900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

vladimir-tintor Njena.si

Zgodil se je preobrat, snema se 4. sezona Botrov

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Šport Ljubljana

Slovo športne novinarske legende

Piše: Radio Krka, MMC Rtv Slo

Čas objave:
18.10.2012 14:10

V 83. letu je umrl legendarni televizijski komentator in nekdanji športni urednik Marko Rožman. Opravil je več kot 1.000 prenosov in poročal z 21 olimpijskih iger.

Od leta 1952 je bil novinar pri športnem tedniku Polet, od leta 1958 pa na Radiu Ljubljana (1958-1961), nato urednik na Televiziji Ljubljana (1961-1963, 1968-1992).

Nekrolog njegovega dolgoletnega sodelavca Mihe Žibrata
Marko je bil doma iz športne družine. Oče Ivan je skupaj s Stankom Bloudkom zgradil zdaj že nekdanjo planiško velikanko, sestra Milica je bila olimpijka v gimnastiki, Marko sam je bil odličen atlet.

Z novinarstvom se je začel ukvarjati pri nekdanjem športnem časniku Polet, pot ga je nato vodila na radio in končno na televizijo, ko se je ta pri nas šele začela razvijati. Marko je bil leta 1968 v Mehiki prvi slovenski reporter, ki je komentiral olimpijske igre na prizorišču. Njegov glas je bil nepogrešljiv pri atletiki, alpskem smučanju, gimnastiki, komentiral je tudi denimo odločilno tekmo Jugoslavija - ZDA na svetovnem prvenstvu leta 1970 v Ljubljani.

Marko je bil tudi urednik športnega programa, dnevnoinformativnih oddaj, obsežno je njegovo publicistično delo, saj je bil človek širokega znanja, vedno natančen in pronicljiv. Za svoje delovanje je prejel veliko priznanj, med njimi tudi Bloudkovo nagrado.

Pod njegovim vodstvom je zraslo nekaj novinarskih generacij. Če kdo, potem je bil namreč Marko tisti, ki je začrtal smernice slovenskega televizijskega športnega novinarstva.

Tak je bil Marko. Njegov prepoznaven glas nam bo za vedno ostal v spominu.

(FOTO: rtvslo)