zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

tina gaber robert golob krizarjenje ickoti Reporter.si

Golob ni imel časa razmišljati o naši ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Šport Francija

Prosenik šesti na SP

Piše: Radio Krka

Čas objave:
21.09.2015 17:44

V Franciji, na dirkališču Paul Ricard, se je odvijala zadnja dirka za prvenstvo World Endurance Championship , 24h Bol D Or, na katerem je nastopil Trebanjec Janez Prosenik AMD Trebnje.

Kot že celotno sezono je vozil za francosko ekipo Team Flembbo na Kawasakiju. Z Janezom v ekipi sta vozila še Italijan Emiliano Belluci in Francoz Maxime Cudeville.

Dirka se je pričela v soboto 19.9.2015 ob 15h in se končala točno 24h po tem 20.9.2015.
Prosti treningi so se pričeli že v sredo, na katerih pa je ekipa Prosenika imela ogromno težav. Motor kar ni in ni hotel pravilno delovati. Z težavam z motorjem se ekipa srečuje že od prve dirke. Tudi tokrat so zamenjali vse kar se je dalo in motor kljub temu ni imel nobene moči, niti nastavitve vzmetenja niso bile dobre. Poleg vsega pa je nagajalo še vreme, saj je bilo zelo zelo vetrovno pa tudi deževalo je.
Tudi v četrtek so se težave ponavljale in do kvalifikacij se ni dalo rešiti prav nič. Tako so vsi trije tekmovalci kljub slabemu motorju kar uspešno prebrodili prve kvalifikacije kljub temu, da so imeli prav od vseh ekip skoraj najmanjšo končno hitrost- kar 50km/h manj od vodilnih. To pa je bilo na tej dirki zelo pomembno saj je bila ravnina dolga kar 1,8km oz. 12 sekund.

V petek so bile na razporedu še 2 kvalifikacije. Motor še vedno ni deloval, tako, da dva tekmovalca v ekipi nista mogla voziti kvalifikacij, da bi izboljšala čas od prejšnjega dne.

Kljub temu si je ekipa za dirko priborila 25 štarno mesto od 55-tih.
V soboto na dan dirke se je vreme ustalilo in je bilo sončno in toplo le veter je še vedno pihal. Pred dirko je bil na razporedu še »warm up« na katerem so nekako nastavili motor in zamenjali agregat, vzmetenje in tank, da je bila ekipa prepričana da bo motor deloval.
Dirko je začel Italijan, nadaljeval je Francoz in kot tretji je šel na motor Janez. Po prvi uri je ekipa padla na 40 mesto, nato pa jim je z hitro in konstanto vožnjo uspelo počasi napredovati na boljša mesta. Po par urah je ekipa napredovala že na 20 mesto in se tako borila še naprej. Po 20h se je ekipi uspelo uvrstiti že do 10 mesta, pa smo nato spet padli na 12. Zadnjo uro je šel ma motor Janez ko smo bili v skupni uvrstitvi že 9 in v EWC 5, ko nam je zadnje pol ure pred koncem odpovedala »pupma« za bencin. Janez je komaj prišel do boxa in nato so mehaniki v sami minuti zamenjali tank in Janez je lahko šel naprej. Kljub hitri rešitvi pa smo s tem izgubili dragoceno 5 mesto v EWC in 10 mesto v skupnem seštevku in na koncu pristali na 6 mestu oz. 11 skupno.


Na dirki je sodeloval tudi drugi Slovenec Marko Jerman kateri je vozil za Slovaško ekipo Maco Racing in se uvrstil na odlično skupno 14 mesto.

REZULTATI EWC
1. Team SRC Kawasaki
2. GMT94 Yamaha
3. Suzuki Endurance Racing Team
6. Team Flembbo

Sezona za Prosenika je tako zaključena. Sezona je bila zanj nič kaj uspešna saj tako na Svetovnem prvenstvu, kot na dirkah Evropskega pokala ni imel sreče in mu je povsod nagajal motor.
Prosenik pa je že popolnoma osredotočen na prihajajočo sezono. Najprej se je odločil odpraviti napake na njegovem BMW motorju, nato pa kot bi mignil bo že pomlad in začeli se bodo treningi.