ukrajinski vojak Svet24.si

Na Putinovi televiziji spregovoril o ruskem ...

balkon Svet24.si

Mlada družina iz okolice Celja bi zaradi napake ...

sds Necenzurirano

To so financerji SDS iz državnega gospodarstva

DRU20220509_6ZZ4410 Reporter.si

Reporter se mi včasih zdi celo boljši od Mladine...

arlington police Ekipa24.si

Policija brez milosti do Luke Dončića! Poglejte,...

nlp Odkrito.si

Je TO najboljša fotografija NLP-ja vseh časov?!

luka doncic Ekipa24.si

Srbi so Luki Dončiću pripisali, da igra kot ...

Šport

FOTO: Vrhunski rezultat Marka Kastelica, drugo mesto v Adrii

Piše: R.K.

Čas objave:
14.06.2021 09:16

Dirkač kartinga Mark Kastelic iz Ivančne Gorice, ki je varovanec dvakratnega prvaka formule 1 Fernanda Alonsa, je na drugi dirki letošnje sezone WSK Euroseries dosegel vrhunski rezultat, saj je dirko v hudi konkurenci 64 dirkačev v razredu OKJ končal na zmagovalnih stopničkah. Z drugim mestom je dosegel enega najboljših rezultatov slovenskega kartinga v mednarodni konkurenci.

mark-kastelic-z-drugim-mestom-v-adrii
Mark Kastelic z drugim mestom v Adrii
A.Z.

Mark Kastelic se je optimistično podal na dirkališče Adria v Italiji, ki leži malce južno od Benetk. In res je bil od prvega prostega treninga dalje vedno med najhitrejšimi in se je že v kvalifikacijskih vožnjah uvrščal med prvih pet dirkačev, da bi potem predfinalno vožnjo začel na tretjem mestu in jo končal kot drugi. To je pomenilo četrto startno mesto v finalni vožnji, v katero se je uvrstilo le 34 najhitrejših mladih dirkaških upov.

mark-kastelic-z-drugim-mestom-v-adrii
Mark Kastelic z drugim mestom v Adrii
A.Z.

V finalu pa je pokazal vse svoje mojstrstvo, saj je s hitro in zanesljivo vožnjo ukrotil tudi precej starejše tekmece in dokazal, da ne sodi zaman med najbolj obetavne dirkače nove generacije. V cilj je pripeljal kot drugi in se veselil uvrstitve na zmagovalne stopničke in s tem dosegel enega najboljših rezultatov v zgodovini slovenskega kartinga. Visoko je dvignil zaslužen pokal in dokazal vsem tekmecem, da bodo morali nanj v prihodnje še kako računati.
»Zelo sem zadovoljen s celotnim koncem tedna, končno sem ujel pravi ritem, dirkalnik in motor sta bila pripravljena vrhunsko, jaz pa sem se dirke lotil povsem sproščeno. Ni bilo lahko, a sem ohranil mirno glavo in poslušal tudi očetove nasvete in na koncu se je to obrestovalo,« je bil zadovoljen Mark.

mark-kastelic-z-drugim-mestom-v-adrii
Mark Kastelic z drugim mestom v Adrii
A.Z.

Velik delež k uspehu je prispeval, kot je že omenil Mark,  tudi njegov oče Robert saj sta z Markom pilila formo in strategijo vožnje od prvega prostega treninga dalje. Skupaj sta iskala kritične točke na stezi, kje so »luknje« za prehitevanje, in očetovi nasveti glede vožnje so odlično delovali. Rezultata je bil seveda vesel tudi vodja ekipe Forza Jamie Croxford, ki je dejal: »Mark je najboljši novinec, s katerim sem kdaj koli delal v kartingu v tej kategoriji. Zanj je bil prestop v novi razred velik korak naprej, a se je pridno učil in napredoval iz dirke v dirko, iz vožnje v vožnjo. Na tej dirki je pokazal ogromno, skozi celoten konec tedna je vozil zelo konstantno in tekoče. Rezultat kot je to drugo mesto, in to v taki konkurenci, ki ne oprošča nobene napake, je moral priti slej kot prej.«

mark-kastelic-z-drugim-mestom-v-adrii
Mark Kastelic z drugim mestom v Adrii
A.Z.

Mark Kastelic pa zdaj ne bo poznal počitka, saj se že pripravlja na uvodno dirko
FIA Academy Trophy, ki bo prihodnji konec tedna v Nemčiji na stezi v Wackersdorfu.