polna luna Dobra karma

Pred polno luno in luninim mrkom nam bo marsikaj ...

HUAWEI_P40_0021 Svet24.si

Pet razlogov, zakaj izbrati Huawei P40 lite

violeta tomic bobo Svet24.si

Tomičeva pri kriminalistih: To je ista pisava kot...

zaščitna maska, park, dunaj, starejši moški Svet24.si

To so primeri, v katerih zaščitne maske ostajajo...

vila boštjan Necenzurirano

Obtoženi v aferi TEŠ6 skrili vile pred državo

jelena karleuša Odkrito.si

Ljubil naj bi jo znan turški igralec!

Patricija Lovenjak (1) Njena.si

Ljubezen po domače: Patricija povsem drugačna

Šport Nemčija

Sanjski začetek sezone za Tanjo Žakelj

Piše: Radio Krka

Čas objave:
19.05.2013 16:04

Prva dirka letošnjega svetovnega pokala v gorskem kolesarstvu nam je postregla z izrednim 4. mestom Tanje Žakelj, ki je s tem dosegla osebne prelomnice ter sploh enega najboljših rezultatov za Slovenijo v tej disciplini. Po prestopu v slovensko ekipo Unior Tools Team je imela odličen začetek sezone, danes pa se je borila tudi za zmago.

Prva dirka letošnjega svetovnega pokala za dekleta je postregla s pravim spektaklom in to ne samo zaradi odličnega rezultata Tanje Žakelj (Unior Tools Team). Pet tekmovalk je bilo vse do zadnjega izmed šestih krogov v igri za zmago in na prvem mestu so se izmenjavale kot le redko kdaj. Vsa naša pozornost je bila seveda namenjena Tanji, ki je štartala iz druge vrste, se takoj prebila za nekaj mest naprej in od tam dalje samo še napadala. »Štartala sem hitro, kolikor se je le dalo, ker sem vedela kako pomembno bo to. V prvi klanec nato nisem občutila pravih nog, saj razmere zame niso bile idealne. Bilo je malo premrzlo, zagotovo bi si raje želela višjih temperatur. Ko pa sem se ogrela sem prišla v skupino vodilnih, hkrati se mi je vse odprlo in dirka od tu naprej je bila super,« je začetek dirke opisala Tanja.

A zares težko delo je bilo šele pred njo, kot nam je povedala po dirki: »V drugem izmed šestih krogov sem se pridružila vodilnim tekmovalkam, takrat pa mi je postalo težko, saj še nikoli prej nisem bila v takšni situaciji. Ne mislim težko fizično, saj se vsaka dirka vozi na maksimum, ampak še nikoli nisem dirkala v samem vrhu svetovnega pokala. Tu je veliko taktike, dekleta se na vzponih upočasnijo na minimum, nato pa silovito napadajo.« Na pravo senzacijo pa je poskrbela, ko je prevzela vodstvo. »Med dirko sem namenoma napadla in nekaj časa vodila, zato da lahko zdaj rečem, da sem bila med dirko svetovnega pokala za nekaj časa na prvem mestu.«

Dirka v Albstadtu je bila napeta vse do konca, ko smo dočakali nov velik mejnik v karieri Tanje Žakelj ter novo zmago Eve Lechner (Italija). »V zadnjem krogu sem se zavedala, da sem porabila veliko moči, ko sem sledila najhitrejšim puncam, prav tako pa sem vedela, da sem počasnejša v pospeševanju. Pričakovala sem, da se bo v zadnjih nekaj klancih naredila razlika. Po pravici povedano sem se za trenutek že zadovoljila s peterico, še vedno pa sem pazila, da mi Alexandra Engen ni prišla preblizu in tako sem z vso močjo branila 4. mesto. Vem, da me čaka še veliko svetovnih pokalov in še veliko priložnosti, današnji uspeh pa je odlična stopnica za naprej,« je še povedala Tanja.

»To je moja najboljša uvrstitev v svetovnem pokalu in resnično sem vesela da se je do te točke vse tako razpletlo. Dobro formo sem kazala že prej, danes pa je bil pravi dan, proga mi je zelo všeč in vse se je odlično razpletlo. Hvaležna sem vsem, ki so prispevali k temu uspehu, res je super,« je zaključila Tanja, ki v dresu domače ekipe Unior Tools Team dirka kot prerojena.

Albstadt se je torej izkazal za srečen kraj za slovenske tekmovalce, saj je petkovem tretjemu mestu Mihe Halzerja sledila še prva uvrstitev Tanje Žakelj na zmagovalni oder (v gorskem kolesarstvu se nanj povzpne 5. najhitrejših). Ne smemo pa spregledati še ene zelo dobre uvrstitve – Blaža Klemenčič je bila danes 15.

Svetovni pokal v gorskem kolesarstvu – Albstadt/Nemčija
Vrstni red dirke v olimpijskem krosu za dekleta:

1. Eva Lechner (Ita, Colnago Sudtirol) 1:33:52
2. Maja Wloszczowska (Pol, Giant Pro XC Team) +0:08
3. Katrin Leumann (Švi, Ghost Factory Racing) +0:16
4. Tanja Žakelj (Unior Tools Team) +0:25
5. Alexandra Engen (Šve, Ghost Factory Racing) +0:59
15. Blaža Klemenčič (Calcit Bike Team) +4:07