mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Šport Nm

Vrhunski športniki v tujino, tudi Brajko, Kata, Polona

Piše: Radio Krka, Dnevnik

Čas objave:
05.03.2013 05:42

Rado se zgodi, da se najboljši športniki znajdejo v zagati, če zaslužijo preveč denarja. Oderuška davčna politika jim odtegne zajeten kos pogače, zato iščejo alternativo v davčnih paradižih, kot so Monako, Dubaj, Švica, pišejo v Dnevniku.

V teh državah si športniki uredijo stalno bivališče, s čimer so hipoma oproščeni plačila davkov. Podobne bližnjice so v tujini že več let stalna praksa, zdaj pa se takih rešitev vse bolj množično poslužujejo tudi Slovenci.

Poiskali smo nekaj primerov. Pribežnikov v davčne oaze je največ v individualnih panogah, predvsem v tenisu. Katarina Srebotnik že več let stanuje v Dubaju, kamor vleče tudi Blaža Kavčiča. Polona Hercog je priseljena v Monako, neuradno pa tudi Grega Žemlja, trenutno prvi slovenski lopar, pospešeno razmišlja o selitvi. V kolesarstvu je poznan primer Janija Brajkoviča, ki si je uredil bivališče v Dubaju. Zanimivo, da nekateri lastnih izkušenj ne želijo deliti z javnostjo. Gre za zasebno življenje, je slišati, obenem pa se nočejo izpostavljati zaradi pregovorne slovenske zavisti, ki posameznike z višjimi zaslužki spremlja na vsakem koraku. A dejstva so jasna. Če bi ti športniki ostali v Sloveniji, bi zaslužili bistveno manj denarja kot ga z bivanjem v davčnih oazah, kar bi pomenilo kup zapletov. Recimo v času poškodb, ko si morajo sami plačevati zdravljenje in hkrati ostanejo brez možnosti sprotnega zaslužka.

Najboljša slovenska teniška igralka Polona Hercog je v času odhoda v Monako sklenila pogodbo s posebno agencijo, ki ji je uredila bivališče v tej kneževini z manjšo površino kot Centralni park sredi Manhattna v New Yorku. Hercogova je za Dnevnik že novembra 2010 dejala, da se je za ta korak po koncu turnirja za Roland Garros odločila izključno zaradi »norih davkov v višini okoli 54 odstotkov«. Njen stanovski kolega Blaž Kavčič sicer uradno še ni rezident Dubaja, je pa na dobri poti, da kmalu postane. Priznana teniška akademija na tem turistično in poslovno bogatem koščku arabskega sveta je Kavčiču ponudila pripravljalno bazo s številnimi ugodnostmi, ki jih zdaj s pridom izkorišča. »Ker so teniški igralci od 35 do 40 tednov na leto nomadi sveta, je z logističnega vidika lažje imeti postanek v toplih krajih, kot sta denimo Florida ali Dubaj,« pravi Kavčičev menedžer Gašper Pavli.