ris, slovenija Svet24.si

Video: Gozdar v slovenski divjini naletel na nekaj...

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Katja za kratek čas ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

VOLITVE 22 Krško

V najmlajši mestni občini Krško mirna predvolilna kampanja (tema)

Piše: STA

Čas objave:
18.11.2022 13:04

V Mestni občini Krško, najmlajšimi med 12 mestnimi občinami v državi, se po napovedanem odhodu župana Mirana Stanka, ki je občino vodil zadnjih dobrih deset let, za položaj poteguje šest dokaj izenačenih kandidatov. Med njimi so tudi nekateri bolj glasni, na splošno pa v Krškem prevladuje mnenje, da predvolilna kampanja poteka mirno.

Odhajajoči župan Stanko je podprl županskega kandidata SLS Iztoka Starca, ki sicer ni član nobene stranke, kandidira pa tudi s podporo NSi. Ob tem je Stanko opozoril, da se bo moral njegov naslednik soočiti z morebitnim umeščanjem in gradnjo drugega bloka Nuklearne elektrarne (Nek) v Krškem in številnimi izzivi, povezanimi s tem projektom.

Po Stankovih besedah mora biti občina pripravljena na ta razvojni impulz. Gre predvsem za vprašanji, kako je lokalno okolje na to pripravljeno in kaj mu bo ta projekt prinesel. Opozoril je na cilje po posameznih ključnih področjih. Od gospodarstva do prometa in prometne infrastrukture, okoljsko-prostorskega načrtovanja, izobraževanja in kakovosti bivanja.

Prav vprašanje morebitne gradnje drugega bloka nuklearke je prevladovalo tudi v predvolilni tekmi za novega župana Krškega. Vsi kandidati zagotavljajo, da projekt Neka 2 bolj ali manj pogojno podpirajo, od njega pa pričakujejo razvojne učinke.

Kot je povedal Starc, je med njegovimi prednostnimi nalogami pospešena stanovanjska gradnja in imenovanje strokovno-strateške skupine za pripravo izhodišč za pogajanje glede umeščanja in gradnje Neka 2 ter končanje že zastavljenih občinskih projektov.

Janez Kerin, ki kandidira s podpisi volivcev, bi pospešil že potrjene, a neuresničene občinske projekte, pri gradnji drugega bloka Neka pa bi preučil možnost izgradnje daljinskega ogrevalnega toplovodnega omrežja v Krškem. Od tega projekta sicer pričakuje še druge razvojne učinke v dobrobit občanov, je dejal.


Kandidat SDS Jože Olovec bi najprej pregledal občinska javna naročila, podobno kot drugi kandidati bi se lotil krajevne romske problematike, pri gradnji Neka 2 pa bi skušal zagotoviti, da bi del denarnega nadomestila za omejeno rabo prostora pristal tudi neposredno pri občanih, je rekel.

Janja Starc, ki kandidira s podpisi volivcev, bi med prvimi pripravila ukrepe za vzpostavitev podjetno naravnanega poslovnega okolja in pripravila načrt za pridobivanje evropske denarne podpore. Sodelovala bi pri umeščanju Neka 2. Meni sicer, da bi ta projekt prinesel najvišji razvojni potencial za gospodarstvo, prebivalstvo, regijo in občino.

Dušan Šiško, ki kandidira s podpisi volivcev, bi med prvimi ukrepi organiziral občinsko skupino za spremljanje priprav na gradnjo Neka 2, da bi lažje rešili nekatere odprte občinske probleme, pa bi se sestal z vladnimi ministri. Pri umeščanju Neka 2 bi od države zahteval pojasnila, zakaj po 40 letih delovanja Neka ni zgradila odlagališča za nizko- in srednjeradioaktivne odpadke in uresničila obljub, ki jih je Krškemu dala v protokolih ob soglasju za umestitev odlagališča, je dejal.

Aleš Zorko, kandidat Gibanja Svoboda s podporo SD, bi najprej pregledal odprte in tekoče občinske projekte, pri umeščanju Neka 2 pa je po njegovem pomembno, da je občina nanj pripravljena s prostorskimi akti, ki bi omogočali nadaljnji razvoj gradnje stanovanj, cestne in komunalne infrastrukture, vrtcev, šol ter izboljšanje in okrepitev zdravstvenih storitev.

Pri predvolilnih programih krških županskih kandidatov sicer ni bistvenih odstopanj. Glede lani pridobljenega statusa mestne občine se vsi strinjajo, da gre za veliko pridobitev in priložnost. Še najbolj glasen pa se pri tem zdi nekdanji poslanec Šiško, ki je večkrat izpostavil lastne zasluge pri tem projektu.

Ker med navedenimi kandidati ni posebej izstopajočih favoritov, si v Krškem na splošno obetajo drugi volilni krog.