mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

matjaž-štraus Njena.si

Delovna akcija: Mojster Matjaž srečen v objemu ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Šport Semmering

Rekordna Super Tina!

Piše: Radio Krka

Čas objave:
29.12.2012 15:34

Črnjanka Tina Maze je bila tretja na slalomu za svetovni pokal alpskih smučark na Semmeringu in kot prva smučarka ali smučar v zgodovini presegla 1000 točk pokala ob koncu koledarskega leta.

Za dve desetinki jo je prehitela Slovakinja Veronika Zuzulova Velez, ki je dosegla prvo zmago v karieri, za eno pa Avstrijka Kathrin Zettel.

Ana Bucik, druga Slovenka na tekmi, je končala na 46. mestu.

Mazejeva, ki je sicer vodila po prvi vožnji, ima sedaj že 427 točk prednosti pred tekmicami in vodi ne le v skupnem in veleslalomskem seštevku zime (dobila je tudi edino superkombinacijo doslej), prevzela je tudi prvo mesto v slalomski razvrstitvi. Nemka Maria Höfl-Riesch, tokrat je zasedla četrto mesto (+1,11), je ostala na drugem mestu skupnega seštevka svetovnega pokala s 621 točkami.

Tina Maze je na progi Panorama letošnje leto končala s tretjim mestom in je presegla rekordni izkupiček točk Hrvatice Janice Kostelić (955 točk je zbrala do konca leta 2005). Obenem je izpolnila svojo željo, da bi v leto 2013 zakoračila z več kot 1000 točkami. Izjemno sezono je napovedala že 27. oktobra, ko je slavila v veleslalomu na ledeniškem uvodu zime v Söldnu. Na 16. tekmi zime je enajstič stopila na zmagovalne stopničke, v tem izjemnem nizu zabeležila pet zmag, dve drugi, štiri tretja in dve četrti mesti.

Najboljša slovenska smučarka je prepričljivo vodila že po prvi vožnji. Veronika Zuzulova Velez je na drugem mestu zaostajala 55 stotink, Kathrin Zettel na tretjem pa 86. Američanka Mikaela Shiffrin, ki se je po svoji prvi zmagi v Aareju prejšnji teden začasno povzpela na vrh slalomskega seštevka, je bila četrta (+0,87), vse ostale tekmovalke pa so bile že več kot sekundo za Mazejevo na čelu z Avstrijko Michaelo Kirchgasser (+1,22).

V finalu je Maria Höfl-Riesch, olimpijska slalomska prvakinja, začela s šestega mesta (+1,50). Dotlej vodilno Finko Mario Pietilä-Holmner, 11. pred finalom, je ugnala natančno za pol sekunde. Avstrijka Michaela Kirchgasser je nato odstopila. Sedemnajstletna Shiffrinova je že kmalu po startu napravila veliko napako, izgubila več kot tri sekunde, nato pa v drugi polovici nastopa dokončno predčasno končala. Kathrin Zettel, slalomska zmagovalka iz Aspna, je bila prva, ki je ugnala Höfl-Rieschevo, in to za sekundo in stotinko.

Veronika Zuzulova Velez je nato z desetinko naskoka prevzela vodstvo in si štirinajstič zagotovila oder za zmagovalke. Na najvišji stopnički še ni bila in tudi sama je po tekmi dejala: "Nisem pričakovala, da bom danes zmagala. Na drugi progi je bilo težko, potrebno se je bilo boriti, vendar mi je uspelo končno tudi zmagati." Mazejeva je namreč že do prvega merjenja časa izgubila polovico prednosti, pri drugem zaostajala za četrt sekunde, na koncu pa sta jo do šestega slavja v sezoni ločili le dve desetinki.

Svetovni pokal se bo nadaljeval na prvi dan novega leta 2013 v Münchnu s paralelno tekmo.