profimedia-0778195429 Svet24.si

ZDA in Rusija enotni, da vojna Ukrajini lahko ...

prehitra vožnja Svet24.si

Med Rogozo in Framom zapravil 1200 evrov

B60K0632 Necenzurirano

Zakaj Darko Horvat rešuje očeta kozmodiska? ...

furlan puhar Reporter.si

Kučanova tajnica Špela napadla Alenko Puhar: ...

bogatinov Ekipa24.si

Znana je kazen za Oliverja Bogatinova zaradi ...

Lucijan Lipovšek Njena.si

MasterChef: Lucijan se je vrnil v objem svojega ...

doncic Ekipa24.si

Ni počitka za Dončića! Glejte kje in kako se je...

VOLITVE 22 Brežice

V Brežicah dva izzivalca župana Ivana Molana

Piše: STA

Čas objave:
21.10.2022 12:56

Z županom Ivanom Molanom, kandidatom s podpisi volivcev, ki Občino Brežice vodi v zadnjih štirih in pol mandatih, se bosta za župansko mesto pomerila dva kandidata. To sta kandidat s podpisi volivcev Igor Zorčič in skupna kandidatka Gibanja Svoboda, SD, Levice in DeSUS Mojca Florjanič.

Molan, 59-letni diplomirani organizator menedžer, čeprav je član SDS, kandidira vnovič s podpisi volivcev. Podpira ga brežiški odbor SDS.

Pojasnil je, da se je za takšno kandidaturo odločil, ker želi delovati povezovalno, in dodal, da je vodenje občine zanj še vedno izziv. Občino namreč "odlično" pozna, zaveda se katere projekte občani še pričakujejo, in ve, da jih bo z ustvarjeno ekipo uresničil. "Moj cilj je občina, kjer se bodo dobro počutili tako občani vseh generacij kot tudi njeni obiskovalci", je poudaril.

Njegov program sicer temelji na geslu Za aktivne Brežice. Zavzemal se bo za "aktivno" družbeno življenje, trajnostni in okoljsko odgovoren razvoj, enakomerna vlaganja v vse kraje v občini, za gospodarstvo, turizem in kmetijstvo, politiko za mlade in starejše in aktivno politiko pri umeščanju državnih projektov. Občino bi rad še naprej krepil kot športno, kulturno in upravno središče Posavja.

Zorčič, 44-letni diplomirani pravnik, predsednik DZ v prejšnjem sklicu in občinski svetnik, ki ga je Molan v tekmi za župansko mesto v drugem krogu županskih volitev leta 2018 premagal z nekaj manj kot 55 odstotki glasov, tokrat kandidira s podpisi volivcev. Pri kandidaturi sta ga podprli nedavno združeni Lista Sonce in Lista Igorja Zorčiča.

Njuno geslo je Združujemo bregove. Za vnovično župansko kandidaturo se je odločil, ker meni, da Brežice ne sledijo razvoju in da mesto in občina, sicer z velikim potencialom na področjih kmetijstva, turizma in gospodarstva, tega ne znata izkoristiti, je pojasnil.Med glavnimi programskimi izhodišči je med drugim navedel vrnitev mestnega življenja, oživitev zapostavljenih krajev, okrepitev prometno-infrastrukturnih povezav, prilagajanje energetski krizi, potrebe upokojencev, ureditev dodatne gospodarske infrastrukture in znosne cene na položnicah komunalnih storitev.

Skupna kandidatka Gibanja Svoboda, SD, Levice in DeSUS Mojca Florjanič, 51-letna pravnica, zaposlena na Finančnem uradu Brežice, opozarja, da je v Brežicah nastopil čas za spremembe.

Meni, da bi morale Brežice s svojo lego ob schengenski meji, ki je z novim letom praktično ne bo več, to izkoristiti. Ta sprememba po njeni oceni ustvarja "izjemne" priložnosti za razvoj gospodarstva, trgovine, vinarstva, turizma in kulture. "Za to pa sta potrebni nova energija in sprememba tudi v upravljanju Brežic." Samo tako bodo mladi ostajali na domačem, študenti pa se bodo po koncu študija vračali domov, je poudarila.

Občina Brežice mora končno vstopiti v 21. stoletje. Odpreti jo morajo za vse občane, da se skupaj spoprimejo z vsemi izzivi. Kraj morajo narediti privlačnejši za delo in življenje, "tako da bodo podjetniki pripravljeni pri nas vlagati, mladi pa bodo imeli delo", je med drugim navedla v svojem programu.

V Občini Brežice je svetniške kandidature vložilo osem list.