reševalci gasilci avstrija Svet24.si

49-letnik na stopnišču napadel 50-letnico, jo ...

Dejan Süč Svet24.si

Poslanec Svobode se je zmotil, zato je bil sprejet...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Saša Broz in hči Sara Zidarić Njena.si

Pravnukinja Josipa Broza Tita spremenila priimek

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

VOLITVE 22 Brežice

Za brežiški županski stol vnovič dvoboj Molan - Zorčič

Piše: STA

Čas objave:
28.11.2022 09:05

V Brežicah se bo v drugem krogu županskih volitev ponovil dvoboj izpred štirih let Ivan Molan - Igor Zorčič. Zorčiča, takrat kandidata SMC, je Molan leta 2018 premagal s skoraj 55 odstotki zbranih glasov, letos pa je v prvem krogu dobil blizu 45 odstotkov podpore. Zorčič je v prvem krogu zbral blizu 30 odstotkov, oba kandidirata s podpisi volivcev.

Zorčič je predvolilno kampanjo za STA ocenil za relativno mirno, izid prvega kroga in nova sestava občinskega sveta pa po njegovem mnenju kažeta, da si občani želijo sprememb. Podpore tekmice za župansko mesto, Mojce Florjanič, skupne kandidatke Gibanja svoboda, SD, Levice in DeSUS, ki je v prvem krogu zbrala dobro četrtino glasov, ne pričakuje.

Molan je predvolilno kampanjo pred prvim krogom za STA ocenil kot korektno. Slišati je bilo sicer nekaj po njegovem prepričanju neutemeljenih obtožb, nizke udarce pa pričakuje v zadnjih dneh pred drugim krogom. Tudi on javne podore Florjaničeve ne pričakuje in je tudi ni iskal, je še povedal.

Sicer pa se Molan, ki Občino Brežice vodi zadnjih 17 let, in Zorčič programsko razlikujeta po tem, da Zorčič obljublja spremembe na področjih, kjer Molan po njegovem mnenju naj ne bi bil tako uspešen. Med drugim pri zagotavljanju evropskih sredstev, krepitvi gospodarske infrastrukture, razvojnem zaostajanju za občinama Krško in Sevnica in oživljanju mestnega jedra.



Molan, 59-letni diplomirani organizator menedžer, je sicer član SDS, a je vnovič kandidiral s podpisi volivcev in podporo te stranke. Med drugim napoveduje okrepitev družbenega življenja, trajnostni in okoljsko odgovorni razvoj ter enakomerna vlaganja v celotni občini. Zavzemal bi se za gospodarstvo, turizem in kmetijstvo, za mlade in starejše in umeščanje državnih projektov.

Zorčič, 44-letni diplomirani pravnik, občinski svetnik in nekdanji predsednik DZ, med glavnimi programskimi izhodišči navaja oživitev Brežic in zapostavljenih krajev, krepitev prometne infrastrukture, prilagajanje energetski krizi, skrb za upokojence, urejanje gospodarske infrastrukture in znosne cene komunalnih storitev.

V brežiškem občinskem svetu sta po osem mest dobila Gibanje svoboda in SDS, ki je preteklih mandatih v njem prevladovala in je leta 2018 osvojila devet mest. Sedem mest je letos pripadlo skupni listi Igorja Zorčiča in Liste Sonce. SD je s štirih padla na dve mesti. Lista ljudje za ljudi je ohranila dve mesti, Levica je eno mesto izgubila in ima enega, skupna lista NSi in SLS je dobila eno mesto, pri čemer je SLS ostala na istem, medtem ko se NSi leta 2018 v občinski svet ni uvrstila. Stranka za razvoj občin in krajev je ohranila eno mesto.