Severni sij, slovenj gradec Svet24.si

Foto: Včerajšnji severni sij zopet viden tudi iz...

902623_106-intervju-prva1 Svet24.si

Županja odprtih vrat, ki deli stanovanja in ...

1687541884-dsc07123-1687541751687 Necenzurirano

Za Panvito nihče ne prižiga kresov

vila klemen jaklic PL Reporter.si

Razkrivamo: take so dimenzije luksuzne vile Klemna...

rogaska Ekipa24.si

Sporno poslovanje slovenskega prvoligaša pod ...

meghan-markle-naj-bi-za-svoje-storitve-računala-ogromno Odkrito.si

“Meghan Markle je pohlepna!”

doncic tiskovna Ekipa24.si

Kaj?!? Med Dončićevo tiskovko zvoki iz ...

Šport Planica

V Planici zelo zadovoljni z obiskom

Piše: Radio Krka/STA

Čas objave:
18.01.2016 06:52

Novi nordijski panožni center Planica je z nastopom smučarjev tekačev doživel tudi premiero svetovnega pokala. Vodja centra Jure Žerjev ne skriva, da je s prvim mesecem delovanja centra zelo zadovoljen, dodaja pa, da je v centru treba še precej postoriti, da bo uresničeno vse, kar si želijo.

Veliko zanimanje medijev in javnosti za novi center je po pričakovanju v dolino Pod Poncami zvabilo veliko ljudi, ki so si prišli ogledat ta tradicionalni slovenski športni objekt, ki ima med navijači najdaljšo tradicijo. "Če je lepo vreme, je Planica polna obiskovalcev in to ne glede na to, da je zima skopa s snegom. Ljudje tukaj pač uživajo na soncu, dobro obiskan pa je tudi osrednji objekt," pravi Žerjav, ki sam izhaja iz nordijskega smučanja, saj je bil dolga leta smučarski tekač, kasneje pa trener, tudi na prvih olimpijskih igrah, ki se jih je udeležila slovenska vrsta leta 1992 v Albertvillu, kjer je vodil Joška Kavalar in Roberta Kerštajna, ki sta na širšem območju Planice, v Ratečah in Kranjski gori, ostala zvesta temu športu.

Kljub uradnemu odprtju za planiške delavce ni premora. Tukaj dokončujejo vetrovnik, ta bo končan najkasneje do konca zime, vsi pa si želijo, da prej, končujejo se dela v muzeju, kjer je nazadnje zaživel multimedijski del, ekrani omogočajo tudi spremljanje tekem v živo, nekaj dela pa je ostalo z vitrinami, obljubljena sta tudi dva simulatorja skokov.

Zanimivo je, da v Planici kljub dobremu obisku ni moč kupiti spominkov. "Seveda imamo tudi mi nekaj začetnih težav in na tem seveda delamo, saj zadeva še ni popolnoma dokončana. V pritličju osrednje stavbe manjkata še trgovina in recepcija, a dokler potekajo zaključna dela, bo to počakalo. Do skakalne tekme marca pa bo to urejeno," še pravi nekdanji župan Kranjske Gore.

Največja težava bo zagotoviti sredstva za obratovanje centra, saj so ocenjeni stroški kar milijon evrov na leto. "Treningi na skakalnicah tukaj delujejo utečeno. Tukaj skakalci opravijo 12.000 treningov na leto in kar 50 odstotkov je tujcev. Smo namreč eden redkih centrov, ki ima celo sezono urejeno 120-metrsko skakalnico. Izredno je tudi zanimanje za spust z jeklenico preko velikanke, kjer ob dobrem vikendu naštejemo več kot sto spustov in beležimo velik obisk vodenih ogledov novega centra. Z naslednjim tednom uvajamo tudi parkirnino, ki znaša 2,5 evra na dan, a tukaj gre le za pokritje stroškov urejanja parkirišč, pluženje in odvažanje smeti," o nekaterih poslih pripoveduje Žerjav in dodaja, da naj bi na letni ravni center tretjino stroškov pokril z velikimi prireditvami, tretjino z zagotavljanjem razmer športnikom za treninge, eno tretjino pa s turističnim delom.

V centru si tudi zaradi poslovne plati želijo, da svetovni pokal v smučarskem teku v Planici postane tradicionalen. "Seveda je to naš interes, a mislim, da ima enak interes tudi smučarska zveza," še meni operativni vodja centra. V dolini pa je še nekaj idej in vse glasneje se govori o planiškem upravljanju Centra šolskih in obšolskih dejavnosti, pa tudi o rušenju doma RTV, a Žerjav tega noče komentirati in pravi, da so pravi naslovi za to Zavod Planica in seveda lastniki objektov. Sam se bolj pripravlja na marčevski finale sezone v smučarskih skokih in polete na velikanki: "Mi bomo naredili vse za novo lepo prireditev, za navijače pa mislim, da bi bilo pametno o nakupu vstopnice razmišljati že zdaj."