Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

mir narava Svet24.si

Tedenski horoskop: V tišini lahko prisluhnete ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

maja-ogorevc, delovna-akcija Njena.si

Skromna, a čista hiška doživlja pravljično ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Šport Zagreb

Slovenija premagala Gruzijo (79:68)

Piše: Radio Krka

Čas objave:
06.09.2015 17:26

Slovenski košarkarji so uvodno tekmo na evropskem prvenstvu v Zagrebu izgubili. Današnja tekma med Slovenijo in Gruzijo je potekala v Zagrebu, to je bil obračun 'ranjenih levov'; Slovenijo je pred tem premagala Hrvaška, Gruzija pa je nepričakovano izgubila z 'outsiderjem' skupine Nizozemsko.

Slovenska košarkarska reprezentanca je zabeležila prvo zmago na evropskem prvenstvu v Zagrebu. Po uvodnem porazu proti Hrvaški je v drugem krogu premagala Gruzijo z 79:68 (17:13, 41:26, 65:48).

Najboljša strelca pri Sloveniji sta bila Klemen Prepelič z 21 točkami in Jaka Klobučar, ki jih je dosegel dvajset.

Slovenski košarkarji so z zmago naredili prvi korak k uvrstitvi v nadaljnje tekmovanje oziroma v izločilne boje v Franciji.

Po dnevu premora se bodo varovanci selektorja Jureta Zdovca od torka do četrtka pomerili še z Nizozemsko, Grčijo in Makedonijo.

Za Slovenijo je to prvi korak k zastavljenemu cilju v predtekmovanju, vsaj tretjemu mestu v skupini C. Z njim bi si izborila nadaljevanje tekmovanja v francoskem Lillu, hkrati pa v osmini finala prišla na ne najmočnejšega tekmeca iz skupine D. A za to potrebuje še dve zmagi; po dnevu premora jo v torek čaka Nizozemska, v sredo Grčija in v četrtek Makedonija.

Slovenski košarkarji so nastopili skoraj na domačem parketu. Na tribunah dvorane Arena se je vnovič zbralo približno 4000 Slovencev, ki tokrat niso imeli konkurence in so z glasnim in športnim navijanjem poskrbeli za enkratno vzdušje. Obiskovalci tekem in novinarji iz različnih držav so si enotni - Slovenija ima v Zagrebu najboljše navijače.

Ti so resnično uživali, saj so 'junaki' prikazali odlično košarko in nadigrali tekmeca v vseh pogledih. Navdušila sta Klemen Prepelič, ki je v prvem polčasu dosegel 19 točk ob stoodstotnem metu (4:4 trojke, 1:1 za dve točki, 5:5 prosti meti), ter Jaka Klobučar, ki je zablestel v tretji četrtini.


Prepelič, eden od treh slovenskih reprezentantov, ki še nima kluba za prihodnjo sezono, je svoj 'šov' začel v drugi četrtini, v kateri je dosegel 14 točk. Njegovih osem zaporednih točk je Slovenijo pripeljalo do vodstva 32:19, še nekaj natančnih prostih metov pa je ob odmoru pomenilo 41:26.

Izšel se je tudi načrt strokovnega štaba - izčrpavanje tekmeca, ki ima precej krajšo klop, zato večino časa nastopa s 6 - 7 igralci. Selektor Jure Zdovc je že v deveti minuti tekme na parket poslal enajst igralcev, med njimi tudi seveda prvega zvezdnika Zorana Dragića, ki si je v dobrih treh minutah nabral tri osebne napake in večino prvega polčasa presedel na klopi.

Gruzijski košarkarji so bili razumljivo precej nervozni. V prvem krogu so nepričakovano izgubili z Nizozemsko, proti 'junakom' pa niso imeli rešitev ne v napadu, kjer so jim Slovenci vseskozi dihali za ovratnik, še manj pa v obrambi. Njihov prvi zvezdnik Zaza Pačulia (Dallas Mavericks) je že v prvem delu dobil štiri osebne napake, Manučar Markoišvili (CSKA Moskva) je bil večino časa odrezan od koša, tudi ostali gruzijski igralci pa so lahko le opazovali, kako je Slovenija suvereno držala prednost.

Če je Prepelič dosegel skoraj polovico točk Slovenije v prvem polčasu, je Jaka Klobučar v tretji četrtini sam 'premagal' preostanek ekipe. Dosegel je 15 od 24 točk Slovenije, ob tem pa zgrešil le en met (3:4 za dve točki, 2:2 trojke).

Izbranci Jureta Zdovca so tako v zadnjo četrtino vstopili s prednostjo 17 točk, ki so jo hitro povišali na 70:48, nato pa močno popustili, naredili cel kup napak ali neumnosti, kot jim pravi selektor Zdovc, vseeno pa na koncu prišli do zaslužene in zanesljive zmage. Slovenija je v prvih 30 minutah izgubila 14 žog, samo v zadnjih desetih minutah pa devet.

FOTO: Facebook