Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Šport Predazzo

SP: Prevc skoraj ostal brez medalje

Piše: Radio Krka

Čas objave:
28.02.2013 18:48

Smučarski skakalec Peter Prevc je na veliki skakalnici v Predazzu po bronu na srednji napravi osvojil svojo drugo kolajno na tem prvenstvu. Povzpel se je še stopničko višje in osvojil naslov svetovnega podprvaka. A po slovesnosti z rožami ga je čakal pravi šok, saj je komisija pri kontroli dresov dolgo premlevala, ali naj ga diskvalificira.

Prevc je namreč prehitro slekel dres, tako da je celotna slovenska delegacija dolgo trepetala, ali bo kolajna njegova ali ne. S tem je slovenski junak prekršil tekmovalna pravila. Po dolgem čakanju se je tekmovalna komisija odločila, da bo slovenskemu asu tokrat pogledala skozi prste, tako da jo je odnesel le, kot so sporočili iz slovenskega tabora, z zelo resnim opozorilom.

"Vse skupaj mi je malo zbilo občutke, ampak sam o tem nisem vedel ničesar in če bi res prišlo do diskvalifikacije, ne vem, če bi si upal prikazati iz kontrolne sobe. Moja napaka je bila, da sem slekel dres, še preden sem šel na kontrolo. To novo pravilo so sprejeli na včerajšnji seji, tako da sem bil res kar malo šokiran, ko sem zvedel za to pravilo. Danes sem v tej kontrolni sobici kar malo 'zašvical'," je po ugodnem razpletu dejal sicer vedno "hladni kot špricer" skakalec in dodal: "Zdajle so mi spet z ramen padli kamni, ampak to se mi zadnje čase veliko dogaja, tako da stojim vedno na večjem kupu."

A če je Prevc v kontrolni sobi trepetal, kaj se bo izcimilo, pa je pred finalnim skokom ostal "hladen kot špricer", bil je povsem miren in osredotočen na svojo nalogo. "Treme nisem imel prav nobene. Bil sem miren, zbran na nalogo, lahko celo rečem, da sem bil nekako v svojem svetu. Tudi slovenskih navijačev je tukaj zelo veliko in ti so me le še ponesli do kolajne," je o tekmovalnem delu današnjega velikega uspeha povedal skakalec iz Dolenje vasi in dodal: "Finalni skok je bil nekoliko boljši kot prvi, a imam še rezerve, zato se že veselim naslednje tekme."

Tekma je bila zelo razburljiva, saj so bile razlike med skakalci izjemno majhne; Prevc je zaostal le za Poljakom Kamilom Stochom, blizu je bil tudi Norvežan Anders Jacobsen. "Tekma je bila zelo zanimiva, razlike so bile izjemno majhne in ni bilo prostora za kakšne večje napake. K sreči mi je uspel takšen nastop, kot sem si ga zamislil," se je po uspehu le sprostil dvajsetletnik.

Nove kolajne za slovenske skoke se je razveselil tudi selektor Goran Janus, ki se je prvič na tekmi odločil za taktično potezo in pred nastopom Prevca zahteval znižanje zaleta. "Finalna serija je bila izjemno napeta, saj se je dolgo čakalo na zadnjih osem skakalcev, s katerega naletnega mesta bodo skočili. Ko je Jacobsen odlično opravil svoje delo, je 'padla' odločitev, da Petra pošljemo v napad z dveh 'ramp' nižje," je razkril Janus, ki se mu je današnja taktična poteza obrestovala: "Današnja tekma je bila zelo napeta vse do konca, razlike zelo majhne in res je bilo treba biti psihično zelo dobro pripravljen."


V soboto slovenske orle čaka še ekipna tekma. "Imamo še eno tekmo, ekipno smo zelo močni, in verjamem, da lahko posežemo na sam vrh. Bronasto kolajno že imam, srebrno zdaj tudi in lahko rečem, da bi bilo lepo dopolniti komplet," je v smehu dejal slovenski junak Prevc. A dejstvo je, da bo na sobotni tekmi konkurenca zelo močna, preostala trojica reprezentantov; Robert Kranjec je bil danes 21., Jaka Hvala 25., Jurij Tepeš pa 28., bo morala precej dodati svojim skokom, da bodo Slovenci ubranili bron s SP v Oslu leta 2011 in posegli med najboljše.

"Imam kar nekaj težav znotraj smučine na tej skakalnici, ker je ta precej široka, a iz skoka v skok mi gre boljše. Vendar to še ni to, kar bi si sam želel. A nič ne de, saj je Pero 'oddelal' svoje in trenutno res obvlada. Odlično!" je po nastopu povedal Kranjec, tudi Hvala ni bil najbolj zadovoljen s svojim nastopom, a vesel za sotekmovalca: "Moj finalni skok je bil na mizi precej spodoben, a še vedno imam težave pri preletu. Tam v zraku izgubim veliko dragocenih metrov in to bom moral do sobote popraviti."

Tudi Tepešu na teh skakalnicah v Predazzu ni steklo tako, kot bi si želel, a vseeno upa, da bo sobotne tekme izboljšal nastope: "Nikakor mi ne steče tako, kot bi si želel. Nisem pričakoval toliko težav, pa jih imam kar nekaj, zlasti ob vetru od zadaj. A iz skoka v skok gre na boljše, vendar me do sobote čaka še kar nekaj dela."

Sobotna ekipna tekma se bo s prvo serijo začela ob 16.30.