Šolta Svet24.si

Foto: Na priljubljenem hrvaškem otoku z dodatnimi...

mrtvašnica, krsta Svet24.si

Zakonca se z adrenalinskih počitnic vračata v ...

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Šport Vroclav

Odbojkarji v elitni svetovni ligi

Piše: Radio Krka

Čas objave:
15.08.2015 07:48

Slovenska moška odbojkarska reprezentanca je osvojila zaključni turnir evropske lige v Walbrychu na Poljskem in si priigrala uvrstitev v elitno svetovno ligo. V finalu so bili naši odbojkarji s 3:1 boljši od izbrane vrste Makedonije.

Slovenski selektor Andrea Giani je tudi finalno tekmo začel v enaki postavi kot polfinalno srečanje in v ogenj poslal podajalca Dejana Vinčića, korektorja Mitjo Gasparinija, blokerja Alena Pajenka in Jana Kozamernika, napadalca Tineta Urnauta in Klemna Čebulja ter libera Janija Kovačiča.

Slovenci so v tekmo vstopili zbrano in z dobrimi servisi Kozamernika in po bloku Gasparinija povedli s 3:1. Gasparini, Čebulj in Urnaut so bili v napadu uspešni, pri Makedoncih pa je vračal kapetan Nikola Gjorgiev, ki pa je pri 7:5 storil napako, po kateri so naši odbojkarji na prvi tehnični odmor odšli s prednostjo treh točk (8:5). Z odličnim servisom je Gasparini svojo ekipo popeljal do 12:8, zato se je makedonski selektor Žarko Ristoski odločil za prvi odmor. Urnaut je po uspešni obrambi naših povišal na 13:8, Pajenk je z napadom priigral 15. točko, do točke za drugi tehnični odmor (16:11) pa je Slovencem, z napako pri začetnem udarcu, pomagal makedonski kapetan. Potem, ko so Makedonci dosegli tri zaporedne točke, dve Jovica Simovski, je Giani svoje igralce prvič poklical na klop. Po novi točki nasprotnikov (17:15) je slovenski strateg v igro, namesto Gasparinija, poslal Alena Šketa, ki je takoj dosegel točko. Giani je v igro takoj zatem vrnil Gasparini. Pajenk je z novim uspešnim napadom poskrbel za 20:17.

Makedonski odbojkarji so v nadaljevanju, tudi na račun srečne obrambe, znižali na 20:19, a so naši igralci priigrali 21. točko, za 22:19 pa se je v mrežo ujel Gjorgiev. Makedonci so se še enkrat približali na razliko ene točke, a je Vinčić najprej z varanjem prelisičil njihovo obrambo, Urnaut pa je z blokom zaustavil Simovskega. Po dobrem začetnem udarcu Pajenka, so makedonski odbojkarji znova naredili napako, Slovenci pa so niz dobili s 25:21.

Začetek drugega niza je bil povsem enak kot prvega
Naši so namreč ponovno povedli s 3:1, nato po dveh zaporednih blokih Vinčića prišli na 5:2, za 6. točko pa je poskrbel Čebulj z dobrim servisom, ki je Makedoncem onemogočil napad. Urnaut je z domiselnim napadom priboril 7. točko, na prvi tehnični odmor pa so, po novi napaki Gjorgieva na začetnem udarcu, z vodstvom z 8:4 odšli naši. Nasprotniki so po nekoliko sporni odločitvi portugalskega sodnika Helia Ormonde znižali na 8:6, a je Kozamernik, z dvema napadoma in blokom, slovenski ekipi priigral nove tri točke in vodstvo z 11:6. Urnaut z napadom in Gasparini z asom sta vodstvo naših povišala na 14:8, Urnaut pa je dosegel še 16. točko. V bloku za 17:10 je bil uspešen Kozamernik, 18. točko je z napadom prispeval Gasparini, 19. pa, prav tako z napadom, Šket, ki je v igro za kratek čas vstopil namesto Gasparinija. V nadaljevanju je Simonov z dobrima začetnima udarcema našim odbojkarjem onemogočil pripravo napada in poskrbel za dve zaporedni točki (19:14), nato pa servis poslal v mrežo. Pri rezultatu 20:14 je Giani na začetni udarec, namesto Kozamernika, poslal še Klobučarja, naši pa so povedli z 21:15. Čebulj je z blokom zaustavil še varanje podajalca Gjorgija Gjorgieva (22:15) ter z napadom prinesel 23. točko. Kovačič se je v zaključku niza znova izkazal z borbenostjo v obrambi, a so makedonski odbojkarji izid znižali na 19:23. Giani je izkoristil prvi polminutni odmor, po katerem so Makedonci dosegli še 20. točko. Za prvo zaključno žogo je z napadom z druge linije poskrbel Gasparini, zmago v drugem nizu pa je z odličnim blokom prinesel Vinčić.

