mir narava Svet24.si

Tedenski horoskop: V tišini lahko prisluhnete ...

Ijen Svet24.si

Turistka zgrmela 70 metrov v krater aktivnega ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Tekmovalci Kmetija 2023 Njena.si

Tekmovalka Kmetije se je poročila

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Šport

Prvenstvo Parkinsonovih bolnikov: Krkaš Fabjan s tremi zmagami

Piše: R.K.

Čas objave:
20.03.2023 08:18

Novomeščan Matjaž Fabjan, član NTK Krka Novo mesto, sodeluje v pomembni študiji ljubljanske Fakultete za šport in Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana.

V NTK Krka so ponosni na njihova dva člana, invalida Gašperja Mlakarja in Alana Bećirevića. Medtem ko je Gašper šele na začetku svoje tekmovalne kariere, je njegov vzornik Alen že uveljavljen tekmovalec, okiten z naslovi državnega prvaka. Sedaj pa se je tej dvojici v začetku letošnjega marca pridružil še Mataž Fabjan, ki barve novomeškega kluba brani v konkurenci Parkinsonovih bolnikov.

V soboto je bilo izvedeno Odprto prvenstvo Kranja v namiznem tenisu Parkinsonovih bolnikov za leto 2023. Udeležil se ga je tudi član NTK Krka Matjaž Fabjan. To je bila njegova prva udeležba na tovrstnem dogodku, katerega namen je tekmovanje in druženje. Dogodek je potekal v sproščenem in prijateljskem vzdušju, med udeleženci pa so bili tako dobitniki medalj z zadnjega svetovnega prvenstva Parkinsonovih bolnikov kot tudi začetniki.

V moški konkurenci je bilo 32 udeležencev razporejenih v 8 skupin. Vsak je odigral dvoboje v skupini z vsakim (na dva dobljena niza). Dva najboljša iz skupine sta se uvrstila v osmino finala, tretji in četrti pa v razigravanje za razvrstitve od 17. do 32. mesta. V drugem delu so dvoboji potekali na tri dobljene nize. Krkaš Fabjan je v skupini zabeležil dva poraza in zmago, v razigravanju za 17. do 32. mesto pa dve zmagi in poraz in tako zasedel končno 18. mesto. Po odigranih šestih dvobojih je bil kar utrujen a poln novih vtisov in s sklenjenimi novimi prijateljstvi.

Matjaž Fabjan: »V Sloveniji se trenutno izvaja študija z naslovom 'Učinek vadbe namiznega tenisa na posturalno stabilnost in hojo pri bolnikih s Parkinsonovo boleznijo', ki proučuje učinke vadbe namiznega tenisa na izboljšanje stabilnosti in hoje pri osebah s Parkinsonovo boleznijo. Študija je organizirana v sodelovanju Fakultete za šport in Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana. Seveda sem po turnirju zadovoljen, pa ne samo zaradi treh zmag, pač pa tudi zaradi sklenjenih novih prijateljstev.«

Jernej Jedlovčnik, predsednik NTK Krka Novo mesto: »Novega člana in predstavnika našega kluba v tovrstnih tekmovanjih smo seveda zelo veseli, osebno pa sem zadovoljen, da so ga naši rekreativci lepo sprejeli in verjamem, da se bo z novih tekmovanj vrnil še z večjimi uspehi. Pa ne gre toliko za tekmovalne uspehe kot za dejstvo, da gospod Fabjan sodeluje v tako pomembni študiji. Prepričan sem, da bodo z izsledki dokazali blagodejnosti namiznega tenisa.«