državna meja Svet24.si

Italija bi prekinila schengenski sporazum s ...

jesenice alge Svet24.si

Madež na Savi Dolinki je naraven pojav

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

marjetka in rudi Njena.si

Poroka na prvi pogled: Rudi in Marjetka, ko ju ...

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Šport Ljubljana

Slovenke doma za evropsko prvenstvo

Piše: Radio Krka

Čas objave:
31.10.2015 16:20

V Luksemburgu je potekal žreb evropskih prvenstev v mladinski in članski kategoriji za leti 2016 in 2017. Slovenske odbojkarice si bodo nastop na prvenstvu stare celine skušale priigrati skozi kvalifikacijsko skupino F, v kateri so še Češka, Belorusijo in Grčijo, moška reprezentanca pa ima nastop na EP že zagotovljen.

Slovenska ženska odbojkarska reprezentanca, ki je letos prvič doslej nastopila na evropskem prvenstvu, si bo svoj drugi nastop med evropsko elito skušala zagotoviti z uspešnimi predstavami proti Češki, Belorusiji in Grčiji. Prvi turnir skupine bo med 15. in 18. septembrom organizirala Češka, drugega, ki bo potekal od 22. do 25. septembra, pa Slovenija.

Slovenija je ob ženskem kvalifikacijskem turnirju dobila še organizacijo kvalifikacijskega turnirja za mladince, medtem ko s kandidaturo turnirja za dekleta ni bila uspešna. »Odbojkarska zveza Slovenije je vložila kandidaturo za organizacijo kvalifikacij v vseh treh kategorijah, saj smo nastop na domačih tleh, pred domačimi navijači, želeli omogočiti vsem trem reprezentancam. Uspelo nam je dobiti dva turnirja, blizu smo bili tudi organizaciji turnirja za mladinke, a je ob hkratni kandidaturi držav, ki se potegujejo za organizacijo več turnirjev, žreb za organizatorje določil Latvijce. Vseeno lahko rečem, da smo zadovoljni, da smo dobili organizacijo vsaj po enega turnirja v ženski in moški konkurenci,« je iz Luksemburga sporočil generalni sekretar Odbojkarske zveze Slovenije Gregor Humerca.

Slovenski selektor Bruno Najdič pa je žreb ocenil takole: »Nasprotniki so definitivno težki. Belorusija in Češka sta se na minulem evropskem prvenstvu uvrstili na mesta med 9. in 12, Belorusija je imela tudi možnosti za preboj med najboljših osem, a je v petem nizu izgubila s Poljsko. Gre za dve ekipi, ki sta v tem trenutku boljši od nas in z obema smo že igrali. Lani so nas Čehinje, kljub naši zelo dobri igri, dvakrat premagale, Belorusinje so nas prav tako premagale. Ne smemo odpisati niti Grčije, ki je na papirju verjetno najslabša ekipa, a ni rečeno, da Grkinje ne morejo priti do kakšne zmage in jih zato nikakor ne smemo odpisati. Čakajo nas težke tekme, ki jih bomo morali odigrati na kar najvišji ravni. Zagotovo je dobro, da bomo igrali doma, še posebej, ker bo v Sloveniji potekal drugi kvalifikacijski turnir, vendar pa se na to ne bi preveč oziral in na prednost domačega terena ne bi stavil. V tej skupini se bo težko uvrstiti že v dodatne kvalifikacije in če bomo želeli v njih zaigrati, bomo morali prikazati vrhunsko odbojko in igrati tako, kot smo na dodatnih kvalifikacij proti Franciji.«

V dodatne kvalifikacije vodi drugo mesto v skupini, skupina F pa se bo v tek kvalifikacijah križala s skupino D, v kateri so Hrvaška, Izrael, Portugalska in Slovaška. »V naši skupini je težko govoriti o prvem favoritu, saj sta si Belorusija in Češka po kakovosti zelo enakovredni. Sam bi morda nekaj več prednosti dal Čehinjam, a so po drugi strani Belorusinje na evropskem prvenstvu bolj navdušile. V skupini D prav tako zelo dobro poznamo Hrvatice in Slovakinje. Slednje igrajo na podobni ravni kot naša ekipa, Izraelke pa so prav tako izkušena ekipa, ki se že vrsto let udeležuje tovrstnih tekmovanj. Letos so iz boja za nastop na evropskem prvenstvu denimo izpadle šele po dodatnih kvalifikacijah. Portugalk za zdaj še ne poznam, a to v tem trenutku ni pomembno. V kolikor bi nam uspel preboj v dodatne kvalifikacije, bi bil to velik uspeh, v dodatnih kvalifikacijah pa se lahko zgodi vse.«

