Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Šport

Odličen štart dolenjskih in posavskih motokrosistov na uvodni dirki sezone

Piše: R.K.

Čas objave:
18.04.2022 11:17

Prestavljena uvodna dirka odprtega državnega prvenstva v motokrosu, ki se je odvila v Brežicah na legendarni stezi Prilipe, je bila skoraj popolna za najboljše dirkače iz Dolenjske in Posavja.

V najmočnejšem razredu je Jan Pancar (AMD Šentvid pri Stični) pričakovano in suvereno opravil s konkurenco, suvereno zmago v obeh vožnjah pa si je priboril še lanski državni prvak v razredu do 85 kubičnih centimetrov Žan Oven (AMD Šentvid pri Stični). Slednji letos nastopa v močnejšem razredu do 125 kubičnih centimetrov. 

motokros, prilipe
DP v motokrosu v Prilipah
David Boštjančič

Na zmagovalni oder so v najmočnejšem razredu stopili še Luka Kutner (507 MOTO Team), ki je s tretjim mestom na zmagovalnem odru delal družbo Pancarju, Jaka Peklaj je bil v razredu MX drugi, tretje mesto pa je v tem razredu osvojil še Gal Haupttman (oba AMD Šentvid pri Stični).

motokros, prilipe
DP v motokrosu v Prilipah
David Boštjančič

V razredu do 65 kubičnih centimetrov je na zmagovalni oder in sicer na drugo stopničko stopil še novopečeni član AMD Brežice Alex Novak. Med veterani je drugo mesto osvojil oče Jana Pancarja, Igor Pancar.

motokros, prilipe
DP v motokrosu v Prilipah
David Boštjančič

Po dvotedenskem zamiku otvoritve državnega prvenstva v motokrosu je tokrat na veliko soboto vreme sodelovalo z organizatorji uvodne dirke odprtega državnega prvenstva Slovenije. Organizator AMD Brežice se je potrudil, da je bila steza pripravljena odlično, tudi obisk je bil ob sončnem vremenu dober. Najprej so se pomerili dirkači v dveh veteranskih kategorijah. V razredu od 40 do 50 let si je zmago priboril Simon Lavrin (AMD Slovenske Konjice), zmago v kategoriji nad 50 let pa si je suvereno priboril oče našega najboljšega motokrosista Tima Gajserja, Bogomir Gajser. Bogomir Gajser je v absolutni konkurenci veteranov pripeljal prvi čez cilj pred vsemi tekmeci obeh kategorij.

motokros, prilipe
DP v motokrosu v Prilipah
David Boštjančič

V razredu do 65 kubičnih centimetrov so bile oči domačih gledalcev uprte v novopečenega člana AMD Brežice in lanskega državnega prvaka, Brežičana Alexa Novaka. Pričakovali so boj med Novakom in Primorcem Taiem Vidovičem. Že po uradnem treningu je bilo ob pogledu na čase jasno, da se poznavalci niso ušteli, saj je uradni trening na čas sicer dobil Vidovič, vendar je bila razlika med slednjim in domačinom Novakom le dobro desetinko sekunde. Oba štarta je prepričljivo dobil kasnejši zmagovalec Vidovič, a kot so pojasnili v taboru Novaka, se jim je v obeh vožnjah prikradla tehnična napaka. V prvi vožnji je po treh krogih Novak zaradi poškodbe motorja (ostal je brez prve zavore) moral opustiti napade na vodilnega Vidoviča in se je, nekoliko jezen, moral zadovoljiti z drugim mestom.

motokros, prilipe
DP v motokrosu v Prilipah
David Boštjančič

V drugo se je scenarij ponovil in kljub trudu Novakove ekipe, da tehnično težavo odpravi, se je zgodba ponovila. Enako kot v prvi vožnji je mladi Brežičan po treh krogih druge vožnje ostal brez prve zavore. Oba tekmovalca sta na uvodni dirki sezone deklasirala konkurenco, saj je Novak kljub izgubi prve zavore z lahkoto v obeh vožnjah osvojil drugo mesto. Vsekakor pa je napredek Vidoviča viden in je tokrat zasluženo slavil pred favoriziranim Novakom. Na tretjo stopničko zmagovalnega odra pa se je v tej kategoriji povzpel še drugi Primorec Svit Vižentin. Od posavskih dirkačev je peto mesto osvojil Rok Gracer, ki sicer dirka s hrvaško licenco in je bil ob smoli v drugi vožnji (prazna zadnja zračnica) izločen iz boja za tretjo stopničko zmagovalnega odra. Od dolenjskih mladih dirkačev je lanski vice prvak do 50 cc Nejc Kralj (AMD Šentvid pri Stični) svojo prvo dirko v večjem razredu osvojil deveto mesto.