V uvodu tretjega niza so nekoliko bolje začeli Makedonci
Povedli so z 2:0, a sta jim Kozamernik z napadom in Gasparini z dobrima servisoma hitro vrnila ter Slovenijo popeljala do prvega vodstva. Vse do prvega tehničnega odmora, na katerega so po napadu Urnauta Slovenci odšli z dvema točkama razlike (8:6), sta moštvi dosegali točko po točko. V nadaljevanju so naši odbojkarji izkazali z izjemno igro, z lepimi obrambami in prodornimi napadi s prve in druge linije, ki so jim najprej prinesli prednost z 11:7, nato pa jim je uspela nova serija lepih potez, močni servisi Gasparinija pa so makedonske odbojkarje prisilili v napake v neizdelanih napadih (15:9). Naše reprezentante je nato na drugi tehnični odmor z začetnim udarcem v mrežo poslal Filip Madjunkov, zatem pa je žogo izven igrišča poslal še Simovski (17:11). Uranut je bil pri 18:12 uspešen v napadu in poskrbel za vodstvo z 19:12, Vinčić je dosegel as za 20. točko, Šket pa je blokiral za 22. točko. Makedonci so sicer še znižali na 22:14, a je Urnaut uspešno napadal za 23:14. Čebulj je po dveh točkah nasprotnih igralcev poskrbel za zaključno žogo za zmago in uspešno zaključil tudi napad za tako želeno in težko pričakovano zmago.

Tretje mesto na zaključnem turnirju v Walbrzychu so osvojili Poljaki, ki so s 3:0 odpravili reprezentanco Estonije.

Reprezentanca Slovenije: Alen Pajenk, Alen Šket, Mitja Gasparini, Dejan Vinčić, Jan Kozamernik, Jan Klobučar, Jani Kovačič, Jan Pokeršnik, Gregor Ropret, Tine Urnaut, Klemen Čebulj in Uroš Pavlović.
Reprezentanca Makedonije: Darko Angelovski, Gjorgi Gjorgiev , Gjoko Josifov, Nikola Gjorgiev, Vlado Milev, Filip Despotovski, Aleksandar Ljaftov, Jovica Simovski, Filip Madjunkov, Vuk Karanovikj, Zoran Gjorgjevski, Vase Mihailov.

Izjave po tekmi: 

Dejan Vinčić, podajalec Slovenije: »S srca mi je padel desetletni kamen. To smo sanjali že vse te naše reprezentančne akcije. Vedno smo bili blizu, a se nam ni izšlo. Zaslužili smo si to zmago in rad bi se zahvalil celi ekipi, vsakemu posamezniku, saj smo vsi zaslužni za ta uspeh. Zelo veliko smo delali, zelo dobro trenirali in ta uspeh smo si zares zaslužili. Nocoj sem najbolj srečen človek na svetu.«

Tine Urnaut, kapetan Slovenije: »Uspelo nam je in presrečni smo. Vedeli smo, da imamo potencial in da nam končno lahko uspe. Tudi, ko se nam v prejšnjih letih ni izšlo, smo vztrajali naprej in bili potrpežljivi. Od lanskega polfinala, ko smo izgubili proti Grčiji, smo vedeli, da si česa takega ne bomo več privoščili. Vsak trening in vsako tekmo smo oddelali na najvišji ravni in tudi sem, na Poljsko, smo prišli z jasnim ciljem. Za nas je štela le zmaga

Andrea Giani, selektor Slovenije: »Že na začetku reprezentančne akcije smo postavili jasne cilje. Prvi je bil uvrstitev na evropsko prvenstvo, drugi uvrstitev v svetovno ligo. Že preden sem prevzel to ekipo, sem v slovenskih odbojkarjih videl velik potencial, igralce z zelo dobro tehniko in veliko volje do dela. To sem izkoristil, delali smo zares veliko in obrestovalo se nam je. Vseh petnajst igralcev, ki sem si jih izbral za ta reprezentančni ciklus, je iz treninga v trening napredovalo, dvanajsterica tistih, ki je bila danes tukaj, pa je pokazalo tisto, kar od njih zahtevam in pričakujem. Naš uspeh se je gradil iz tekme v tekmo, iz zmage v zmago. Imamo ekipo, ki sledi svojim ciljem. A ne z besedami, z dejanji na igrišču

Slovenski odbojkarji so na letališču Jožeta Pučnika pristali danes ob 10.25 uri.