kranj, prometna-nesreča, avtobus Svet24.si

Policija išče voznika avtobusa, ki je v Kranju ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

jure-podjavoršek Njena.si

Mojster Jure: Žena in otroci so moje življenje

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Šport

Vrh in Novak v finalu

Piše: R.K.

Čas objave:
13.06.2022 07:29

Člani AMD Orehova vas so v nedeljo 12. junija 2022 pripravili zadnjo dirko evropskega prvenstva motokrosistov jugozahodne cone v razredih EMX65 in EMX85.

Mladi evropski upi motokrosa, ki tekmujejo v skupini jugozahodne cone evropskega prvenstva, so tokrat znanje obvladovanja motokros motorjev demonstrirali na zelo zahtevni radizelski progi. Člani AMD Orehova vas so se potrudili ter pripravili stezo, na kateri je bilo potrebno peljati hitro, a vseskozi zelo premišljeno in maksimalno zbrano. V kategorijah EMX65 in EMX85 je z licencami AMZS vozilo kar enajst slovenskih tekmovalcev.

Novak drugi, Vidovič tretji

V razredu EMX65 je med dvajsetimi tekmovalci vozilo šest slovenskih voznikov, in sicer Alex Novak, Tai Vidovič, Luka Jurič, Nejc Kralj, Taj Golež in Leo Gajser. V sobotnih kvalifikacijah sta se zelo dobro odrezala Novak in Vidovič, ki sta na mestih dve in tri zaostala samo za Ricardom Bauerjem. Avstrijec je na radizelski progi veljal za favorita, saj je na tekmovanje prišel z rdečo številko vodilnega v skupnem seštevku. Novak je nato odlično štartal v prvo vožnjo za točke, vendar je po tehnični težavi v prvem krogu zdrsnil na predzadnje mesto. A ni se predal. Z izjemno vožnjo se je začel prebijati proti vrhu in prvo vožnjo zaključil na tretjem mestu. Kako dobro je vozil, potrjuje tudi dejstvo, da je postavil najboljši čas kroga prve vožnje.
Bauer je po težavah Novaka izkoristil ponujeno ter je vseskozi vodil in tudi prvi prečkal ciljno črto. Za njim se je zvrstil Vidovič, ki ni najbolje štartal, saj je bil ob koncu prvega kroga peti, a nato pošteno navil tempo in ritem dirkanja, kar mu je prineslo izvrstno drugo mesto. Jurič je v cilj pripeljal na štirinajstem mestu, Kralj na sedemnajstem, Golež pa na devetnajstem. Gajser je zaradi padca predčasno končal dirko in v drugi vožnji ni nastopil.

V drugi vožnji nosilec rdeče številke v razredu EMX65 Bauer znova ni dovolil presenečenja. Štartal je optimalno ter nato vodil vse do cilja. Novak in Vidovič sta avstrijskega tekmeca vseskozi lovila, a mu nista bila kos. V cilj sta se pripeljala na mestih dve in tri, takšen pa je bil tudi pogled na zmagovalni oder. Jurič je v drugo osvojil šestnajsto, Kralj sedemnajsto, Golež pa devetnajsto mesto. V skupnem seštevku točkovanja za evropsko prvenstvo je največ točk zbral Bauer pred Špancem Carlosom Martinom Jimenezom in Italijanom Francescom Assinijem. Novak je peti in si je privozil vstopnico za finale v Loketu, kamor se je uvrstilo prvih deset voznikov.

"Z današnjo tekmo sem zelo zadovoljen in sem vesel, da sem se, kljub manjši tehnični težavi v prvi vožnji, uspel uvrstiti na finalno tekmovanje, ki bo na Češkem," je po koncu povedal Novak. Vidoviču je pripadlo skupno dvanajsto mesto, Juriču trideseto, Kralju dvaintrideseto, Goležu triinštirideseto, Gajserju pa petinštirideseto v jugozahodni coni.

Vrh peti

V razredu EMX85 so slovenske barve zastopali Miha Vrh, Lukas Osek, Gal Geršak, Teo Šukljan in Val Slavec. Slednji je na ogrevanju staknil lažjo poškodbo in nato ni nastopil. Najbolje uvrščen med Slovenci v skupnem seštevku Vrh kvalifikacij ni začel najbolje, saj je bil ob koncu prvega kroga šele na sedemnajstem mestu. Toda hitro se je zbral ter si na koncu privozil šesto mesto. Nedeljske prve vožnje prav tako ni začel optimalno. V prvem krogu se je nahajal na trinajstem mestu, vendar je nato dobro vknjižil poznavanje proge in pogum, kar mu je prineslo končno četrto mesto. Zmagal je Filippo Mantovani pred Amauryjem Maindrujem in Gennarom Utechom. Osek je dirko končal enajsti, Geršak trinajsti, Šukljan pa devetnajsti.

Tudi druga vožnja v razreda EMX 85 je potekala podobno. Vodilna trojica iz prve vožnje se je po štartu razporedila v enakem vrstnem redu. Prvi je bil Italijan Mantovani, drugi Francoz Maindru in tretji Mantovanijev rojak Utech. V predzadnjem krogu se je Maindru sicer prebil na prvo mesto, vendar Mantovani v ostri bitki ni popustil in je vseeno prvi prečkal ciljno črto. Vrh je ponovno nekoliko slabše štartal in se je znova trudil ter lovil vodilne. V drugo se mu je uspelo prebiti do petega mesta. Drugo vožnjo je Geršak končal na enajstem mestu, Osek je bil trinajsti, Šukljan pa spet devetnajsti.

"Zadovoljen sem z današnjo dirko. Veselim se tudi že zaključne v Loketu, kjer si želim uvrstitev med dvajset najhitrejših, moja skrita želja pa je preboj med deseterico," je po koncu tekmovanja razkril Vrh, ki je na dirki osvoji skupno peto mesto. V skupnem seštevku evropskega prvenstva jugozahodne cone je prvi Niccolo Mannini, drugi Filippo Mantovani, tretji pa Amaury Maindru. Vrh je najboljši slovenski voznik. Osvojil je osmo mesto v skupnem seštevku ter bo sredi julija vozil na Češkem. V skupnem seštevku jugozahodne cone je Geršak tekmovanje končal na šestindvajsetem mestu, Osek je sedemindvajseti, Šukljan pa šestintrideseti.

"Z izkupičkom danes sem zadovoljen. Po poškodbi in zaradi tega odsotnosti s tekmovanj sem dokazal, da sem lahko še vedno hiter. Mi je pa na koncu zmanjkalo moči za še boljši rezultat," je iskreno povedal Osek, ki bo lahko formo spet preverjal že prihodnji konec tedna na dirki državnega prvenstva Slovenije v Škednju. Ker je bilo čez dan vseskozi sončno in toplo, so morali organizatorji progo redno zalivati, da so bili pogoji za dirkanje znosni. Vseeno je bila steza na koncu kar pošteno zdelana in za voznike zelo zahtevna. Ob dirkah evropskega prvenstva so namreč na progi potekale tudi preizkušnje pokalnega prvenstva Slovenije v motokrosu.