motokros, prilipe
DP v motokrosu v Prilipah
David Boštjančič

V kategoriji do 50 kubičnih centimetrov, v kateri MAZS ne razpisuje državnega, temveč le pokalno prvenstvo, je obe vožnji suvereno dobil mladi talentirani osemletnik iz Hrvaške David Dorčič. Svojo premoč pred vsemi slovenskimi tekmeci je demonstriral že v prvi vožnji, ko je na štartu padel in kot zadnji začel dirko, v nadaljevanju pa uspel priti vse do prvega mesta. Družbo na zmagovalnem odru sta mu delala Matic Maček (AMD Vurberk), ki je bil obakrat drugi, na tretjo stopničko zmagovalnega odra pa je stopil Luka Horvat (AMD Slovenske Konjice).

motokros, prilipe
DP v motokrosu v Prilipah
David Boštjančič

V razredu do 85 kubičnih centimetrov je z dvema drugima mestoma osvojil Lukas Osek (Motokros ski Gajser Team). V prvi vožnji je prvi v cilj pripeljal Gal Geršak (AMD Vurberk), v drugi pa Miha Vrh (ŠD MX Moto društvo Bistrc). Končno drugo mesto si je z zmago v drugi vožnji prislužil Vrh, Geršak pa je na zmagovalnem odru stal na tretjem mestu. Sicer velja omeniti, da je dirkači z Notranjske Miha Vrh na uradnem treningu naredil precej boljši čas od konkurentov, vendar je bila zanj usodna prva vožnja, kjer je ob nekoliko slabšem štartu med samo dirko naredil dve večji napaki in tako prvo vožnjo končal kot četrti.

motokros, prilipe
DP v motokrosu v Prilipah
David Boštjančič

Velja pa omeniti še dva mladeniča, in sicer lanskega vice prvaka v razredu do 65 kubičnih centimetrov Vala Slavca, ki se je obe vožnji dobro boril s starejšo trojico in nanj bodo morali prvi trije v prihodnje še kako računati. Od posavskih dirkačev je na dirki nastopil še Brežičan Val Miloševič, ki prav tako kot Gracer v nižjem razredu dirka s Hrvaško licenco. V prvi vožnji je osvojil zelo solidno sedmo mesto, v drugo pa je žal utrpel padec, ki je za posledico pustil zlom ene od kosti nadesni roki in bo tako prisilno počival približno mesec dni.

motokros, prilipe
DP v motokrosu v Prilipah
David Boštjančič

V razredu do 125 kubičnih centimetrov je s konkurenco v obeh vožnjah precej suvereno opravil lanski državni prvak v razredu do 85 cc Žan Oven (AMD Šentvid pri Stični), pred Štajerskim upom Tilnom Demšičem (AMD Orehova vas) in Markom Mullerjem (Društvo RJ912MX). Jaka Peklaj (AMD Šentvid pri Stični) se je odrekel nastopa v tej kategoriji, saj so se v njegovem taboru po sila dobrem nastopu na drugi dirki evropskega prvenstva prejšnji vikend v Arcu di Trentu, kjer je osvojil odlično 12 mesto odločili, da bodo v domačem prvenstvu z dvotaktnim motorjem do 125 cc raje konkurirali v kategoriji MX2 med štiritaktnimi 250 kubičnimi motorji, saj se bo moral na domačem prvenstvu veliko bolj potruditi za dobro uvrstitev. Še bolj pomembno pa je dejstvo, da bo tako kot na dirkah evropskega prvenstva imel vedno veliko dela in borbe s konkurenco.

