Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

poroka rudi marjetka Njena.si

Marjetko in Rudija razdvojili, a sta našla pot ...

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Šport Ljubljana

Športnika leta sta Žolnirjeva in Kopitar

Piše: Radio Krka

Čas objave:
20.12.2012 22:18

Dvigniti Stanleyjev pokal - neprecenljivo. Tako so razmišljali slovenski novinarji in za športnika leta izbrali Anžeta Kopitarja. Pri ženskah je zmagala judoistka Urška Žolnir.

V Gallusovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani so na slovesnosti razglasili najboljše slovenske športnike v letu 2012. Pri moških je hokejist Anže Kopitar, ki je Los Angeles Kingse popeljal do zmagoslavja v Ligi NHL, zbral 261 točk, kar je 79 več od drugouvrščenega atleta Primoža Kozmusa, ki je v Londonu v metu kladiva osvojil srebrno olimpijsko medaljo. Tretji je strelec Rajmond Debevec (55 točk), bronast na letošnjih olimpijskih igrah.

Pri ženskah je Urška Žolnir za svoje nepozabne londonske predstave osvojila 344 glasov novinarjev. Drugo mesto je z 286 glasovi osvojila alpska smučarka Tina Maze, ki je bila v lanski sezoni druga v skupnem seštevku svetovnega pokala, tretja pa plezalka Mina Markovič (72 točk), ki je drugič postala skupna zmagovalka svetovnega pokala v težavnosti in kombinaciji.

Tako Kopitar kot Žolnirjeva sta bila prvič izbrana za najboljša športnika države. Prvič se je tudi zgodilo, da je med posamezniki zmagal nekdo iz ekipnega športa. Kopitarja na razglasitvi ni bilo, saj igra na Švedskem, kjer čaka na konec "lockouta" v Ligi NHL. V njegovem imenu je nagrado prevzel oče Matjaž. Med ekipami sta na prvem mestu veslača Iztok Čop in Luka Špik. Strelec Franček Gorazd Tiršek, dobitnik paraolimpijske medalje, je dobil posebno priznanje.

Naslov letošnje prireditve Športnik leta je bil Višje, hitreje, močneje!, vodila pa sta jo Alen Kobilica in Nina Osenar. Podelitev prestižnih priznanj je izpostavila družbeni pomen izjemnih športnih dosežkov naših športnikov - pa ne zgolj tolikokrat omenjenega nacionalnega ambasadorstva, ki govori prav toliko o ignoranci velikih kot o naši nacionalni nesamozavesti. V ospredju so bile etične, moralne in druge osebnostne lastnosti športnikov, ki z vsem svojim človeškim bistvom, delavnostjo, predanostjo in nepopustljivo vztrajnostjo težijo k uspehu.

Izidi glasovanja

Moški:
A. KOPITAR 261
P. KOZMUS 182
R. DEBEVEC 55
J. FAK 43
R. KRANJEC 39
S. HANDANOVIĆ 20
G. DRAGIĆ 12
F. FLISAR 11

G. ŽEMLJA 7

Ženske:
U. ŽOLNIR 344
T. MAZE 286
M. MARKOVIČ 72
L. POLAVDER 17
M. RATEJ 8
R. SRAKA VUKOVIČ 6
S. GOLOB 5
B. KLEMENČIČ 4
N. BARIČ 4

Ekipe:
DVOJNI DVOJEC ČOP/ŠPIK 62
NK MARIBOR 34
HOKEJSKA REPREZENTANCA 19