Najdič se je sicer razveselil datumov kvalifikacij, saj bo imela reprezentanca na voljo dovolj časa, da se dobro pripravi na kvalifikacijska turnirja, obenem pa selektor meni, da bo imel na voljo vse igralke: »V prihodnji sezoni bomo nastopili v evropski ligi, kar nam bo v pripravah na evropske kvalifikacije zelo koristilo. Želim si, da bi v evropski ligi igrali čim bolje ter dobro igro prenesli tudi na oba septembrska turnirja. V kolikor bi kvalifikacije potekale maja, bi imel zaradi študijskih obveznosti deklet verjetno kar nekaj težav s sestavo ekipe, septembra pa bodo izbrani vrsti po vsej verjetnosti na voljo vsa dekleta.«

Na prvenstvo so že uvrščene Rusija, Srbija, Nizozemska, Nemčija in Turčija, na zaključni turnir, ki ga bosta skupaj organizirala Azerbajdžan in Gruzija, pa se bo uvrstila še najboljša ekipa iz vsake kvalifikacijske skupine, medtem ko se bodo drugo uvrščene ekipe med seboj pomerile v dodatnih kvalifikacijah. Skupina F, v kateri igra Slovenija, se bo sicer križala s skupino D, v kateri so Hrvaška, Izrael, Slovaška in Portugalska. Na prvenstvo so že uvrščene Rusija, Srbija, Nizozemska, Nemčija in Turčija.


Evropsko prvenstvo 2017 za moške bo potekalo na Poljskem, že zdaj pa je znano, da bodo na njem nastopili tudi slovenski odbojkarji, ki so si vozovnico za prvenstvo stare celine priigrali s srebrom na minulem evropskem prvenstvu v Bolgariji. Ob Slovencih so si nastop zagotovili še Francozi, Italijani, Srbi, Rusi in Bolgari.

Evropsko prvenstvo za dekleta v kategoriji U19 bosta skupaj gostili Slovaška in Madžarska, v kvalifikacijah za prvenstvo pa bodo nastopile tudi mlade slovenske odbojkarice, ki se bodo v 2. krogu kvalifikacij, v skupini F, pomerile s Francijo, Latvijo in Azerbajdžanom. Gostiteljica turnirja bo Latvija. Prvi krog predtekmovanja, v katerem bo nastopilo šest držav, bo potekal v začetku januarja prihodnje leto, drugi krog kvalifikacij z 28 reprezentancami pa bo na sporedu konec marca oz. v začetku aprila.

»Glede na žreb mislim, da imamo dobre možnosti, da v svoji skupini osvojimo prvo mesto. To bo tudi naš cilj. Vse tri ekipe so namreč premagljive in tudi že v preteklosti so naše odbojkarice vselej premagovale vrstnice iz Francije in Latvije, medtem ko proti Azerbajdžankam doslej nismo velikokrat igrali. Je pa vselej veliko odvisnega tudi od same generacije, a bomo kljub vsemu štartali na prvo mesto in neposredno uvrstitev na evropsko prvenstvo,« je žreb v Luksemburgu komentiral selektor Oleg Gorbačov.

Na evropsko prvenstvo v kategoriji U20, ki bo potekalo v Bolgariji, se bodo skušali uvrstiti tudi mladi slovenski odbojkarji, ki jih, prav tako v kvalifikacijski skupini F v 2. krogu predtekmovanja, čakajo Belgijci, Finci in Ukrajinci. Za nastop na evropskem prvenstvu se bodo borili na domačih tleh. V 1. krogu predtekmovanja bo sicer nastopilo 6 reprezentanc, v drugem pa 28.

»Glede na to, da članski reprezentanci Belgije in Finske odbojko igrajo na visoki ravni, Ukrajinci pa izhajajo iz pregovorno dobre »ruske šole«, pričakujemo, da bodo tudi ekipe v mladinski kategoriji igrale podobo odbojko. Gre za razdelane sisteme igre, za sistemsko odbojko in posledično torej za trde nasprotnike. Dobili smo kakovostne nasprotnike, a nobena reprezentanca ni nepremagljiva. Naš uspeh bo bolj odvisen od nas samih in v kakšni meri se bo uspelo dokazati tej generaciji, ki ima velik potencial, na čelu z Juretom Okrogličem in Maticem Vrtovcem. Za te fante bo po lanskih evropskih kvalifikacijah to drugi zrelostni izpit in priložnost, da pokažejo, česa so sposobni,« je po žrebu kvalifikacijskih skupin dejal selektor izbrane vrste Samo Miklavc.