požar avto hiša Svet24.si

V požaru v Radljah ob Dravi uničeni osebni ...

Johnny Deep Svet24.si

Johnny Depp na britanski premieri presenetil z ...

zaprti-menedžerji Necenzurirano

Racman na Dobu: kdo od znanih menedžerjev je pred...

ruska propaganda rusija Reporter.si

Na spletnem portalu RTV Slovenija Putinovih trolov...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

kolo sreče Njena.si

Znani tekmovalec kviza pokvaril slavno Kolo sreče

doncic Ekipa24.si

Prihajajo Luka 3! Dončić bo kmalu predstavil ...

Šport St. Moritz

Trojna francoska zmaga v St. Moritzu

Piše: Radio Krka/STA

Čas objave:
19.03.2016 13:49

Zadnji veleslalom za svetovni pokal alpskih smučarjev v St. Moritzu je minil v znamenju trojnega francoskega zmagoslavja.

Zmagal je Thomas Fanara, ki je za dve stotinki sekunde prehitel rojaka Alexisa Pinturaulta, tudi najnižja stopnička zmagovalnega odra je bila v barvah modro-bele-rdeče francoske zastave. Zasedel jo je Mathieu Faivre (+0,14).

Francoza Faivre in Pinturault (+0,20) sta najhitreje opravila že s prvim delom zadnjega moškega veleslaloma v sezoni. Kar trojno francosko vodstvo na prvi progi je preprečil Italijan Florian Eisath (+0,47), ki se je vrinil pred Fanaraja (+0,56) na četrtem mestu. Fanara je v finalu z odlično vožnjo nadoknadil zaostanek in se pririnil celo do prvega mesta, Eisathu pa se je druga vožnja ponesrečila, zasedel je zgolj sedmo mesto (+1,02), nato pa je sledil še napad preostalih dveh francoskih legionarjev za popoln francoski dan.

Francoskemu trojčku na vrhu sta se najbolj približala Avstrijca Philipp Schörghofer (+0,76) in Marcel Hirscher (+0,92) na četrtem in petem mestu. Razporeditev v veleslalomskem seštevku je bila potrjena že po veleslalomu za pokal Vitranc v Kranjski Gori. Hirscher (766 točk), ki je na prvi progi zaostal 1,02 sekunde za sedmi čas, si je zagotovil veleslalomski mali kristalni globus, Pinturault (-76) pa je sezono končal kot drugi veleslalomist.


Hipotetično je bil odprt le boj za tretje mesto, za bron, v posebnem seštevku discipline, med Henrikom Kristoffersenom in Francozom Faivrejem, ki je pred zadnjim veleslalomom zaostajal 98 točk za Norvežanom. Kristoffersen (-279), prvo vožnjo je končal na 11. mestu, je moral biti vsaj na 15. mestu, torej med dobitniki točk na finalu, da bi potrdil tretje mesto. In to se je v finalu tudi zgodilo. Kristoffersen je tako zadnji veleslalom končal na 10. mestu. Danes drugi Faivre (-343) pa je sezono končal kot četrti veleslalomist.

Najboljši slovenski veleslalomist Žan Kranjec je za eno mesto zgrešil finale v St. Moritzu. Sezono je končal kot 26. veleslalomist sezone, na finalu pa je lahko nastopilo le prvih 25.

Finale sezone letošnjega svetovnega pokala v alpskem smučanju se bo sklenilo v nedeljo z ženskim veleslalom, na startu bo tudi Slovenka Ana Drev, ter moškim slalomom.