Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

Šport Ljubljana

Nikolić ostaja trener Olimpije, težave tudi v Mariboru

Piše: Radio Krka/STA

Čas objave:
11.04.2016 20:43

Slovenski nogometni prvoligaš Olimpija iz Ljubljane je po tekmi Prve lige Telekom Slovenije proti Zavrču (1:1) požel kar nekaj pozornosti zaradi izjave trenerja Marka Nikolića.

Ta je svojega igralca Blessinga Elekeja po izenačujočem zadetku v sodniškem dodatku rasistično označil kot "črnega idiota", a po sestanku vodstva ostaja trener Olimpije.

"Klub spoštuje pravila športnega ferpleja, kot tudi različnost rase, vere in ostalih posameznikovih okoliščin, ter spodbuja sprejemanje teh v družbo ne glede na njihovo versko, rasno ali katerokoli drugo pripadnost. Od vsakršnih dejanj posameznikov, ki bi odstopali od načel filozofije delovanja kluba, se ta ograjuje in jih ostro obsoja," je pojasnil predsednik kluba Milan Mandarić.

Nadaljeval je: "Toda v tem primeru smo po tehtnem premisleku in pogovoru z Markom Nikolićem in Blessingom Elekejem prišli do ugotovitve, da dejanje našega trenerja ni bilo uperjeno v nogometaševo rasno pripadnost. Opazka Marka Nikolića je bila namreč izrečena v afektu; želja, da se pride do zmagovitega zadetka, pa je bila ogromna. To sicer nikakor ne opravičuje dejstva, da se je zgodilo to, kar se je. Toda zaradi ene opazke, ki je bila izrečena v afektu, nismo želeli z morebitno napačno odločitvijo škodovati mlademu in zelo nadarjenemu strokovnjaku, pred katerim je svetla trenerska prihodnost. Vsi smo usmerjeni zgolj h končnici sezone in izpolnitvi skupnega cilja."

Nikolić pa pravi: "V prvi vrsti bi se želel opravičiti vsem - predsedniku, športnemu direktorju, Blessingu Elekeju in naposled vsem navijačem Olimpije za nenamerno opazko, ki je, ko sem jo videl kasneje na televizijskem posnetku, zvenela zelo neokusno in vredna obsojanja. V dosedanjem delu trenerske kariere se mi kaj podobnega še ni zgodilo in se mi v prihodnje zagotovo ne bo ponovilo. V omenjeni opazki ni bilo nikakršnega namena žalitve na rasni osnovi ali česarkoli drugega, kar bi napeljevalo na kakršnokoli drugo obliko diskriminacije. Ne nazadnje sem se v zimskem prestopnem roku na vse kriplje zavzemal za prihod Juliusa Wobaya, v preteklosti pa sem sodeloval s številnimi nogometaši z drugih celin, saj sem vselej stremel k maksimalnemu spoštovanju drugačnosti," je najprej povedal Nikolić.

"Bolj kot športni je zame še pomembnejši človeški faktor. Ne želim, da me kdorkoli povezuje z izrazi, kot so nestrpnost, rasizem, diskriminacija in podobno ... Danes sva imela z Elekejem dolg pogovor, kakršnega imava praktično vsak dan, saj fantu želim pomagati pri njegovem razvoju. Dejal mi je, da je mojo opazko razumel kot reakcijo, ki se zgodi v afektu. Ni nobena skrivnost, da je Blessing Eleke izjemno nadarjen nogometaš in resnično poseben fant, ki spoštuje skromnost in iskrenost. Tudi v tem primeru je pokazal, za kako velikega človeka gre. Ponavljam, opravičujem se vsem, ki sem jim z včerajšnjim nespretnim dejanjem povzročil bolečino. Moja edina želja je bila, da bi po izenačenju v 92. minuti skušali doseči še zmagoviti zadetek. Moje misli so popolnoma usmerjene h končnici državnega prvenstva in izpolnitvi začrtanega cilja - osvojitvi naslova državnega prvaka. Ob koncu bi se želel zahvaliti vsem v klubu za razumevanje, ki so mojo opazko razumeli kot dejanje v afektu in ne kot primer rasne nestrpnosti."

Svoje težave imajo sicer tudi v glavnem tekmecu Olimpije, Mariboru, ki so ga že v petek obiskali navijači in (tudi na grob način) zahtevali samo zmage do konca prvenstva. V postavi slednjega na zadnji tekmi ni bilo Agima Ibraimija. Kot se je izkazalo, so ga poslali iz karantene. Makedonski reprezentant pa je v pogovoru za časnik Ekipa pojasnil, da je za to kriv športni direktor Zlatko Zahović.

"Prav je, da nas navijači kdaj obiščejo, in prav je, da nam tudi povedo nekaj krepkih, kadar si to zaslužimo. Kot rečeno, o navijačih vse najlepše, pri tem vztrajam. A če gredo stvari po kakem naključju predaleč, od športnega direktorja pričakujem, da nas bo zaščitil. Zame nasilje ne sme biti rešitev, pri nasilju se zame vse konča in Zahović bi se moral postaviti na tak način. To sem želel od njega in to sem mu lepo povedal," je povedal Ibraimi.

Dodal je še, kako se je odzval Zahović: "Zahović je izgubil živce, ker sem mu nasprotoval pred drugimi igralci, bil je oster in zelo žaljiv. Na nedopusten način je tudi omenjal mojo mamo, na kar sem še posebej občutljiv. A kljub temu sem bil pripravljen to požreti. Težko, ker je to v nasprotju z mojimi vrednotami, a bil sem pripravljen."

Ibraimi je še povedal, da je Zahović "užalil mojo preteklost, ponovno je užalil mojo mamo, užalil pa je tudi moj narod in mojo vero. To pa so že stvari, prek katerih ne morem in prek katerih po mojem mnenju ne bi smel nikoli nihče".

V Mariboru pravijo, da bodo stvar reševali znotraj kluba.

Olimpija ima po 29 od 36 krogov dve točki prednosti pred branilcem naslova Mariborom.