Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Šport Ljubljana

Za Cedevito Olimpijo državni naslov imperativ, za Krko smetana na torti

Piše: STA

Čas objave:
25.05.2021 10:00

Košarkarska sezona v Sloveniji se bo končala s finalom lige Nova KBM med Cedevito Olimpijo in Krko. Ljubljančani so nesporni favoriti, a njihov poraz v polfinalu pokala Spar ta konec tedna prav proti Novomeščanom je dokaz, da favoriti ne zmagujejo vedno. Prva tekma bo v sredo v Stožicah, ki bo po več kot enem letu znova odprta za gledalce.

Bolj kot boja za naslov prvaka ali bližnjega konca dolge in naporne sezone se igralci obeh moštev veselijo prav vrnitve gledalcev na tribune. Resda v omejenem številu, saj so epidemiološka navodila relativno stroga za obiskovalce dvoran oziroma zaprtih prostorov, a kot pravijo, bo vsaka spodbuda občinstva dobrodošla in korak v normalnost.

Kapetan Jaka Blažič je na novinarski konferenci pred finalom izpostavil prav vrnitev gledalcev v dvorane: "Veselim se, da bodo tribune znova oživele. Da bomo slišali aplavze in vzklike. To smo športniki zelo pogrešali, pravzaprav smo že skoraj pozabili, kako je igrati tekme pred občinstvom."

Tudi Luka Lapornik, kapetan Krke, je najprej povabil gledale na tribune, nato pa nadaljeval: "Za nami je težka in naporna sezona. Pozna se nam utrujenost, še posebej po tem koncu tedna, ko smo v dveh dneh odigrali dve tekmi. Do srede se moramo čim bolje regenerirati in pripraviti glave na finale."

Njegov trener Dalibor Damjanović, ki je imel v zadnjih tednih in mesecih obilo težav s poškodbami in zdravjem svojih igralcev, je vlogo favorita prepustil Cedeviti Olimpiji. "Igramo proti zelo kakovostni ekipi, ki ima 12 enakovrednih igralcev, odličen trenerski štab in ki je letos tudi na mednarodnem prizorišču prikazala odlične predstave. Naš cilj je, da finale traja pet tekem, seveda pa si kot športniki želimo tudi zmagati. Prepričan sem, da bodo moji fantje dali vse od sebe in da bodo tekme borbene in izenačene. Naslov bi bil za nas potrditev dobre sezone, v kateri smo po nekaj sušnih letih osvojili lovoriko in si hkrati zagotovili obstanek v ligi Aba," je povedal strateg Krke Dalibor Damjanović.


Poraz v polfinalu pokala Spar, predvsem pa zapravljena priložnost, saj so manj kot minuto pred koncem vodili za osem točk, je bil hud udarec za Cedevito Olimpijo. Hkrati pa, kot pravi trener Jurica Golemac, dobrodošel alarm, da se jim to ne ponovi v finalu lige Nova KBM.

"Čeprav nas je Krka premagala šele prvič letos, spoštujemo tekmeca v finalu, ki igra borbeno, moderno košarko z veliko energije. Mentalno se moramo čim bolje pripraviti, verjamem pa, da nam motiva ne bo manjkalo in da bomo osvojili lovoriko, ki jo vsi od nas pričakujejo," pravi Golemac.

Blažič je ob tem izpostavil, da je Cedevita Olimpija v tej sezoni z dobrimi predstavami prišla do ravni, ko naslovi zanjo postajajo skoraj imperativ. "Četudi smo letos izgubili tri ključne tekme, proti Virtusu v evropskem pokalu, Crveni zvezdi v ligi Aba in Krki v polfinalu pokala, sem prepričan, da so naši privrženci spoznali, da se vrhunska košarka vrača v Ljubljano. Dolga leta nismo bili v stanju, da bi se borili za četrtfinale evropskega pokala, končnico lige Aba ali vse domače lovorike."

Finale, ki se bo igral na tri zmage, bo deseti med najtrofejnejšima slovenskima kluboma. Olimpija je dobila zgolj tri, vključno z zadnjim v sezoni 2017/18. Ljubljančani se bodo potegovali za 18. naslov (nazadnje so bili prvaki prav 2017/18), Novomeščani pa za osmega oziroma prvega po 2013/14.

Uvodna tekma finala v Stožicah bo v sredo ob 20.30. Druga v Novem mestu je na sporedu v petek, 28. maja, ob 16. uri, tretja v Ljubljani bo v nedeljo, 30. 5., ob 17.30, morebitni četrta in peta pa 1. in 3. junija.

Trener Krke Dalibor Damjanović

Pred finalom lige Nova KBM s Cedevito Olimpijo


Trener Cedevite Olimpije Jurica Golemac

Pred finalom lige Nova KBM proti Krki