andrej-plenković Svet24.si

Plenković zarezal v torto, se bo mastil skupaj z ...

MZ Podzemna zbiralnica 2 Svet24.si

Lične in za oko prijetne, a včasih tudi precej ...

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

klemen jaklic ustavno sodisce Reporter.si

Branilec Janeza Janše: takšne argumente najde ...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

vladimir-tintor Njena.si

Zgodil se je preobrat, snema se 4. sezona Botrov

luka doncic Ekipa24.si

Uau! Luka razkril, koliko avtomobilov ima trenutno...

Šport

Največja je merila 60,5 centimetrov

Piše: Zoran Leko

Čas objave:
15.05.2023 08:02

V sklopu prireditev 16.Rudolfovi dnevi športa in projekta Krka živi je Ribiška družina Novo mesto skupaj z Zavodom za šport in gostiščem Loka organizirala lov na ščuko. Prvo ščukijado je daljnega leta 1997 organizaral znani gostinec Rado Fink.

Letošnje leto je bilo za ščukijado prelomno in sicer zato, ker so spremenili način tekmovanja. Predlagali so lov ščuke po sistemu ujemi in spusti, kar pomeni, da ribič, ko ujame ščuko, previdno odstrani vabo in jo nepoškodovano izpusti v vodo. Vsi tekmovalci so se strinjali s takšnim načinom ribolova. S tem želijo v Ribiški družini Novo mesto ozaveščati svoje člane, udeležence in širšo javnost k večji skrbi za varovanje okolja ter trajnostno ohranjanje ribjih vrst in ribiških voda. Ribiška družina Novo mesto tudi sicer v sklopu svojega delovanja močno poudarja in udejanja trajnostno delovanje v naravnem okolju.

V soboto, 13. maja se je na Loki zbralo 21 ribičev iz domače ribiške družine in nekaj ribičev iz drugih krajev Slovenije. Po končanih formalnostih okoli prijav, je kuharski mojster iz gostišča Loka pripravil ribjo pašteto iz postrvi, zadišala je tudi črna kava. Po uvodnem pozdravu organizatorja srečanja, ki je zbranim ribičem razložil, da se tekmuje v dveh kategorijah in sicer za pokal za najhitreje ujeto ščuko in za najdaljšo ujeto ščuko. Po končanem uvodnem protokolu so se ribiči razkropili po 3. revirju, kar pomeni, da so lahko lovili ščuko od Soteske do Mršeče vasi. Vreme je bilo solidno, med tekmovanjem pa je tekmovalce oprala krajša ploha. Najhitreje ujeto ščuko je ob cca 9. uri prijavil ribič Miha Podrgajs. V dolžino je merila 56 cm. Tekmovanje je trajalo do 13. ure, ujete pa so bile štiri ščuke. Presenetil je mladi ribič Staš Horvat, ki je osvojil 2. mesto. V lanskem letu je bilo sicer ujetih 9 ščuk. Razlog za slabo število ujetih ščuk je bil verjetno v izredno visokem vodostaju Krke.

Rezultati:

1. mesto: Adem Hađirić, ščuka 60,5 cm

2. mesto: Staš Horvat, ščuka 60,0 cm

3. mesto: Miha Podrgajs, ščuka 56,0 cm

4. mesto: Mihelčič Urban, ščuka 52,0 cm

Najboljši ribiči so prejeli pokale in bogate praktične nagrade, vsi prijavljeni ribiči pa spominske medalje in spominske majice.