Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

VOLITVE 22 Šmarješke Toplice

Za župansko mesto v Šmarjeških Toplicah ponovitev dvoboja izpred štirih let

Piše: STA

Čas objave:
02.11.2022 12:32

V Občini Šmarješke Toplice, kjer so po tesnem izidu in nizu povolilnih zapletov na prejšnjih lokalnih volitvah kot zadnji v državi župana dobili šele konec januarja, se tokrat za županski mandat znova merita tekmeca izpred štirih let. To sta zdajšnji župan Marjan Hribar in nekdanja dolgoletna šmarješka županja Bernardka Krnc.

Po podatkih šmarješke občinske volilne komisije Hribar kandidira s podpisi volivcev, Krnčeva pa je kandidatka Gibanja Svoboda.

Po vložitvi kandidatur se je v občini pojavilo več anonimnih pisem z očitki o domnevno nepravilnem ravnanju župana Hribarja. Ta je nedavno na novinarski konferenci vse zavrnil. Gre za predvolilno nagajanje, je ocenil za STA.

Anonimni pisci so Hribarju očitali, da želi preseliti šmarješko pokopališče, zemljišče, na katerem stoji, pa v zameno za volilno podporo prodati bližnjemu podjetju. Trditve je zavrnil in pojasnil, da bo pokopališče ostalo, kjer je, občina pa je ob njem dokupila dodatne površine za njegovo širitev. Druga dejavnost ali širitev bližnjega podjetja na tem zemljišču ni možna, je poudaril.



Pripombe so letele tudi na urejanje poslovno-obrtno-trgovske cone v Dolenjem Kronovu. Občini so očitali mešetarjenje z zemljišči, korupcijo in dvig zneska za komunalni prispevek. Župan je odgovoril s kazensko ovadbo, s katero je vpletenim očital sum kaznivega dejanja napeljevanja k zlorabi uradnega položaja ali uradnih pravic. Sodišče je sicer njegovo pritožbo zavrnilo. Kot je ocenil Hribar, pa naj bi šlo tudi za poskus izsiljevanja enega od lastnikov zemljišč v obrtni coni, ki naj bi od občine zahteval visoko denarno nagrado za umik svoje pritožbe na že izdano lastno soglasje, ki je bilo pogoj za gradbeno dovoljenje. Hribar je od omenjenega lastnika zemljišča zahteval opravičilo in napovedal, da bo svojo integriteto, ime in ime svoje družine ter občine zaščitil z vsemi pravnimi sredstvi, je dejal.

Protikandidatka Krnčeva je glede omenjenih anonimk za STA dejala, da jih ne pozna, zanje je izvedela iz medijev. Za vnovično kandidaturo se je odločila, kot je dejala, zaradi nekorektno zaključenih volitev pred štirimi leti, nepotizma na občini in slabega pridobivanja nepovratnih sredstev. Po njenem mnenju projektov, ki jih je obljubil župan, niso uresničili. Sama želi doseči večji razvojni preboj.

Leta 2018 je po presoji šmarješke volilne komisije Hribar v drugem krogu županskih volitev zmagal s 1017 glasovi volivcev, Krnčeva pa je zbrala 1015 glasov. Izid so šmarješki svetniki kot zadnji v državi po lokalnih in županskih volitvah potrdili 30. januarja 2019. Krnčeva je sicer občino vodila tri mandate pred volitvami leta 2018, zaradi sprva neodločenega in po vnovičnem preverjanju izjemno tesnega volilnega izida pa je vložila več pritožb.