Kot zadnji so se na progo podali dirkači obeh najmočnejših kategorijah odprtega razreda in MX2 in so tekmo, kot smo že navajeni, štartali skupaj. V seštevku obeh kategorij je ob odsotnosti Tima Gajserja, Jan Pancar (AMD Šentvid pri Stični) pričakovano deklasiral konkurenco in pokazal, zakaj sodi med najboljše tudi na svetovnem prvenstvu kategorije MX2. Sicer ima na svetovnem prvenstvu nekaj težav s štarti a je tokrat pokazal da se je v zadnjem času ogromno časa na treningih posvetil prav štartom, saj je s svojim 250 kubičnim motorjem oba štarta dobil proti dirkačem s 450 kubičnimi motorji in si s tem potrdil dobro delo na treningih. Če bo uspel to prenesti še na štarte v svetovnem prvenstvu kategorije MX dva, lahko upravičeno upa na preboj med prvo deseterico, kar je tudi njegov legitimen in realen cilj. Drugo mesto v odprtem razredu je osvojil Peter Irt, tretje stopničke na zmagovalnem odru pa se je veselil še en Dolenjski dirkač Luka Kutner, ki od letos brani barve posavske ekipe Društvo 507 moto team iz Brestanice pri Krškem. Iz iste ekipe kot Kutner je sedmo mesto vknjižil še Matic Žitnik, dirkača domačega društva AMD Brežice Klemen Popovič in Sašo Molan pa sta zasedla enajsto in šestnajsto mesto.

motokros, prilipe
DP v motokrosu v Prilipah
David Boštjančič

V razredu MX2 se je zmage veselil povratnik na tekmovalne steze Luka Milec (AMD Orehova vas), drugo mesto si je na presenečenje vseh med štiritaktnimi 250 kubičnimi motorji priboril Jaka Peklaj, ki je kot smo že menili dirkal v tej kategoriji s dvotaktnim 125 kubičnim motorjem, tretje mesto pa je pripadlo Galu Hauptmanu (oba AMD Šentvid pri Stični).

motokros, prilipe
DP v motokrosu v Prilipah
David Boštjančič

Vse dirkače pa že v danes čaka že naslednja dirka državnega prvenstva, ki bo potekala nedaleč od Brežic na Hrvaški strani in sicer v Savskem Marofu. TU bodo zaradi skupne dirke štartne rampe še nekoliko bolj polne in dirkači bodo imeli še nekoliko težje delo. Skupne dirke s Hrvaško bodo le dve, ponedeljkova v Savskem Marofu in prvi vikend v septembru na progi Radizel v Orehovi vasi, kjer bo dirko organiziral Sašo Kragelj pod svojo blagovno znamko ŠD MX Akademija Sašo Kragelj. Skupne dirke so sicer zelo dobre in dobrodošle za dirkače obeh držav a ne moremo mimo dejstva, da je dirka v Savskem Marofu plod nepremišljenega mešetarjenja znotraj hrvaške zveze. Hrvaška ima nekaj res odličnih prog z vso potrebno infrastrukturo kot so na primer steze v Jastrebarskem, Zaboku in Kozarevcu, a so se na hrvaški strani kljub slovenskim opozorilom o neprimerni infrastrukturi v Savskem Marofu vseeno odločili da izvedejo skupno dirko na tej stezi. Precej negodovanja je bilo slišati predvsem o velikosti in neprimernih tekmovalnih boxih, saj večina avtodomov sploh ne more po dovozu priti v padock. In kot je bilo slišati tokrat, si bodo Slovenski tekmovalci morali za to dirko zamenjati vozni park spremljevalnih vozil, saj je že sam dostop do le teh razdeljen na dva dela in je za večjega od omenjenih sila kritičen prav dostop do njih. Vendar kot smo pri sosedih že navajeni, vse prevečkrat prevladujejo parcialni osebni interesi, kar je razvidno že iz dejstva da direktor športne panoge motokros pr HMS izhaja prav iz Savskega Marofa in ravno nanj bo padla vsa odgovornost. Sami smo sicer že pridobili neuradno informacijo, da v kolikor bo zapletov in težav zaradi infrastrukture preveč bo ta sezona zadnje leto sodelovanja v motokrosu med slovensko in hrvaško zvezo.