900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

vladimir-tintor Njena.si

Zgodil se je preobrat, snema se 4. sezona Botrov

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Šport Oslo

Prevc po dobrem letu spet na stopničkah

Piše: STA

Čas objave:
10.03.2019 16:41

Slovenska reprezentanca v smučarskih skokih se veseli odličnega rezultata na tekmi svetovnega pokala v Oslu. Nekdanji zmagovalec svetovnega pokala Peter Prevc je namreč zasedel tretje mesto, po številnih težavah je spet stopil na zmagovalni oder, zadnjič mu je to uspelo 28. januarja 2018 na tekmi v Wisli.

Njegov uspeh sta dopolnila njegov brat Domen, ki je bil šesti, in Timi Zajc, najboljši slovenski skakalec te zime je tokrat zasedel 14. mesto.

Brez finalne serije sta ostala Žiga Jelar na 33. in Anže Lanišek na 37. mestu.

Drugič v karieri (prve se je veselil na poletih v Vikersundu) je zmagal Norvežan Robert Johansson, ki je v drugi seriji prehitel vodilnega Avstrijca Stefana Krafta, pred njim je imel 3,7 točke prednosti, Prevc na tretjem mestu je zaostal 9,2 točke.

Peter Prevc, nekoč serijski zmagovalec, se je pred letošnjo sezono boril s poškodbo, tako da vanjo ni vstopil najbolj pripravljen. Rezultati so bili pod njegovimi in pričakovanji javnosti, najboljšim se je nekajkrat približal, njegov najboljši dosežek je bilo 16. mesto, toda med deseterico, v kateri je bil zadnjič lani v Planici, se mu ni uspelo uvrstiti. 

Tokrat pa je že v prvi seriji pokazal, da bi lahko prišel med najboljše. Dolgo časa je bil vodilni, čeprav ni imel najboljših pogojev na skakalnici. Prvi ga je prehitel šele Japonec Yukia Sato, nato pa so bili boljši od njega še brat Domen, ki je bil po prvi seriji peti, in šest drugih skakalcev.

Še boljši skok pa je dobitnik dveh olimpijskih kolajn pokazal v drugo. Spet mu pogoji niso šli najbolj na roko, a ga to ni motilo, že takoj je bilo jasno, da bo z devetega mesta napredoval. Na koncu se je izkazalo, da je bil njegov skok, za odtenek boljši od njega je bil v drugi seriji le Johansson, dovolj za 52. uvrstitev na zmagovalni oder.

Njegov brat je v drugi seriji mesto izgubil, a po dolgem času, na začetku sezone je bil dvakrat četrti, spet zabeležil vrhunsko sezono. Če brata Prevc nista imela najboljših pogojev, pa je bil v tem pogledu še nesrečnejši Zajc, sicer tretji v petkovih kvalifikacijah. Obakrat je moral čakati na svoj nastop, obakrat so pred njim tudi znižali zaletišče, zato je lahko zadovoljen tudi s 14. mestom, čeprav je bil po prvi seriji deseti.

V boj za zmago pa Peter Prevc vendarle ni mogel poseči. V prvi seriji je imel Kraft lepo prednost pred vsemi drugimi, a je v finalu ni uspel obdržati, Johansson je bil boljši, z zmago pa je tudi povečal vodstvo v seštevku norveške turneje, ki se bo nadaljevala že v ponedeljek s kvalifikacijami za torkovo tekmo v Lillehammerju.