Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Šport Ljubljana

Smučarske vozovnice kupite v predprodaji

Piše: Radio Krka

Čas objave:
19.11.2012 16:10

Mreža Evropskih potrošniških centrov (ECC-Net), katere del je tudi Evropski potrošniški center v Sloveniji, je ponovno pripravila pregled cen smučarskih vozovnic za skorajda 400 smučišč iz 29 držav, članic EU,Švice, Islandije ter Norveške. Pregled kaže, da se nakup v predprodaji splača.

»Cilj tega vseevropskega pregleda je ponuditi potrošniku na enem mestu vse potrebne informacije za izbiro smučarskega centra, ki bo najbolj ustrezal njegovim potrebam in pričakovanjem,« je povedala Jana Huč Uršič, vodja EPC Slovenija. Smučarski centri so v pregledu razdeljeni glede na dolžino prog v 6 kategorij, in sicer 0-2 km, 3-10-km, 11-25 km, 26-50 km, 51-100m in več kot 100 km. V poročilu je zajet tudi pregled dodatne ponudbe smučišč (tekaške proge...) ter kontaktni podatki smučišč.

Primerjava se splača
Na Evropskem potrošniškem centru svetujejo, da potrošniki izberejo smučarski center glede na potrebe in pričakovanja, saj so razlike v cenah ogromne. Če boste za 6 dnevno vozovnico za odrasle v Ski areál Troják na Češkem odšteli 45 evrov, boste v Matterhorn ski paradise v Švici 309 evrov, seveda imate pri prvem na razpolago 2,4 km smučarskih prog, pri drugem pa kar 309 km prog. »Podatki so več kot zgovorni. Zato je pametno pred izbiro premisliti, kaj od smučišča pričakujemo, da ne bomo vozovnice preplačali oz., da ne bomo izbrali smučišča, ki se nam cenovno zdi zelo ugodno, vendar pa nam z izjemno majhnim številom smučarskih prog oz. kilometrov ne bo ponudil izzivov, užitkov, ki jih pričakujemo na belih strminah,« je še opozorila Jana Huč Uršič.

V poročilu tudi slovenska smučišča
Na vprašalnik so se odzvala tudi 4 slovenska smučišča, in sicer Vogel, Kranjska gora, Krvavec ter Cerkno. V spodnji tabeli boste tako našli cene dnevnih vozovnic nekaterih najbolj priljubljenih smučišč slovenskih smučarjev (slovenskih in tujih), ki so zajeti v raziskavi “Ski Resorts in Europe 2012/13”. Tiste, ki pa zanimajo cene sezonskih vozovnic na slovenskih smučiščih pa najdejo aktualne podatke na spletni strani ZPS - Nakup v predprodaji se splača.

Nasvet EPC potrošnikom:

- pri izbiro smučarskega centra upoštevajte vse potrebe oz. potrebe vase družine (smučarji začetniki ne potrebujejo 100 km prog, ampak jim po navadi zadošča manjši center);

- skrbno izberite termin (v času počitnic in praznikov je nastanitev praviloma dražja, preverite tudi morebitne akcije, ki jih smučišča oglašujejo);

- bodite pozorni na popuste (preverite,v katerih primerih lahko pridobite vozovnico po nižji ceni (študentska, klubska kartica…);

- upoštevate tudi druge stroške (oddaljenost od doma, stroške z gorivom, cestnine, prenočišča…)

- pravočasno si uredite zdravstveno zavarovanje, še posebej to velja za smučanje v tujini.

Slovenski smučarji, ki se bodo na smučanju v tujini soočili s težavi pri ponudnikih blaga in storitev, se lahko po pomoč obrnejo na Evropski potrošniški center v Sloveniji ali na Evropski potrošniški center v drugi državi EU, kjer so naleteli na težave. Kontakti podatki vseh centrov v mreži ECC-Net so dostopni na spletni strani www.epc.si. Pomoč centrov v mreži ECC-Net je pri razreševanju čezmejnih potrošniških težav za potrošnike brezplačna.