mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

VOLITVE 22 Brežice

V Brežicah dva izzivalca župana Ivana Molana

Piše: STA

Čas objave:
21.10.2022 12:56

Z županom Ivanom Molanom, kandidatom s podpisi volivcev, ki Občino Brežice vodi v zadnjih štirih in pol mandatih, se bosta za župansko mesto pomerila dva kandidata. To sta kandidat s podpisi volivcev Igor Zorčič in skupna kandidatka Gibanja Svoboda, SD, Levice in DeSUS Mojca Florjanič.

Molan, 59-letni diplomirani organizator menedžer, čeprav je član SDS, kandidira vnovič s podpisi volivcev. Podpira ga brežiški odbor SDS.

Pojasnil je, da se je za takšno kandidaturo odločil, ker želi delovati povezovalno, in dodal, da je vodenje občine zanj še vedno izziv. Občino namreč "odlično" pozna, zaveda se katere projekte občani še pričakujejo, in ve, da jih bo z ustvarjeno ekipo uresničil. "Moj cilj je občina, kjer se bodo dobro počutili tako občani vseh generacij kot tudi njeni obiskovalci", je poudaril.

Njegov program sicer temelji na geslu Za aktivne Brežice. Zavzemal se bo za "aktivno" družbeno življenje, trajnostni in okoljsko odgovoren razvoj, enakomerna vlaganja v vse kraje v občini, za gospodarstvo, turizem in kmetijstvo, politiko za mlade in starejše in aktivno politiko pri umeščanju državnih projektov. Občino bi rad še naprej krepil kot športno, kulturno in upravno središče Posavja.

Zorčič, 44-letni diplomirani pravnik, predsednik DZ v prejšnjem sklicu in občinski svetnik, ki ga je Molan v tekmi za župansko mesto v drugem krogu županskih volitev leta 2018 premagal z nekaj manj kot 55 odstotki glasov, tokrat kandidira s podpisi volivcev. Pri kandidaturi sta ga podprli nedavno združeni Lista Sonce in Lista Igorja Zorčiča.

Njuno geslo je Združujemo bregove. Za vnovično župansko kandidaturo se je odločil, ker meni, da Brežice ne sledijo razvoju in da mesto in občina, sicer z velikim potencialom na področjih kmetijstva, turizma in gospodarstva, tega ne znata izkoristiti, je pojasnil.



Med glavnimi programskimi izhodišči je med drugim navedel vrnitev mestnega življenja, oživitev zapostavljenih krajev, okrepitev prometno-infrastrukturnih povezav, prilagajanje energetski krizi, potrebe upokojencev, ureditev dodatne gospodarske infrastrukture in znosne cene na položnicah komunalnih storitev.

Skupna kandidatka Gibanja Svoboda, SD, Levice in DeSUS Mojca Florjanič, 51-letna pravnica, zaposlena na Finančnem uradu Brežice, opozarja, da je v Brežicah nastopil čas za spremembe.

Meni, da bi morale Brežice s svojo lego ob schengenski meji, ki je z novim letom praktično ne bo več, to izkoristiti. Ta sprememba po njeni oceni ustvarja "izjemne" priložnosti za razvoj gospodarstva, trgovine, vinarstva, turizma in kulture. "Za to pa sta potrebni nova energija in sprememba tudi v upravljanju Brežic." Samo tako bodo mladi ostajali na domačem, študenti pa se bodo po koncu študija vračali domov, je poudarila.

Občina Brežice mora končno vstopiti v 21. stoletje. Odpreti jo morajo za vse občane, da se skupaj spoprimejo z vsemi izzivi. Kraj morajo narediti privlačnejši za delo in življenje, "tako da bodo podjetniki pripravljeni pri nas vlagati, mladi pa bodo imeli delo", je med drugim navedla v svojem programu.

V Občini Brežice je svetniške kandidature vložilo osem list.