polna luna Dobra karma

Pred polno luno in luninim mrkom nam bo marsikaj ...

HUAWEI_P40_0021 Svet24.si

Pet razlogov, zakaj izbrati Huawei P40 lite

violeta tomic bobo Svet24.si

Tomičeva pri kriminalistih: To je ista pisava kot...

zaščitna maska, park, dunaj, starejši moški Svet24.si

To so primeri, v katerih zaščitne maske ostajajo...

vila boštjan Necenzurirano

Obtoženi v aferi TEŠ6 skrili vile pred državo

jelena karleuša Odkrito.si

Ljubil naj bi jo znan turški igralec!

Patricija Lovenjak (1) Njena.si

Ljubezen po domače: Patricija povsem drugačna

Šport Ljubljana

Slovo športne novinarske legende

Piše: Radio Krka, MMC Rtv Slo

Čas objave:
18.10.2012 14:10

V 83. letu je umrl legendarni televizijski komentator in nekdanji športni urednik Marko Rožman. Opravil je več kot 1.000 prenosov in poročal z 21 olimpijskih iger.

Od leta 1952 je bil novinar pri športnem tedniku Polet, od leta 1958 pa na Radiu Ljubljana (1958-1961), nato urednik na Televiziji Ljubljana (1961-1963, 1968-1992).

Nekrolog njegovega dolgoletnega sodelavca Mihe Žibrata
Marko je bil doma iz športne družine. Oče Ivan je skupaj s Stankom Bloudkom zgradil zdaj že nekdanjo planiško velikanko, sestra Milica je bila olimpijka v gimnastiki, Marko sam je bil odličen atlet.

Z novinarstvom se je začel ukvarjati pri nekdanjem športnem časniku Polet, pot ga je nato vodila na radio in končno na televizijo, ko se je ta pri nas šele začela razvijati. Marko je bil leta 1968 v Mehiki prvi slovenski reporter, ki je komentiral olimpijske igre na prizorišču. Njegov glas je bil nepogrešljiv pri atletiki, alpskem smučanju, gimnastiki, komentiral je tudi denimo odločilno tekmo Jugoslavija - ZDA na svetovnem prvenstvu leta 1970 v Ljubljani.

Marko je bil tudi urednik športnega programa, dnevnoinformativnih oddaj, obsežno je njegovo publicistično delo, saj je bil človek širokega znanja, vedno natančen in pronicljiv. Za svoje delovanje je prejel veliko priznanj, med njimi tudi Bloudkovo nagrado.

Pod njegovim vodstvom je zraslo nekaj novinarskih generacij. Če kdo, potem je bil namreč Marko tisti, ki je začrtal smernice slovenskega televizijskega športnega novinarstva.

Tak je bil Marko. Njegov prepoznaven glas nam bo za vedno ostal v spominu.

(FOTO: rtvslo)