900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Šport Koper

Slovenci strli Romune

Piše: Radio Krka

Čas objave:
31.10.2012 22:19

Slovenska moška rokometna reprezentanca je v prvem krogu kvalifikacij (skupina 6) za evropsko prvenstvo na Danskem leta 2014 v Kopru premagala Romunijo s 34:26 (16:13).

Slovenska izbrana vrsta je zmagovito začela kvalifikacijski ciklus za nastop na evropskem prvenstvu, ki bo med 14. in 26. januarjem leta 2014 na Danskem. V koprski dvorani Bonifika je zanesljivo premagala Romunijo, sicer štirikratno svetovno prvakinjo (1961, 1964, 1970 in 1974), ki v zadnjih dvajsetih letih nima pomembne vloge na mednarodnem prizorišču, naslednjo tekmo pa bo igrala v nedeljo, 4. novembra, ko se bo v Minsku pomerila z Belorusijo.

Slovenija bo po gostovanju v beloruski prestolnici imela naslednjo kvalifikacijsko akcijo v začetku aprila prihodnje leto, ko se bo dvakrat pomerila z Islandijo, v prvi polovici junija pa jo nato čakata še dve tekmi: najprej bo gostovala v Romuniji, nato pa gostila Belorusijo. Slovenski rokometaši bodo med kvalifikacijskim ciklusom januarja prihodnje leto nastopili tudi na svetovnem prvenstvu v Španiji.

Izbranci slovenskega selektorja Borisa Deniča, ki je na tribuni pustil Deana Bombača, Klemna Cehteta in Blaža Blagotinška, so bili absolutni gospodarji koprskega parketa. Uvodna sedmerka - na vratih je bil Gorazd Škof, na krilnih položajih Dragan Gajić in Luka Žvižej, na zunanjih položajih Jure Dolenec, Uroš Zorman in David Špiler, na mestu krožnega pa Matej Gaber - so tekmecem prepustili le uvodno vodstvo z 1:0, v naslednjih sedmih minutah pa zabili prvi žebelj v romunsko rokometno krsto. Do osme minute so naredili delni izid 6:0, med strelce pa se je po raznovrstnih akcijah vpisalo kar šest slovenskih rokometašev. Romune ni predramila niti zelo zgodnja minuta odmora, selektor Elidor Voica jo je zahteval po pičlih petih minutah pri slovenskem vodstvu s 4:1.

Denič je že po dobrih dvanajstih minutah začel s prvimi menjavami. Igralci s klopi so nekoliko zaustavili uvodni slovenski nalet, Romuni pa so se jim v 19. minuti približali na dva gola zaostanka (9:7), štiri minute kasneje pa na vsega gol (12:11). Zadrega slovenskih rokometašev je bila le kratkotrajna, v zadnjih petih minutah prvega polčasa so strnili vrste in na velik odmor odšli s prednostjo treh golov (16:13).


Slovenski rokometaši so v začetku drugega polčasa ponovili vajo iz prvega dela tekme in si že v tretji minuti priigrali pet golov prednosti (18:13). V nadaljevanju so imeli vse niti igre v svojih rokah, v 39. minuti so povedli z 21:15, po njihovem vodstvu v 42. minuti s 24:17 pa je romunska klop zahtevala minuto odmora.

A ta ni spremenila razmerja moči na koprskem igrišču: gostitelji so nadaljevali z učinkovito predstavo v napadu in dokaj zlahka prebijali obrambo romunskih rokometašev, ki v napadu - navkljub nekaterim občasnim prebliskom - niso bili dorasli kakovostnejšim gostiteljem, ki so največ vodili za devet golov.

V slovenski reprezentanci sta bila najbolj učinkovita David Špiler in Luka Žvižej, oba sta dosegla po pet golov.