Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

Šport Ljubljana

Novikovas pokopal upe po neposredni uvrstitvi na EP, penal škandalozen?

Piše: Radio Krka/STA

Čas objave:
10.10.2015 07:04

Naši nogometaši so sinoči v Stožicah z remijem proti Litvi zapravili možnosti za neposredno uvrstitev na Euro 2016, a si praktično že zagotovili novi tekmi, ponedeljkov dvoboj v San Marinu bo bolj ali manj le že zgodnja priprava na novembrska obračuna v dodatnih kvalifikacijah. Selektor Katanec sprememb v postavi ne napoveduje, je pa v oceni sodnikov na včerajšnji tekmi dejal, daje bila enajstmetrovka, s katero so Litovci izid izenačili, škandalozna.

* Stadion Stožice, gledalcev 10.498, sodniki: Kuipers, van Boekel in Liesveld (vsi Nizozemska).
* Strelca: 1:0 Birsa (45./11 m), 1:1 Novikovas (79./11 m).
* Slovenija: Handanović, Jokić, Cesar, Ilić, Struna, Kurtić, Krhin, Lazarević (od 73. Pečnik), Iličić (od 90. Matavž), Birsa, Berić (od 62. Ljubijankić).
* Litva: Zubas, Slavickas, Klimavičius, Žaliukas (od 89. Mikuckis), Freidgeimas, Žulpa, Panka, Novikovas, Černych (od 63. Česnauskis), Slivka (od 68. Petravičius), Spalvis.
* Rumeni kartoni: Struna, Lazarević; Černych, Žaliukas, Panka, Petravičius.
* Rdeči karton: /.


Slovenska vrsta si je z remijem proti Litvi zaprla vrata za neposredno uvrstitev v Francijo, potrditev tretjega mesta v skupini E, ki vodi v dodatne kvalifikacije, pa bo iskala v ponedeljek v San Marinu. Slovenci so se sicer doslej na velika tekmovanja vselej uvrstili prek dodatnih kvalifikacij, ko so po vrsti izločili Ukrajino za EP 2000 ter Romunijo in Rusijo za SP 2002 in 2010.

Katanec z začetno postavo ni presenetil. V odsotnosti poškodovanega Milivoja Novakovića in kaznovanega Kevina Kampla, ta danes praznuje 25. rojstni dan, sta priložnost v prvi postavi dobila Robert Berić in Dejan Lazarević.

Slovenska vrsta je bila v prvem polčasu pričakovano podjetnejša, a imela kar nekaj težav s prihajanjem do zaključnih strelov. Nekaj so jih zbrali, toda Jasmin Kurtić v četrti, Valter Birsa v deveti, Rene Krhin v deseti in Dejan Lazarević v 22. minuti so bili premalo natančni oziroma v primeru Kurtića prešibki za spremembo rezultata.

V 29. minuti so sicer domači zadeli prek Roberta Berića, a je bil ta po podaji Lazarevića v prepovedanem položaju, tako da je ostalo pri 0:0. Deset minut pozneje je bil hitronogi Lazarević za malce prepočasen po podaji v kazenski prostor, v 45. minuti pa je Kurtić sprožil malce z leve strani, v roko zadel Mariusa Žaliukasa, sodnik pa je dosodil najstrožjo kazen. To je zanesljivo izvedel Birsa.

V drugem polčasu so si gostitelji hitro priigrali dve obetavni akciji, v 54. minuti je Beriću Emilijus Zubas strel obranil, dve minuti zatem pa je Birsa od daleč za malo zgrešil cilj. V 59. minuti je čez gol sprožil Josip Iličić, štiri minute potem pa je sodnik prekinil tekmo, saj so na eni strani stadiona ugasnili žarometi. Čeprav so - malce v šali - nekateri navijači skušali pomagati z lučkami na mobilnih telefonih, pa je prekinitev vseeno trajala nekaj minut.

A svetlobe je bilo dovolj za nadaljevanje, ob delno ugasnjenih lučeh pa se je v 78. minuti zmračilo slovenskim navijačem, saj je sodnik dosodil najstrožjo kazen za Litvo po igranju z roko Branka Ilića v kazenskem prostoru. Arvydas Novikovas je bil zanesljiv z bele točke za 1:1.


Nejc Pečnik je imel v 82. minuti novo priložnost za Slovenijo, a je zgrešil cilj, kljub temu da so v izdihljajih tekme znova svetili vsi reflektorji, pa se domačim ni toliko razsvetlilo, da bi našli pot do novega zadetka. Tudi tik pred koncem, ko so na stadionu znova ugasnile luči nad eno tribuno.

Katanec: Lahko bi postavili še pet sodnikov

"Tudi tekmo s San Marinom moramo vzeti zelo resno. Čeprav verjetno ne odloča o ničemer več. Kljub temu bodo igrali tisti, ki jih imam v mislih. Če bodo vsi zdravi. Ne bo veliko sprememb," je za zadnjo tekmo Katanec pokomentiral kadrovski vidik ekipe.

Spremembe ne bo niti v primeru Milivoja Novakovića, ki še ni povsem pripravljen po poškodbi ključnice. "Novaković bo treniral z nami, zagotovo pa ne bomo tvegali nove poškodbe z igranjem proti San Marinu. Vendarle nas novembra čaka nekaj velikega, zato ga ne bomo zdaj iztrošili," pravi Katanec.

Prav odsotnost Novakovića in tudi Kevina Kampla se je v določeni meri poznala na tekmi z Litvo. Čeprav je bila Slovenija boljša, pa ni bila "tako konkretna kot ponavadi", kot je dejal Dejan Lazarević.

Na vprašanje, ali si je njegova ekipa priigrala dovolj priložnosti na tekmi, ki bi jo morala dobiti za ohranjanje upov po neposredni uvrstitvi na EP, pa je Katanec odgovoril: "Ko igraš proti ekipi, ki stoji 30, 40 metrov od gola, si zelo težko pripraviš priložnost. Seveda bi si jih želel več. Ali jih je bilo dovolj? Ocenite vi."

Zato pa je selektor ocenil delo sodnikov. "Enajstmetrovka (proti Sloveniji, iz katere so Litovci izid izenačili; op. STA) je bila škandalozna. Vsa čast sodnikom. Sodnik je bil dober, za nas žal ne. Ali da, alibi ne ... Skozi cele kvalifikacije se to dogaja, nikoli ne bomo vedeli, kako in zakaj ..." je dejal Katanec.

"Z njim (Nizozemcem Björnom Kuipersom; op. STA) res nimamo sreče, niti je nismo imeli dve leti nazaj v Švici, ko nam ni dosodil enajstmetrovke. Tudi na tej tekmi naj bi bil zadetek Roberta Berića povsem regularen. Ni alibi, povedal pa bom. S sodniki v teh kvalifikacijah res nismo imeli sreče. Piskati takšno enajstmetrovko, ki nima zveze z življenjem ... Ne vem, zakaj je pet sodnikov. Lahko bi jih postavili še pet," je sodniško razpravo zaključil selektor.

Ozrl se je tudi na navijače. Ti so po koncu tekme žvižgali. "Ne vem, komu so žvižgali ... Ali nam ali komu drugemu? Nisem jih doživel kot žvižge proti nam. Če pa so bili proti nam ... Po 90 minutah lahko ljudje izrazijo svoje mnenje, to povsem sprejemam. Tudi mene lahko zmerjajo. Ampak ne med tekmo," je še povedal Katanec, ki bo svoje fante na pot v San Marino popeljal v nedeljo dopoldne.