27

Kristjan Čeh je na 32. atletskem mitingu v Novem mestu v metu diska znova zmagal z izvrstno serijo in največjo daljavo 67,72 m. Tina Šutej je na mitingu, ki je kot šesti po vrsti v sezoni štel za mednarodno ligo Telekom Slovenije, v skoku v višino zmogla 4,50 m. Pri zadnjem poskusu izven konkurence je padla na vrat, na srečo brez večjih posledic.

Na stadionu Portoval je Čeh začel z rekordom stadiona 66,70 m, v drugi seriji je imel 66,84 m, v tretji pa 63,51 m. Po neveljavnem poskusu v četrti seriji je končal s 65,57 in daljavo tekme 67,72 m.

"To je bila moja 'najhitrejša' tekma kariere. Zato sem zadovoljen, mogoče sem imel še kakšno tehnično napako, ampak uspela mi je fantastična serija, vesel bi je bil tudi na kakšni veliki tekmi. Po seriji 66 m dolgih metov sem končal s 67,72 m. To je res dobra popotnica za olimpijske igre v Tokiu," je dejal Čeh.

Ta čas tudi vodilni med atleti v točkovanju slovenske lige je pojasnil tudi, zakaj je bila to njegova "najhitrejša" tekma. "Malo preveč je bilo prometa na avtocesti, pa tudi malo prepozno sem mogoče šel od doma na Ptuju. Tako nisem imel pravega ogrevanja, tudi zadnji hip sem se pripravil in pred prvim metom je bilo kar precej adrenalina. A sem se zbral in za menoj je bila uspešna tekma."

Tina Šutej.jpg
Tina Šutej
Foto: Peter Kastelic / AZS

V skoku v višino pa se je največja drama odvila v neuradnem delu po tekmi. Šutejeva je bila uspešna na 4,30 m v prvem, na 4,50 m pa v drugem poskusu. Na 4,60 m je letvico trikrat podrla. Nato je prosila sodnike, da so ji dovolili izven konkurence še četrti skok, ko je bila uspešna. Nato je za trening skakala še na 4,70 m. A le enkrat. Med skokom se je zataknila ob palico na stojalu in nato padla s skoraj petih metrov tik na rok blazine na glavo oziroma vrat. Nekaj časa je obležala, a po nekaj sekundah pomahala z roko, da je z njo vse v redu.

Potem je dobrih deset minut pozneje odgovarjala na vprašanja novinarjev in bila tudi pozneje na podelitvi. "Po teh neuspešnih poskusih sem v četrtem 4,60 m preskočila. Potem sem želela nadaljevati na 4,70 m, zaradi boljših občutkov in za trening pa se je to izkazalo za zelo slabo idejo. Že sedaj je vrat boleč, jutri bo gotovo huje. Ampak vretenca so cela, bom pa odšla k reprezentančnemu fizioterapevtu Khalidu Nasifu, ki mi je že zelo veliko pomagal pri tetivi gležnja, in bom za OI gotovo dobro pripravljena," je ocenila Šutejeva. Dodala je, da je še vedno njen cilj v Tokiu medalja.

V dolenjski prestolnici so trije člani slovenske olimpijske odprave Kristjan Čeh, Tina Šutej in Maja Mihalinec Zidar zadnjič preverjali formo pred tekmami v japonski prestolnici. Čeh se je vrnil iz estonskega Tallinna, kjer je ubranil naslov evropskega prvaka do 23 let, Šutejeva pa je marca v poljskem Torunu osvojila srebrno medaljo v skoku s palico na evropskem dvoranskem prvenstvu.



Maja Mihalinec Zidar je skušala v zadnjih pripravah na OI še nadgraditi tek na 200 metrov, a končala na drugem mestu s 23,64 sekunde. Imela je dobro tekmico v ciprski prvakinji Anni Ramonni Papaioannou. Ta je najprej zmagala na 100 m z 11,61, kjer je imela dva teka, ter tudi v tretjem na dvakrat daljši razdalji, ko je slavila s 23,53.

"Danes sem imela še zadnji test pred OI. Nastopila sem iz polnega treninga z željo, da čim bolje tehnično odtečem. Z izidom nisem zadovoljna, glede na vse na treningih bi morala biti precej hitrejša. Pobralo me je v zadnjem delu. Spodbudno pa je, da startam veliko bolje kot na prvih tekmah v sezoni. Do Tokia se moram tudi spočiti, je še nekaj časa do nastopov, tam pa ne bo veliko časa za razmišljanje," je menila Mihalinec Zidarjeva.

Neja Filipič, ki je za las zaostala za normo za OI v troskoku, je v skoku v daljino zmagala s 6,38 m. Rok Ferlan je bil na 400 m s 47,31 sekunde brez prave konkurence. Moški sprinterski obračun na 100 metrov je potekal v znamenju Tilna Ovnička, ki je zmagal z 10,59, drugouvrščeni Matevž Šuštaršič je bil prvi v cilju na 200 m (21,52).

Lara Omerzu je bila v skoku v višino z 1,84 m 10 cm pred ostalimi. Jan Luxa je slavil v troskoku s 15,53 m, Robert Renner je v skoku s palico končal na višini petih metrov. Memorialno disciplino Marijana Špilarja v metu kopja je dobil Srb Vedran Samac s 76,46 m.

V okviru mednarodnega mitinga bo potekal tudi miting mladih. Mednarodna atletska liga pa se bo z zadnjima tekmama zaključila septembra v Mariboru (5. septembra) in Ljubljani (17. septembra).