državna meja Svet24.si

Italija bi prekinila schengenski sporazum s ...

jesenice alge Svet24.si

Madež na Savi Dolinki je naraven pojav

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

marjetka in rudi Njena.si

Poroka na prvi pogled: Rudi in Marjetka, ko ju ...

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Šport Los Angeles

Šarapova zaradi dopinga že izgubila nekaj milijonov

Piše: Radio Krka/STA

Čas objave:
08.03.2016 13:10

Ruska teniška super zvezdnica Marija Šarapova, ki je objavila, da je v Melbournu padla na dopinškem testu, je nemudoma po pretresljivi izpovedi padla v nemilost pri dolgoletnih pokroviteljih.

Sodelovanje sta že preklicala ameriški globalni proizvajalec športne opreme Nike in švicarski proizvajalec prestižnih ur Tag Heuer.

Nike je sporočil, da začasno prekinja poslovno sodelovanje s Šarapovo po razkritju, da je uporabljala v športu prepovedane snovi. "Z veliko žalostjo in presenečenjem spremljamo razvoj dogodkov in novice, povezane z Marijo Šarapovo. Odločili smo se, da začasno prekinemo naše sodelovanje s Šarapovo, dokler traja preiskava," so v uradni izjavi za javnost sporočili predstavnike družbe Nike.

Osemindvajsetletna Šarapova, ena izmed najbolje plačanih športnic na svetu, je po razkritju, da je v zadnjih desetih letih jemala po novem v športu prepovedano zdravilo meldonium, ki se ga uporablja za zdravljene ishemične bolezni srca in preventivo pri sladkorni bolezni, padla v nemilost tudi pri švicarskem proizvajalcu prestižnih moških in ženskih ročnih ur Tag Heuer. Iz podjetja so sporočili, da s Šarapovo ne nameravajo več sodelovati: "Upoštevajoč trenuten položaj smo se odločili, da bomo z Mario Šarapovo prekinili pogajanja o obnovitvi pogodbe o sodelovanju, pogodba je potekla 31. decembra 2015."

Zdravilo, ki ga izdelujejo v Latviji, je Svetovna protidopinška agencija vzela pod drobnogled, potem ko je prišla na sled razkritjem, da bi lahko to zdravilo pomagalo pri hitrejši regeneraciji športnikov, torej bi lahko učinkovine v tem zdravilu pomagale pri povečanju vzdržljivosti športnikov v vzdržljivostnih športih zaradi stimulativnega učinka na krvni obtok in s tem hitrejšo prekrvavitev telesa. Od 1. januarja je zato omenjena snov na prepovedanem seznamu v športu nedovoljenih snovi oziroma poživil. S čimer pa zvezdnica ni bila seznanjena oziroma tega ni vedela, kot je zatrdila v svoji obrambi.

Šarapova je v ponedeljek na izredni novinarski konferenci v Los Angelesu razkrila, da je zadnjih deset let zaradi zdravstvenih težav jemala zdravilo meldonium, ki je šele od 1. januarja letos dodano na seznam prepovedanih substanc. Rusinja je v bogati karieri osvojila pet turnirjev za grand slam (Melbourne 2008, Roland Garros 2012 in 2014, Wimbledon 2004 in New York 2006).

Šarapova je le v minulem letu z donosnimi sponzorskimi pogodbami o trženju svojega imena in priimka in podobe zaslužila več kot 20,8 milijona evrov. Leta 2014 je denimo z nagradami ob turnirskih zmagah in ostalih uspehih na igriščih zaslužila več kot šest milijonov evrov.

Vrednost osemletne pogodbe Šarapove z Nikom znaša več kot 63 milijonov evrov, ob tem pa ima ruska zvezdnica, ki že skorajda vse svoje življenje živi in trenira v Združenih državah še petletno pogodbo s proizvajalcem ustekleničene vode Evian, delom francoske skupine Danone, ter triletno pogodbo z nemškim proizvajalcem športnih avtomobilov Porschejem, ki se je odločil, da bo začasno odpovedal vse promocijske dogodke s teniško zvezdnico. Šarapova ima prav tako svojo linijo sladkarij Sugarpova.