profimedia-0778195429 Svet24.si

ZDA in Rusija enotni, da vojna Ukrajini lahko ...

prehitra vožnja Svet24.si

Med Rogozo in Framom zapravil 1200 evrov

B60K0632 Necenzurirano

Zakaj Darko Horvat rešuje očeta kozmodiska? ...

furlan puhar Reporter.si

Kučanova tajnica Špela napadla Alenko Puhar: ...

leotta 2 Ekipa24.si

Noseča in zelo vroča: Oboževalci kar ne morejo ...

Voditeljska ekipa Petra Rupnik, Simon Rosc in Milena Novak Odkrito.si

Svet24TV: »Vsako uro terjamo odgovore!«

doncic Ekipa24.si

Ni počitka za Dončića! Glejte kje in kako se je...

VOLITVE 22 Trebnje

Trebanjski župan meni, da je verjetno prišel čas za odhod, izzivalka pričakuje zmago

Piše: STA

Čas objave:
28.11.2022 13:16

V Trebnjem se bosta v drugem krogu županskih volitev pomerila dolgoletni župan in kandidat s podpisi volivcev Alojzij Kastelic ter kandidatka trebanjske liste Drot - za razvoj Mateja Povhe. Glede na to, da je Povhetova v prvem krogu zbrala skoraj polovico glasov, je Kastelic za STA ocenil, da je po štirih mandatih verjetno prišel čas za odhod.

Kastelic, 62-letni elektromehanik in župan neprekinjeno od leta 2006, je sicer predvolilno kampanjo ocenil za "presenetljivo mirno". Potem ko je Povhetova v prvem krogu zbrala dobrih 49 odstotkov glasov - medtem ko jih je sam zbral nekaj manj kot 22 odstotkov, pa se je pred drugim krogom nekoliko odmaknil od tekme za županski stol, je povedal.

Sicer je bil za krmilom Občine Trebnje 16 let, v tem času pa je napredovala z 39. na 11. mesto po razvitosti. Na to je ponosen. Glede na to, da so se ga občani očitno naveličali, pa želi tekmici, prihodnji koaliciji in županji, da občino čim bolje vodita, je pristavil.

Podpore mu pred drugim krogom ni izrekel nihče od izpadlih tekmecev, sam pa je tudi ni iskal. Če bo v drugem krogu izgubil, pa se bo iz politike povsem umaknil, je napovedal. Kastelic se je sicer za vnovično kandidaturo odločil zaradi nagovarjanja občanov in ker čuti, da ima še veliko elana in energije.

Tudi Povhetova, 43-letna diplomirana pravnica in v dveh mandatih občinska svetnica, je predvolilno kampanjo ocenila za mirno. Bila je "uspešna in na kulturni ravni", navkljub visoki podpori v prvem krogu županskih volitev pa tudi pred drugim nadaljuje delo, je dejala.Glede podpore v drugem krogu se s tekmeci iz prvega kroga ni uradno pogovarjala in gre naprej brez izrečene podpore drugih strank. Odločila se je za povezovalno pot, je še dodala.

Sicer se Kastelic in Povhetova programsko razlikujeta predvsem v tem, da tekmica v ospredje postavlja odločanje občanov in izzive ob demografskih gibanjih oz. rasti priseljevanja, nekateri občani pa pri Kastelicu pogrešajo dolgoročno načrtovanje in učinkovito odzivanje na spremembe.

V trebanjskem občinskem svetu je največ oz. osem mest osvojila lista Drot - za razvoj in s tem svoj položaj okrepila za dve mesti. SDS je eno mesto izgubila in ima v novem mandatu tri sedeže. Novinec, Gibanje Svoboda, je dobilo tri sedeže, SLS pa je en sedež izgubila in ima sedaj dva. NSi je svoj položaj okrepila za eno mesto in ima po novem dva svetnika, Nestranskarska županova lista, ki je imela tri mesta, pa ima v novem mandatu dve. Predstavnik romske skupnosti Matej Breznik je ohranil položaj.

V Trebnjem so se za županski stol potegovali še kandidat SDS Jože Avguštinčič, ki je v prvem krogu zbral slabih 12 odstotkov glasov, kandidat Gibanja Svoboda Gregor Kaplan, ki jih je zbral skoraj desetino, in kandidat NSi Blaž Pavlin, ki mu je pripadlo dobrih sedem odstotkov glasov.