reševalci gasilci avstrija Svet24.si

49-letnik na stopnišču napadel 50-letnico, jo ...

Srbski igralec Sergej Trifunović Svet24.si

Igralec Sergej Trifunović ponovno v primežu ...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Šport Meribel

TINA IMA VELIKI KRISTALNI GLOBUS!

Piše: Radio Krka

Čas objave:
24.02.2013 12:22

Tina Maze je po zmagi v superkombinaciji v Meribelu postala prva Slovenka, ki je osvojila veliki kristalni globus v skupnem seštevku svetovnega pokala in to devet tekem pred koncem sezone.

Tina Maze je devet tekem pred koncem svetovnega pokala osvojila veliki kristalni globus v alpskem smučanju in poskrbela za enega od vrhuncev v zgodovini slovenskega športa. "Ponosna, vesela in zadovoljna sem, da so se moji cilji uresničil. Vse kar sem prestala v svoji karieri, je doživelo potrditev in poplačilo," je dejala Mazejeva.

"Danes nisem mislila na veliki kristalni globus, ampak na to, da bom dobro smučala in ostala zbrana do konca. Drugo potem ni tako pomembno. Ponosna, vesela in zadovoljna sem, da so se moji cilji uresničil. Vse kar sem prestala v svoji karieri, je doživelo potrditev in poplačilo. Od začetka sezone sem verjela vase. Vse skupaj je, kar se mene tiče, le potrditev dela in prave poti. Mogoče drugi mislijo, da sem osvojila nekaj nemogočega, vendar temu ni tako. Če bi sama temu pritrdila, potem ne bi dosegla tega, kar mi je uspelo," je velik uspeh zbrano strnila Mazejeva.

Najboljša slovenska smučarka vseh časov v tej zimi niza rekorde za rekordom in se vztrajno vpisuje v zgodovino. Na vidiku ima že novega - število točk v skupnem seštevku ob koncu sezone, ki si ga s točno 2000 točk trenutno še lasti avstrijski as Hermann Maier (1999/2000). "Moj cilj ni podiranje rekordov. To je bolj medijsko zanimivo. To že od začetka sezone ni bil moj cilj. Bolj si želim osvajati medalje in globuse. Želim ostati na ravni smučanja, na kateri sem že vso sezono, posebej v disciplinah, v katerih imam še možnosti skupne zmage, v smuku, slalomu in superveleslalomu," je svoj pogled na rekorde pojasnila Mazejeva.

Čeprav je bilo vreme v francoskem Meribelu slabo, pa so po dveh prestavitvah dopoldne vendarle izpeljali smuk, ki so ga začeli iz nižjega startnega mesta, kot v soboto, nato pa popoldne še slalom. "Danes sem imela prednost na smuku, ker ni bilo ravnine v zgodnjem delu. Ta mi je s primerjavi s sobotnim smukom prihranila pol sekunde. Spodnji del sem vedno naredila dobro. Danes je šlo vse po načrtih, čeprav sem mislila, da sem dvakrat šla s proge, da sem zgrešila vratca. Kar nekaj sem mi je dogajalo. Čudna tekma. Dobro pa sem reagirala tudi na napake in v cilj prišla z izdatno prednostjo," je svojo drugo kombinacijsko zmago na prav toliko nastopih v tej disciplini v sezoni opisala Mazejeva. Žal pa sta bili v tej zimi na programu le dve kombinaciji in globusa v tej disciplini ne bodo podelili.






Slovenska šampionka Tina Maze si je ob idealnem razpletu že danes zagotovila veliki kristalni globus v svetovnem pokalu. Prva zasledovalka Maria Höfl Riesch, ki je za Tino zaostajala 886 točk je odstopila. Po današnji tekmi pa je do do konca sezone le še devet preizkušenj, kar pomeni, da je Tina s 1.844 točkami skupna zmagovalka svetovnega pokala in je ne more nobena smučarka prehiteti.

Ilka Štuhec je bila 10., Vanja Brodnik pa 18.


Končni vrstni red:
1. T. MAZE SLO 1:59,54
2. N. HOSP AVT 2:00,36
3. M. KIRSCHGASSER AVT 2:00,44
4. J. MANCUSO ZDA 2:01,00
5. M. M. GAGNON KAN 2:01,36
. E. CURTONI ITA 2:01,42
7. V. HRONEK NEM 2:01,42
8. L. GUT ŠVI 2:01,72
9. L. S. SEJERSTED NOR 2:02,32
10. I. ŠTUHEC SLO 2:02,49
...
18. V. BRODNIK SLO 2:03,27