reševalci gasilci avstrija Svet24.si

49-letnik na stopnišču napadel 50-letnico, jo ...

Dejan Süč Svet24.si

Poslanec Svobode se je zmotil, zato je bil sprejet...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

rudi in marjetka spor Njena.si

Kako in zakaj je počil Marjetkin in Rudijev ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Šport Kočevje

V Kočevju predstavili prenovljeno stavbo s prostori za geodetsko upravo in center za socialno delo

Piše: STA

Čas objave:
27.04.2023 06:53

V Kočevju so danes predstavili prenovljeno občinsko stavbo na Ljubljanski cesti 7, kjer sta prostore dobila kočevska izpostava Geodetske uprave RS in kočevska enota Centra za socialno delo Osrednja Slovenija zahod. Nekdanjo upravno stavbo, ki je propadala, je občina temeljito prenovila in jo oddala v najem.

Odprtja se je med drugimi udeležil državni sekretar na ministrstvu za javno upravo Jure Trbič. Ocenil je, da bo prenovljena stavba državljanom omogočila dostopnejše javne storitve, kar je zelo pomembno. "To so namreč razvojne komponente, ki služijo temu, da ljudje ostajajo v lokalnem okolju," je dejal.

Po besedah kočevskega župana Vladimirja Prebiliča je otvoritev pomembna tudi za samo občino, saj se ta trudi vzdrževati stavbe v mestnem središču. Prenova je bila po njegovih besedah zahtevna. Potekala je v skladu s smernicami Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije, saj stavba predstavlja pomemben del kulturne dediščine Kočevja.

Projekt je vključeval tudi opremo prostorov, stal pa je nekaj več kot 1,4 milijona evrov. Od tega je nekaj več kot 1,2 milijona evrov zagotovila občina, 172.000 evrov pa so pridobili na razpisu ministrstva za infrastrukturo za energetsko obnovo stavb v lasti in rabi občin.

Za pokritje svojega dela je občina najela posojilo. Tega bo odplačevala z najemnino, ki jo bosta za prostore plačevala center za socialno delo in geodetska uprava. Naložba naj bi se občini povrnila v okoli 15 letih.



Prebilič se je danes zahvalil državi, da je vztrajala, da so projekt pripeljali do konca. "Vprašanje namreč je, kaj bi bilo z njim, če ne bi bilo podpore države in njenega sodelovanja," je dejal.

Izpostavi geodetske uprave bodo namenjeni prostori v pritličju in prvem nadstropju, v mansardi pa bodo urejeni prostori centra za socialno delo. Ta bo v njih preselil skupne službe, s čimer bo prostorske stiske razbremenjena stavba centra na Ljubljanski cesti 9.

Direktorica CSD Kočevje Katarina Hiti je ocenila, da jim bodo dodatni prostori omogočili veliko lažje delo. Center se je namreč v zadnjih letih širil in se kadrovsko krepil, prostorska stiska pa se je večala.

Generalni direktor Geodetske uprave RS Tomaž Petek je spomnil, da geodetska uprava v Sloveniji deluje na 41 lokacijah, pri čemer ni vedno mogoče najti ustreznih delovnih prostorov za zaposlene in stranke: "Zato je tudi za nas danes en praznični dan, saj se ne zgodi pogosto, da odpiramo nove, preurejene prostore."