prometna, splošna, simbolična Svet24.si

Tolpa na Obali prirejala lažne prometne nesreče ...

tragedija-pri-slavonskem-brodu Svet24.si

FOTO: "Videl sem, kako je sedež mladi ženski ...

Dieter Brummer Svet24.si

Igralca iz priljubljene telenovele našli mrtvega

ceferin zorcic pf bobo Reporter.si

Novi obrazi 2022: od Čeferina do Zorčiča, kdo ...

plaža mavricij, janez-janša Necenzurirano

Janšev otok raj tudi za slovenske milijone

duh, maxine-hughes Odkrito.si

Poklicala je duhovnika, ko je na posnetku videla ...

Peter Prevc in Mina Lavtižar Mercuzza Njena.si

Peter Prevc pokazal sina

Šport Novo mesto

UCI vedel za doping Armstronga

Piše: Radio Krka, mmc

Čas objave:
16.10.2012 07:55

Nekdanji predsednik UCI-ja Nizozemec Hein Verbruggen naj bi, sodeč po Hamiltonovi knjigi, dobro vedel, da so Lancea Armstronga dobili na kontroli dopinga leta 2001 na Dirki po Švici in naj bi celo pomagal prikrivati afero

Ena najbolj šokantnih in obremenjujočih stvari v knjigi Tylerja Hamiltona Skrivna dirka pa je, da je bila Mednarodna kolesarska zveza s celotnim dogajanjem zelo dobro seznanjena. Nekdanji predsednik UCI-ja Nizozemec Hein Verbruggen naj bi, sodeč po Hamiltonovi knjigi, dobro vedel, da so Lancea Armstronga dobili na kontroli dopinga leta 2001 na Dirki po Švici in naj bi celo pomagal prikrivati afero. Armstrong je po besedah Hamiltona takrat odkupil vzorec ob vednosti nekaterih funkcionarjev. Hein Verbruggen je ta teden odgovornost in vpletenost UCI-ja odločno zanikal.

"Zelo sem vesel, da je v poročilu ameriške protidopinške agencije omenjeno, da UCI ni nikoli ničesar skrival. Sam nikoli nisem trdil, da se Armstrong ni dopingiral. Osebno sem trdil le, da UCI nikoli ni dobil informacije o njegovem pozitivnem vzorcu. Nikoli nismo ničesar pometli pod preprogo."

Kdo govori resnico, se bo v naslednjih mesecih in letih še odločalo na sodiščih. Sodni proces proti Armstrongu zaradi prevare stoletja je bil v ZDA po navodilih politike ustavljen. Ocenili so, da bi - ne glede na zbrana številna pričevanja kolesarjev - proces naredil precej več škode kot koristi. Ameriška protidopinška agencija, ki ne sodi v sodno vejo oblasti, pač pa skrbi za spoštovanje športnih pravil, pa gre naprej. Predlaga, da se Armstrongu odvzame vseh sedem zmag na Dirki po Franciji. Če bodo te na koncu tudi odvzete, pa se bodo začeli odškodninski sodni postopki, ki bodo načeli Armstrongovo finančno konstrukcijo.