mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Šport Nm

VIDEO: Messi še četrtič z zlato žogo

Piše: Radio Krka

Čas objave:
08.01.2013 05:12

V izboru za nagrado zlata žoga za najboljšega nogometaša leta 2012 so v finalnem izboru ostali Lionel Messi, Cristiano Ronaldo in Andres Iniesta. Dobitnik prestižne lovorike je postal Argentinec Messi, ki je v letu 2012 navduševal predvsem s strelskimi podvigi, saj je lani dosegel kar 91 golov.

V Zürichu so na Fifini gala prireditvi, ki jo pripravljata svetovna nogometna zveza in francoska revija France Football, razglasili dobitnika zlate žoge (Ballon d'Or). Gre za največje priznanje za nogometne dosežke v letu 2012, v že 57. izboru za najboljšega nogometaša, ki je bil povsem v znamenju španskega nogometa, so bili v finalni konkurenci trije igralci: nogometaša Barcelone Lionel Messi in Andres Iniesta ter igralec Real Madrida Cristiano Ronaldo. Leta 2010 sta France Football in Fifa združila moči in izbor od takrat poteka pod okriljem svetovne nogometne organizacije. Prvi favorit je bil Argentinec v vrstah Barce Messi, ki je na koncu tudi osvojil prestižno lovoriko. "Neverjetno je osvojiti četrtič zapored, čudovito je. Nagrado bi rad delil z mojimi soigralci pri Barceloni in argentinski reprezentanci," je povedal Messiki je dobil 41,60 odstotka glasov, Ronaldo 23,68 in Iniesta 10,91 odstotka.

Portugalec Ronaldo je z Realom osvojil naslov španskega prvaka in dosegel 63 golov, medtem ko je Messi z Barcelono postal španski pokalni zmagovalec, a je dosegel rekordnih 91 golov, s čimer je presegel dosežek Gerda Müllerja iz leta 1972, ko je zabil 85 golov. Španec Iniesta, Messijev soigralec pri Barceloni, je bil na nogometnem evropskem prvenstvu, na katerem je Španija zmagala, izbran za najboljšega nogometaša tekmovanja. Messi je osvojil že svojo četrto lovoriko, kar je nov rekord, lovoriko sta doslej trikrat osvojila Brazilec Ronaldo in Francoz Zinedine Zidane.

Izbrana je bila tudi najboljša nogometna enajsterica, ki jo sestavljajo večinoma igralci Barcelone in Real Madrida, najboljši trener v moški konkurenci je Vicente del Bosque, selektor španske reprezentance, v konkurenci sta bila še Pep Guardiola in Jose Mourinho. Pia Sundhage pa je prejela nagrado za najboljšo trenerko ženske ekipe v 2012. Najboljša nogometašica je Američanka Amy Wambach, nominirani sta bili še Brazilka Martha in Američanka Alex Morgan. O izboru za Fifino zlato žogo so z glasovanjem odločali selektorji in kapetani izbranih vrst ter predstavniki sedme sile.

Lionel Messi in vrhunska strelska sezona (youtube)


Podelitev (youtube)