profimedia-0713119763 Svet24.si

Manekenka pravi, da pije kri svojega mladega moža

pogresani_oblacila Svet24.si

Osvojil Triglav in izginil

POL20220602BOR_7628 Necenzurirano

Na Hanovi mizi za 100 milijonov želja naftnih ...

resa velika planina Reporter.si

Uroš Urbanija se ju ni usmilil: kako sta se ...

predor Ekipa24.si

Grozljivka v predoru! To naj bi bile okoliščine,...

kmetija-2022 Njena.si

FOTO: Razkrito, kje in kako bodo živeli ...

sveca Ekipa24.si

Huda tragedija! V nesreči na pripravah na ...

Šport Barcelona

Slovenci v boj za bron s Hrvaško

Piše: Radio Krka

Čas objave:
25.01.2013 20:47

Slovenska moška rokometna reprezentanca je v polfinalu svetovnega prvenstva v Španiji v Barceloni izgubila z domačo izbrano vrsto z 22:26. Slovenci se bodo v tekmi za tretje mesto pomerili s Hrvaško.

Slovenska moška rokometna reprezentanca je v polfinalu svetovnega prvenstva v Španiji danes v Barceloni izgubila z domačo izbrano vrsto z 22:26 (12:13) in se bo v soboto v tekmi za končno tretje mesto ob 19. uri pomerila s Hrvaško, ki je v drugem polfinalu klonila proti Danski s 30:24.

Slovenska izbrana vrsta je na svetovnem prvenstvu v Španiji doživela prvi poraz. Po petih zmagoslavjih v skupinskem delu v Zaragozi nad Južno Korejo, Savdsko Arabijo, Belorusijo, Poljsko in Srbijo in v osmini finala nad Egiptom ter v četrtfinalu nad Rusijo jo je po povsem enakovrednem boju v prvem in prvi polovici drugega polčasa v zadnji četrtini na kolena položila favorizirana domača izbrana vrsta.

Izbranci slovenskega selektorja Borisa Deniča so po težkih in napornih sedmih dvobojih v aragonski in katalonski prestolnici prvič zaigrali pred številnim občinstvom, čeravno tudi dvorana na Montjuicu ni bila zapolnjena do zadnjega kotička. Slovenska obramba 6-0 je bila večji del prvega polčasa na visoki ravni, izjemno nevarni krožni napadalec in eden največjih zvezdnikov tega turnirja Julen Aguinagalde bolj ali manj pod nadzorom in se v uvodnih desetih minutah praktično ni dotaknil žoge, v napadu pa je bil izjemno razpoložen Jure Dolenec, ki je sam držal ravnotežje z rokometno izjemno potentnimi Španci.

Gorenjec v majici velenjskega Gorenja je v prvih dvanajstih minutah dosegel kar štiri od skupno petih golov za 5:5, navkljub nekaterim manjšim napakam so dobro delovali tudi njegovi soigralci uvodnega napada: Nenad Bilbija in Uroš Zorman na zunanjih, Luka Žvižej in Gašper Marguč na krilnih položajih ter Matej Gaber na mestu krožnega napadalca.

Denič in njegov sloviti kolega Valero Rivera sta zaradi hudega ritma in psihološko izjemno zahtevnega polfinalnega dvoboja že v prvi četrtini tekme pošteno premešala uvodni zasedbi, pri tem pa je bil srečnejše roke oče nepremagljive Barcelone iz devetdesetih let minulega stoletja. Slovenskim rokometašem je največ preglavic povzročil vstop vratarja Arpada Šterbika, ki je dobesedno zaklenil svoja vrata med 17. in 25. minuto, osemminutni strelski post pa je pri zaostanku 7:12 prekinil Marguč.

Zato pa je končnica prve polovice tekme minila v absolutni prevladi Deničevih izbrancev, ki so s hitrim kroženjem žoge in učinkovitim Margučem na desnem krilu naredili delni izid 4:0 in na velik odmor odšli z najmanjšim možnim zaostankom 12:13, veliko pa sta temu spodbudnemu izidu prispevala tudi granitna slovenska obramba in nekaj bravuroznih posredovanj vratarja Gorazda Škofa.

Začetek drugega polčasa je bil bolj podoben šahovski partiji, slovenski rokometaši so v dolgih napadih iskali luknje v izjemno dobri tekmečevi obrambi, marsikdaj je tudi niso našli, te pomanjkljivosti pa je nevtralizirala njihova dobra obramba in nekateri netočni streli neprepričljivih Špancev.

Slovenski rokometaši so bili vselej v rahlem zaostanku, ko pa so jim gostitelji v 44. minuti ušli na štiri gole, je Denič zahteval minuto odmora. Ta ni spremenila razmerja moči, njegovi varovanci so bili vse manj konkurenčni gostiteljem, po štirih minutah blede igre pa je Denič - pri zaostanku 14:21 - svoje varovance znova poklical na minutni oddih in onemogočil silovit španski jurišni pohod. Ta je gostiteljem za kratek čas nekoliko pristrigla peruti, za preobrat, ki so ga že ničkolikokrat uprizorili na tem svetovnem prvenstvu, pa enostavno ni bilo moči.

V slovenski reprezentanci je bil najbolj učinkovit Gašper Marguč s sedmimi goli, Jure Dolenec jih je prispeval šest, pri Špancih pa je Joan Canellas zabil šest zadetkov.


Roman Šaurič pred tekmo s Španijo


Roman Šaurič med polčasom tekme s Španijo


Roman Šaurič po tekmi s Španijo


Sebastijan Skube po tekmi s Španijo


Gašper Mrguč po tekmi s Španijo