mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Šport Ljubljana

Spremembe v slovenskem športu?

Piše: Radio Krka

Čas objave:
23.04.2013 16:39

Olimpijski komite Slovenije, združenje športnih zvez, je pripravil posvet o aktualnih temah v slovenskemu športu in drugih zanimivih temah.

Tone Jagodic, generalni sekretar Olimpijskega komiteja Slovenije, je med pomembnimi predlogi sprememb Pravil Olimpijskega komiteja Slovenije navedel nov način glasovanja vodstvenega organa krovne slovenske športne organizacije. Volitve izvršnega odbora bodo v prihodnjem olimpijskem letu. V zadnjem obdobju je predsednik, ki ga je izvolila skupščina, sam izbral člane izvršnega odbora, ta mandatarski sistem pa naj bi zamenjalo splošno glasovanje za vse člane na volilni skupščini prihodnje leto. O tem in podobnih temah bodo spet razpravljali jeseni, nato pa naj bi spremembe še letos sprejemala skupščina Olimpijskega komiteja Slovenije.

Po Jagodičevih besedah so predlagana pravila nastala na temelju dela, ki ga je komisija za pravne zadeve in organiziranost Olimpijskega komiteja Slovenije pripravljala skoraj štiri leta, preden je septembra 2010 odstopila zaradi nestrinjanja z odločitvijo izvršnega odbora, ki je preložil obravnavo in odločanje o novih pravilih na naslednji mandat.

Olimpijski komite Slovenije in država sta bila v zadnjem obdobju "na bojni nogi", saj je vodstvo direktorata za šport na ministrstvu, pristojnem za šport, opravilo kar nekaj sprememb zakonodaje. Sami so to predstavili kot vračanje športa športnikom, Olimpijski komite Slovenije pa je spremembe označil kot izključevanje komiteja. To je bilo navzven najbolj vidno pri spremembah zakona o lastninskem preoblikovanju Loterije Slovenije, ki opredeljuje način delovanja Fundacije za šport, ta pa iz koncesijskih dajatev za igre na srečo deli precejšnja denarna sredstva. Fundacija bo tako letos športnim organizacijam razdelila 11,7 milijona evrov. Prejšnja vlada je med drugim prek državnega zbora sprejela novo vodstvo Fundacije, ki ga sedaj vodi nekdanja alpska smučarka Katja Koren Miklavec, pod novo vlado pa se obetajo nove spremembe. Na posvetu so izrazili željo, da se to v prihodnje ne bi več dogajalo.

Edvard Kolar, ki je novi vršilec dolžnosti generalnega direktorja direktorata za šport, je že ob svojem imenovanju napovedal tudi sprejemanje nacionalnega programa športa, saj je sedanji potekel že pred dobrima dvema letoma. Na skupščini Olimpijskega komiteja Slovenije je bil sredi leta 2010 že sprejet vsebinski del predloga novega programa, ki pa ga sedaj želijo posodobiti in uskladiti s sodobnimi trendi, predvsem kar se tiče financiranja športa.


Pozneje naj bi sprejeli še zakon o športu, ki je med drugim tudi podlaga za delitev javnega denarja v športu. V tem sklopu želijo uskladiti tudi pravilnika ministrstva za izvajanje letnega programa športa in FŠO za delitev sredstev, da ne bi prihajalo do različnega tolmačenja deljenja javnega denarja. Prav tako so v anketi ugotovili, da bo potrebno uskladiti in spremeniti športno kategorizacijo. Nanjo imajo največ pripomb kolektivne športne panoge, ki po sedanjem modelu dobijo precej nižje točke in s tem manj možnosti za sofinanciranje kot posamične.

Pereče ostaja sofinanciranje športnih zvez iz občinskih proračunov, saj šport nima zakonsko urejenega najmanjšega potrebnega deleža sredstev iz lokalnih proračunov. Tako v nekaterih okoljih dobijo dovolj, drugje pa izjemno malo denarja, kar še otežuje delo društev in klubov, ki imajo v sedanjih gospodarskih razmerah vse slabše materialne pogoje za delovanje. S tem je lahko ogrožena usoda celotnega slovenskega športa, saj mnogi klubi in društva posameznih panožnih zvez nič več ne skrbijo za razvoj mladih športnic in športnikov, ki bi v prihodnje nadomestili sedanje uspešne rodove.

Neurejeno je ostalo tudi področje dopinga, saj pri nas še nimamo neodvisne protidopinške organizacije, ki jo terjajo tudi mednarodno sprejeti dokumenti. Te je sprejela tudi naša država. Tako je še vedno pereče financiranje in s tem sorazmerno majhno število dopinških kontrol. Zato so pozvali državo, da ustrezno uredi ta problem.