1703079682-dsc6151-01-1703079660058 Svet24.si

Umrla je novinarka in publicistka Manca Košir, ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Šport Klingenthal

Poljakom prva ekipna zmaga, Slovenija peta

Piše: Radio Krka / STA

Čas objave:
03.12.2016 19:35

Na prvi letošnji ekipni tekmi za svetovni pokal smučarjev skakalcev v nemškem Klingenthalu so zmagali Poljaki, za katere je bila to prva ekipna zmaga v zgodovini. Druga je bila Nemčija, tretja pa Avstrija. Slovenci Jurij Tepeš, Jaka Hvala, Domen Prevc in Peter Prevc so bili bili peti.

Poljaki so v Klingenhtalu vodili že po prvi seriji, druga je bila Avstrija, tretja pa Nemčija. Slovenija je bila po prvi seriji šesta. Na koncu so Poljaki brez težav ohranili prvo mesto ter s 1128,7 točkami prišli do svoje prve ekipne zmage v svetovnem pokalu, druga je bila Nemčija s 1087,2, tretja pa Avstrija s 1086,3. Pred Slovenijo, ki je tekmo končala s 1013,4 točkami, je bila na četrtem mestu Norveška (1024,2).

Največ zaslug za poljsko zmagoslavje sta imela Maciej Kot z dvema skokoma dolgima 139 m in Kamil Stoch, ki je pristal pri 139 m in 140 m, zelo razpoložena pa sta bila tudi Piotr Zyla in David Kubacki. Dolgo so bili na drugem mestu avstrijski skakalci v postavi Michael Hayboeck, Stefan Kraft, Andreas Kofler in Manuel Fettner, Nemci pa so jih prehiteli s skokom Severin Freunda v zadnji skupini skakalcev finalne serije. V nemški ekipi so bili še Markus Eisenbichler, Andreas Wellinger in Richard Freitag.

Slovenija je v Klingenthalu lani osvojila drugo mesto, tokrat pa je bila daleč ob boja za stopničke. Kot prvi je med slovenskimi skakalci Tepeš, ki je imel s 131 metri šesto daljavo. V drugi skupini je Jaka Hvala skočil 121,5 m, tri metre in pol pa je bil nato daljši Domen Prevc. Aktualni zmagovalec svetovnega pokala Peter Prevc je pristal pri 133,5 m, kar je Sloveniji na polovici tekmovanja prineslo šesto mesto.


V finalni seriji je Tepeš skočil pol metra manj kot v prvi seriji, vsi upi za napad proti vrhu pa so dokončno ugasnili po pristanku Hvale, ki je s 120,5 m za meter zaostal za daljavo iz prve serije, zato pa je navdušil Domen Prevc, ki je imel s 145 m tudi najboljšo daljavo dneva, Slovenija pa se je pridobila eno mesto, ki ga je s 132 m Peter Prevc brez večjih težav potrdil.

"Tekma je bila zelo lepa, napeta, poštena za nas in ostalo trojico na stopničkah. Kar se tiče nas, smo delali preveč grobih napak. Prvi skok Domna Prevca ni bil nič posebnega, to se dogaja tudi na treningih, zgodi se tudi na tekmi. Opravil je določeno korekturo in nato je opravil dober skok. Med serijama smo se pogovorili, to je tudi naredil in skočil zelo daleč. Tudi pri Petru Prevcu bomo za nedeljo napravili določene korekture in pričakujem boljši nastop. Jaka Hvala je v petkovih kvalifikacijah in v današnjem poizkusnem skoku opravil solidne nastope, na tekmi žal ne, a to je njegova trenutna raven, medtem ko je Jurij Tepeš skakal konstantno. Preprosto, jutri je nova tekma in gremo naprej," je Goran Janus, glavni trener slovenske skakalne reprezentance, komentiral današnji nastop svojih izbrancev.

V nedeljo bo v Klingenthalu na sporedu še posamična preizkušnja. Na njem bosta ob bratih Prevc, Tepešu in Hvali nastopila še Anže Lanišek in Nejc Dežman.